• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.10.2023

12:06

Obraćanje Vučevića i Mojsilovića - Ministar odbrane i načelnik Generalštaba razobličili sve šiptarske laži (VIDEO)

Printscreen/PinkTV

Politika

Obraćanje Vučevića i Mojsilovića - Ministar odbrane i načelnik Generalštaba razobličili sve šiptarske laži (VIDEO)

Podeli vest

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović govore na konferenciji za medije povodom događaja u Banjskoj

Obraćanje generala Mojsilovića

General je u početku demantovao sve navode, naročito one iz Vašingtona i Brisela o prekomernom angažovanju VS na administrativnoj liniji.

- Obaveštavam vas da u skladu sa naređenjim vrhovnog komandanta nije bilo podizanja pune borbenosti VS, već samo pojačano prisustvo u kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije. Nakon izbijanja bezbednosne krize, VS je poštujući i sprovodeći naređenja, podigla je prisustvo u zahvatu kopnene zone bezbednosti. 25. septembra 8.350 je bila brojna veličina pripadnika u sastavima jedinica blizu administrativne linije. Smatram da su ovakvi komentari nepotrebni, a podsećam vas da smo u decembru imali bezbednosnu krizu, isto kao i u maju. Na osnovu naređenja predsednika Srbije tada smo podigli borbenu gotovst i imali smo 14.000 pripadnika VS. Tada nikom nismo parali oči ili zasmetali, nikog nije bilo briga. Zato danas čudi kada neko iskazuje duboku zabrinutost za 8.350 pripadnika. Ne vidimo razlog za tim, kad nije bilo povećanja brojnog stanja - kaže general.

- U ovom momentu imamo 4.500 angažovanih pripadnika u kopnenoj zoni. Režim rada u peto kilometarskoj zoni vraćen u normalu, što znači redovno brojno stanje u kopnenoj zoni bezbednosti - rekao je Mojsilović.

Foto: Tanjug/V. Šporčić

 

General Mojsilović se dotakao i optužbi o obučavanju terorista i rekao da je VS ne trpi nikakve laži među kojima je i ona da su planirali upad na KiM.

- Deluje van operativne logike da 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika ima tu snagu. Ja 37 gpodina nosim uniformu, ako mene pitate i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak - rekao je Mojsilović. 

Mojsilović je govorio i o obuci rezervnog sastava VS kojoj podležu svi građani od 18 do 60 godina. 

Obraćanje ministra Vučevića

- General Mojsilović i ja danas ćemo se baviti samo činjenicama​. Hoćemo da vas upoznamo sa činjenicama sa kojima raspolažemo. Želim da vas podsetim da je nešto rukovodstvo, još od dolaska Kurtija na vlast, upozoravala i domaću i međunardonu javnost na fizički progon srpskog naroda sa KiM. Osim što bi politička ocena najbolje oslikala šta se dešavalo na KiM, General Mojsilović i ja ćemo govoriti samo o činjenicama. U sklada sa Rezolucijom 1244 i vojnotehničkim sporazumom, Srbija i njena vojska sa KFOR-om ima odličan odnos i komunikaciju. Saradnja je zasnovana na uzajamnom poštovanju. Važno je da Kfor ima ulogu naročito tamo gde je srpsko življe. Jedno su naše značajne političke razlike između naše države i članica Kvinte, a drugo je saradnja naše vojske sa KFotrom. U skladu sa tim, VS smatra da je korisno obezbediti veće prisustvo jedinice Kfora i da bi to u sredinama gde Srbi žive popravilo poziciju i bezbednost našeg naroda na KiM - kaže Vučević.

- Vodi se kontinuirana kampanja protiv VS, njene brojnosti i aktivnosti tj. pokreta i razmeštaja njenih jedinica na našoj teritoriji i to smatramo neprimerenim i neodgovornim i odbacujemo ih kao neistinite. Ukoliko VS dobije takvu naredbu od predsednika kao vrhovnog komandanta da njene jedinice uđu na teritoriju KiM kao deo RS VS će takav zadatak izvršiti efikasno profesionalno i uspešno. Ne bi radili nikome ništa iza leđa, već bi obavestili KFOR. Do sada, hvala Bogu, nismo morali da donosimo takvu odluku, a Srbija će uraditi sve da do toga ne dođe i čuvaćemo mir. Bitno je da nastavimo politički dijalog i poštuje Rezolucija 1244 kako bi izbegli svaku moguću eskalaciju koja nije u našem interesu - rekao je ministar.

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović održavali su danas konferenciju za medije u Domu Vojske Srbije, na kojoj su razobličili sve laži koje je izrekao ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjaj Svečlja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija