• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.03.2024

11:57

Stručne prakse i programi za mlade: Za početak karijere bitna je podrška

NIS

Društvo

Stručne prakse i programi za mlade: Za početak karijere bitna je podrška

Podeli vest

Najveći izazov sa kojim se suočavaju mladi u Srbiji pri ulasku na tržište rada je stručna praksa, kao i pronalaženje prvog posla, jer, uprkos obrazovanju, oni obično nemaju dovoljna iskustva koja su neophodna na tržištu.

Zato je bitno da im kompanije pruže priliku da uče i da kroz praksu i poslovne izazove steknu potrebna znanja i veštine. U našoj zemlji NIS je jedan od najpoželjnijih poslodavaca za mlade, a ova kompanija ujedno sprovodi i brojne programe kojima podržava akademce.

S tim u vezi, ova kompanija je pokrenula NIS Calling program studentske prakse koji kandidatima nudi fleksibilnu plaćenu praksu kroz koju svakog polaznika vodi mentor iz oblasti interesovanja, uz raznovrsne programe obuke koji će im pomoći da unaprede stečeno znanje i veštine. Program omogućava polaznicama da 480 radnih sati prakse iskoriste tokom četiri meseca i usklade ih sa obavezama na fakultetu. 

U prethodnih sedam sezona programa, NIS Calling praksu u NIS-u je prošlo više od 220 praktikanata, od kojih je više od 80 dobilo priliku da radi u NIS-u nakon završetka programa. U aprilu se otvara nova prilika za mlade, jer počinju prijave za osmu sezonu ovog programa.

U januaru ove godine počela je i četvrta sezona NIS Energy programa u okviru kojeg polaznici imaju priliku da naprave svoje prve karijerne korake. U pitanju je jednogodišnji plaćeni program namenjen  diplomcima i master studentima. Polaznike tokom godinu dana rada u kompaniji očekuju praktična obuka, teorijska predavanja vodećih stručnjaka, kao i trening „mekih“ veština i posete važnim poslovnim objektima kompanije. Nakon završetka programa, polaznicima se otvara i mogućnost stalnog zaposlenja u NIS-u, ukoliko za to postoji obostrani interes.

Kroz NIS Energy program do sada je prošlo 92 mladih, a o njegovoj uspešnosti svedoči i činjenica da je NIS do sada zaposlio više od 90 odsto polaznika. 

Kao jedan od poslodavaca sa najvećom ponudom prilika za mlade, NIS je nedavno pokrenuo i novi program studentske prakse pod nazivom NIS Akademija. Program je pokrenut u saradnji sa devet fakulteta u Srbiji sa kojima kompanija neguje dugogodišnje strateško partnerstvo i traje dve nedelje. Osmišljen je kao poseban koncept koji izlazi u susret potrebama fakulteta, kako bi studenti na završnim godinama obavili obaveznu stručnu praksu od 90 sati. 

NIS Akademija studentima donosi pripremu za tržište rada, upoznavanje sa poslovanjem na terenu, karijerno konsultovanje, soft skills radionice, kao i timski rad na zadatoj studiji slučaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija