• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.08.2023

06:41

Uče đake da su Srbi koljači i ubice, a Bošnjaci jedine žrtve! Skandal: Sarajevski političari plasiraju laži u udžbenicima istorije

Epa/printscreen

Politika

Uče đake da su Srbi koljači i ubice, a Bošnjaci jedine žrtve! Skandal: Sarajevski političari plasiraju laži u udžbenicima istorije

Podeli vest

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade BiH dopunilo je udžbenike iz istorije za osnovce i srednjoškolce novim lažima o Srbima.

Pa ih tako, između ostalog, optužuju i za dva masakra na sarajevskoj pijaci Markale, u kojima je ukupno stradalo 105 civila, a ranjeno njih 242.

Tako sarajevska vlast i kroz obrazovni sistem i kreiranje sopstvene istorije diktira zatiranje multietničkog grada u kojem je živelo 170.000 Srba, od kojih je ostalo još samo nekoliko hiljada.

Nametanje ovih tema počelo je još u maju 2017, kada je kantonalna skupština usvojila nove zakone i formirala komisiju koja je sačinila nastavni materijal sa četiri tematske celine od vojno-političkog aspekta i svakodnevnog života u ratnim uslovima do ratnih zločina i sudskih presuda.

A prošle godine u prekrajanje istorije uključio se i Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH. 

Foto: Tanjug

 

 

Blate i optužuju

Članovi akademske zajednice u Republici Srpskoj kažu "da se očito radi o zloupotrebi istorije u političke i ideološke svrhe".

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović podseća na preporuku Saveta Evrope iz 2000. godine da se u nastavnim programima na svim nivoima ratni period 1992-1995. ne izučava.

Međutim, u FBiH nisu se obazirali na tu preporuku, nego su počeli sa blaćenjem i optuživanjem srpskog naroda, koje ne prestaje.

- U RS se držimo principa da u tim našim planovima i programima apsolutno ne vređamo nijedan narod. Mi želimo da učenike ili generacije učenika koje sad pohađaju škole upoznamo sa činjenicama, sa događajama od 1992. do 1995. godine, a da li će to biti istorijska činjenica, to neka dokazuju istoričari u narednih 50 godina - kaže Damjanović.

Za profesora banjalučkog Filozofskog fakulteta Dragišu Vasića nije iznenađenje dodatno obrazovanje učenika koje nameću političari iz Sarajeva. Za njega je nedopustiva zloupotreba istorije u političke i ideološke svrhe.

- Pročitao sam da je njihova ministarka obrazovanja ukazala konkretno šta treba da bude u tim sadržajima, a to ne bi trebalo da bude posao jednog ministra obrazovanja. Dakle, nastavne programe, sadržaje udžbenika, treba da pišu istoričari - jasan je Vasić.

U najnovijoj dopuni udžbenika istorije stoji i da su Srbi krivi za dva masakra na pijaci Markale!?!

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao besramnu laž tvrdnje da su pripadnici Vojske Republike Srpske počinili te masakre.

- Apsolutno nije utvrđeno da je 5. februara 1994. godine ispaljena minobacačka granata koja je pala na pijacu sa srpskih položaja. Tom prilikom ubijeno je 68 građana Sarajeva, dok ih je 142 ranjeno - poručio je Linta.

Pripadnici Vojske RS su, kako je dodao, takođe lažno optuženi da su počinili i drugi masakr na pijaci Markale, koji se desio godinu i po dana kasnije - avgusta 1995. godine, kada je ubijeno 37, a povređeno 90 civila.

- Nekoliko nezavisnih timova istražioca, uključujući eksperte Ujedinjenih nacija, utvrdilo je da ne postoje konkretni dokazi da su minobacački projektili u oba masakra ispaljeni sa srpskih položaja - naveo je Linta.

On ističe da se u oba slučaja desio zločin nad civilima koji je počinila muslimanska strana, da posluže kao povod da NATO masovno bombarduje Republiku Srpsku.

- Zapadna i muslimanska propaganda su zločin nad civilima na pijaci Markale koristili kao sredstvo da se Srbi dodatno prikažu kao zločinci, a muslimani kao žrtve - rekao je Linta i dodao da veruje da će doći vreme kada će biti utvrđena prava istina ko su odgovorni za zločine na Markalama.

Neistine o Srbima

I ministarka prosvete i kulture RS Natalija Trivić kaže da je nedopustivo da učenici budu izloženi veoma nestručnim, tendencioznim i zlonamernim stavovima o ratnim događajima na prostor BiH.

- Dodatak udžbenika istorije za deveti razred obiluje neistinama u kojima su Srbi predstavljeni kao agresori, a Bošnjaci kao jedini stradalnici, što kao jednostrani stav doprinosi nerazumevanju i podstiče netrpeljivost između naroda u BiH. Zato ovom dodatku udžbenika nije mesto u školama, niti sme da bude obavezan udžbenik u bilo kojem kantonu Federacije BiH - naglasila je Trivićeva.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija