• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.04.2024

08:01

Udruženja osiguravača Srbije poručuje: Bez putnog zdravstvenog ne krećite na praznično putovanje u inostranstvo

UOS

Društvo

Udruženja osiguravača Srbije poručuje: Bez putnog zdravstvenog ne krećite na praznično putovanje u inostranstvo

Podeli vest

Sezona je prazničnih putovanja, mnogi će spojiti dva praznika i desetak dana provesti u inostranstvu. Iz Udruženja osiguravača Srbije podsećaju da putno zdravstveno osiguranje pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja, usled iznenadne bolesti ili nesrećnog slučaja.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović naglašava da se za svega desetak evra obezbeđuje finansijska pomoć za eventualne preglede i lečenje od 30.000 evra ili više.

Putno zdravstveno osiguranje je najprodavanija polisa osiguranja koja nije obavezna. Kupuje je oko 75% naših ljudi koji putuju van granice. Ipak, skoro svaki četvrti građanin krene na put bez polise koja ga štiti od svih neplaniranih zdravstvenih problema. Zbog toga apelujemo na sve da za cenu dva ili tri pića obezbede sebi miran san i bezbrižno putovanje, poručuje Jovanović. 

On se posebno osvrnuo i na sve naše sugrađane koji će na put vozilom i poručio da treba biti spreman i na neočekivane situacije – saobraćajne nezgode. Tada, kako kaže, obavezno treba zvati policiju, posebno ako ima povređenih ili je pričinjena velika materijalna šteta. 

Od policije treba tražiti i potvrdu o oštećenju vozila koja može da zatreba prilikom izlaska iz te države. Zapisnik o šteti na vozilu treba uraditi u državi u kojoj je došlo do sudara, u ovlašćenoj agenciji ili osiguravajućem društvu. Zapisnik može biti izrađen i u Srbiji, ali tada postoji mogućnost osporavanja štete, u određenoj meri, od strane društva koje je krajnji platilac. Da bi se to izbeglo, zapisnik urađen u Srbiji treba potkrepiti fakturama za popravku, ako je to moguće, kaže Jovanović. 

Foto: Tanjug

 

On objašnjava i da se zahtev za naknadu štete podnosi osiguravaču vozila koje je izazvalo sudar, direktno u posećenoj državi ili iz Srbije. Potrebno je predati što više dokumentacije koja prati nezgodu: Policijski ili Evropski izveštaj o nezgodi, Zapisnik o šteti na vozilu, račune o popravci ili šlepanju, medicinsku dokumentaciju, kopije dokumenata štetnika, poručuje generalni sekretar UOS. 

Komentarišući obavezu naših vozača da i dalje imaju zelenu kartu za vožnju kroz Severnu Makedoniju, Jovanović objašnjava da ukidanje tog dokumenta ne zavisi ni od UOS niti od Republike Srbije. 

Suština je u odsustvu želje nadležnih u toj državi da ispune finansijske i pravne uslove i pristupe tzv. Multilateralnom sporazumu odnosno sistemu registarske oznake. Takođe, prema zakonima Severne Makedonije, polisa osiguranja od AO važi samo za tu državu, dok je zeleni karton dodatni ugovor o autoosiguranju koji pruža pokriće u inostranstvu. Promena tog sistema podrazumevala bi izmene zakona I imala negativne finansijske efekte po vlasnike vozila. Mi smo od 2012. godine član Multilateralnog sporazuma I to je našim vozačima omogućilo da imaju ista prava kao vozači iz EU, pre svega da putuju automobilom bez obaveze posedovanja zelene karte, pojašnjava Jovanović. 

On dodaje i da bi bez Sistema zelene karte, bilo veoma komplikovano naplatiti štetu u inostranstvu. Bez tog sistema, praktično bi bio nemoguć međunarodni saobraćaj motornim vozilima, jer bi vozači na svakoj granici morali da kupuju osiguranje, kaže generalni sekretar Udruženja osiguravača. 

I vozači u Srbiji ne treba da voze pod dejstvom alkohola ili automobil bez polise osiguranja. U oba slučaja, eventualne, višemilionske štete, platiće vlasnik tog vozila tj vozač, upozorava Jovanović. 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Moćni Jokić uništio Minesotu (VIDEO)
NBA

Moćni Jokić uništio Minesotu (VIDEO)

Denver Nagetse i Minesotu čeka peti meč polufinala plej-ofa Zapadne konferencije i to u "Bol areni", posle fantastičnih partija na gostovanju u Mineapolisu.

15.05.2024

04:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19