• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.04.2024

22:11

Direktor „Teleoptik Žiroskopi“: Dron samoubica „komarac-1“ proizvod je Odbrambene industrije Republike Srbije (VIDEO)

Tanjug/Sava Radovanović

Društvo

Direktor „Teleoptik Žiroskopi“: Dron samoubica „komarac-1“ proizvod je Odbrambene industrije Republike Srbije (VIDEO)

Podeli vest

Radi istinitog obaveštavanja javnosti, a povodom navoda objavljenih u pojedinim medijima, vd generalnog direktora "Teleoptik Žiroskopi“ Zoran Jarić istakao je da se dronovi “kamikaze” koje koristi Vojska Srbije proizvode u preduzećima Odbrambene industrije Srbije.

- Dron samoubica „komarac-1“ proizvod je naše Odbrambene industrije Republike Srbije. Na vrhu tehnološke piramide u proizvodnji tog drona nalazi se Vojnotehnički institut Ministarstva odbrane Republike Srbije, a ostale komponente su proizvele fabrike odbrambene industrije – bojevu glavu je proizveo „Krušik“ iz Valjeva, a sam dron je proizveo „Teleoptik Žiroskopi“ iz Zemuna. Osim proizvodnje navedenog drona, u „Teleoptik Žiroskopi“ sprovedena je obuka pripadnika Vojske Srbije za rukovanje sa navedenim dronovima. Dron je ispitan u Vojnotehničkom institutu, u Tehničkom opitnom centru i u laboratorijama naših preduzeća po svim pitanjima i dokazana je njegova potpuna bezbednost za upotrebu, a takođe, dokazane su i njegove operativne sposobnosti u smislu dejstva na cilj - istakao je Jarić.

On je naglasio da je vršeno i više bojevih gađanja i sva bojeva gađanja do sada su bila vrlo uspešna. 

- Takođe, sa navedenim dronovima se učestvuje na sadašnjoj vežbi „Vihor 2024“. I u pripremi same vežbe i tokom same vežbe imali smo više bojevih gađanja, takođe, vrlo uspešnih, što sa jedne strane govori o kvalitetu proizvoda, a sa druge strane govori o obučenosti vojnika koji su prošli obuku u našoj fabrici. Imamo nameru da i dalje vršimo proizvodnju i vršimo obuku sve do potpune popune Vojske sa definisanim količinama navedenih dronova - naglasio je Jarić.

Jarić je objasnio i da je „Teleoptik Žiroskopi“ fabrika koja se bavi optoelektronskim sistemima.

- Ovaj dron je, pre svega, optoelektronski sistem, koji na sebi ima, pored motornog dela i električnog dela upravljanja i kameru preko koje rukovalac sa dronom jednostavno vidi cilj sve vreme do samog dejstva i na taj način ovo oružje čini vrlo ubojitim, za bilo koje sredstvo, bilo koji cilj koji se nalazi ispred njega. Domet ovog drona je do tri kilometra, a ukupno njegov boravak u vazduhu može biti do 40 minuta. Bojeva glava za ovaj konkretni „komarac-1“ je oko jednog kilograma, a u planu je i više drugih tipova glava i drugih veličina bojevih glava - zaključio je vd generalnog direktora „Teleoptik Žiroskopi“ Zoran Jarić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija