• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.02.2024

10:23

U Srbiji se trenutno gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica!

Informer DN

Politika

U Srbiji se trenutno gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica!

Podeli vest

U Srbiji se trenutno gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica, a najintenzivniji radovi su na Fruškogorskom i Dunavskom koridoru, kao i na deonici Šabac - Loznica, kojom će se, nakon završetka radova, putovati 70 minuta od Loznice do Beograd, umesto dosadašnjih dva sata.


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da će samo u 2024. godini biti završeno gotovo 83 kilometra brzih saobraćajnica.

- Pored toga, ako dodamo da se projektuje trenutno 354 kilometara autoputeva i više od  500 kilometara brzih saobraćajnica, jasno je da ćemo u narednom periodu uspeti da Srbiju potpuno premrežimo mrežom autoputeva i brzih saobraćajnica - kaže Vesić za RTS.

Na Dunavskom koridoru, dugom 68 kilometara, od petlje Požarevac do Gradišta, prema informacijama iz "Koridora Srbije", radi se na 90 odsto trase. 

Očekuje se da će do kraja ove godine jedan deo koridora biti pušten u saobraćaj, a ceo završen do početka 2026. godine.

Foto: informer.rs

 

Aleksandar Antić iz "Koridora Srbije" kaže da se paralelno sa tim radi projektno-tehničku dokumentaciju za nastavak brze saobraćajnice, koja će ići preko Donjeg Milanovca do Brze Palanke i odatle dva kraka, jedan prema Kladovu i jedan prema Negotinu.

Od 46 objekata, na brzoj saobraćajnici od Šapca do Loznice završena su 22. 

Veliki obim radova podrazumeva postavljenje 500.000 tona asfalta i 200 kilometara zaštitne ograde, a više od 300 radnika i 300 mašina dnevno je angažovano na izvođenju radova.
Nikola Karadžić iz "Koridora Srbije" kaže da su meštani prezadovoljni.

- Kada nastavimo tamo dalje od Štitara, Slepčevića, do Loznice, kad budemo oslobodili ta mesta teškog teretnog saobraćaja, pa dobitak je višestruk - kaže Karadžić. 

Očekuje se da će radovi na deonici od Šapca do Loznice, ukupno 54,58 kilometara, biti završeni do kraja ove godine. 

Brzom saobraćajnicom projektovanom za brzinu od 100 kilometara na sat biće povezani Loznica i Šabac, koji će autoputem Šabac - Ruma imati direktnu vezu sa Koridorom 10 i Fruškogorskim koridorom.

Foto: Instagram/spsantic

 

Tranutno se na Fruškogorskom koridoru najviše radi na 3.5 kilometra najdužeg tunela u Srbiji. 
Antić kaže da je već urađeno oko 40 procenata na tom tunelu.

- Mi smo u dve tunelske cevi od sedam kilometara do sada uradili nešto više od 2.700 metara i već smo negde na 40 procenata na tom tunelu i paralelno sa time intenzivno radimo na mostu preko Dunava, koji će povezati Kaćku stranu sa Petrovaradinskom. Počeli smo da raidmo i na trasi i očekujemo da ćemo do juna 2026. završiti Fruškogorski Koridor - kaže Antić.

Krajem prošle godine obeležen je početak radova na brzoj saobraćajnici "Osmeh Srbije" na severu Vojvodine, a nadležni najavljuju početak radova na takozvanom Šumadijskom koridoru, to jest brzoj saobraćajnici "Vožd Karađorđe" duge 78 kilometara, koja treba da poveže istočnu sa centralnom i zapadnom Srbijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu! (VIDEO)
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu! (VIDEO)

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija