• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

26.02.2024

07:10

Hektar zemlje kao vila na Dedinju! Vrtoglava cena oranice oborila rekord, evo u Srbiji je prodata!

Shutterstock

Društvo

Hektar zemlje kao vila na Dedinju! Vrtoglava cena oranice oborila rekord, evo u Srbiji je prodata!

Podeli vest

Za neverovatnih 500.000 evra prodat je hektar poljoprivrednog zemljišta, što je apsolutni rekord.

Najskuplje plaćena njiva nalazi se na teritoriji grada Novog Sada, u seocetu Rumenka. Kako je objavio Republički geodetski zavod (RGZ), to poljoprivredno zemljište u Rumenki prodato je u četvrtom kvartalu prošle godine za 50 evra po metru kvadratnom.

- Parcela je površine nešto manje od dva hektara, tačnije 19.970 metara kvadratnih, i za nju je plaćeno 998.500 evra. To znači da hektar košta 500.000 evra. To je najskuplja oranica koja je ikada prodata u Srbiji. Do ove prodaje najskuplji hektar plaćen je 400.000 evra, a nalazio se u Kaću kod Novog Sada - naveo je RGZ.

Vladimir Rafajlović iz poznate novosadske agencije za nekretnine za Informer navodi da je ovde verovatno reč o zemljištu za koje može da se izvrši prenamena.

- Ono se nalazi u industrijskoj zoni, a vodi se kao poljoprivredno zemljište. Ovakvo zemljište je skupo jer njemu može da se promeni namena. Poljoprivredno zemljište kome ne može da se promeni namena najskuplje je u Bačkoj. Cene skaču i u Sremu, gde je zemljište pogodno za vinogradarstvo i voćarstvo. U ovim predelima Vojvodine je najkvalitetnija zemlja, pa se cene kreću od 15.000 do 30.000 evra po hektaru. Najjeftinije zemljište je u Banatu, jer je i najgoreg kvaliteta - navodi Rafajlović.

Foto: Shutterstock

 

Najskuplja njiva otišla za 3,5 miliona evra

Najskuplja njiva otišla za 3,5 miliona evra
U poslednjem kvartalu 2023. godine najskuplje prodata njiva je u opštini Vrbas i za nju je novi vlasnik platio 3,5 miliona evra, saopštio je RGZ.
- Budući vlasnik je tu sumu platio za 249 hektara - naveo je RGZ.

Veliko interesovanje

Naš sagovornik navodi da je interesovanje za kupovinu zemljišta veliko.

- Ponude zemljišta na tržištu je nedovoljno, a budući da je ono ograničen resurs, zainteresovanih za kupovinu je zaista mnogo - kaže ovaj menadžer agencije iz Novog Sada.

Agroekonomista Milan Prostran za Informer objašnjava da poslednji rezultati popisa pokazuju da u Srbiji ima 4,1 milion hektara raspoloživog poljoprivrednog zemljišta. U prethodnom popisu, iz 2012. godine, utvrđeno je da je bilo raspoloživo 5,4 miliona hektara, tako da je, po svoj prilici, gradnja poljoprivredi uzela skoro četvrtinu - 23,1 odsto zemlje.

- Prema podacima iz popisa, koristi se 3,26 miliona hektara, a prema prošlom popisu, koristilo se 3,44 miliona. To je 5,25 odsto manje. Smanjilo se i nekorišćeno zemljište, sada ga je 112.000 hektara. Povećala se površina prosečnog poseda. On sada iznosi 6,4, a bio je 5,4 hektara po domaćinstvu. Ovaj što je kupio hektar za 500.000 evra, ukoliko bi zemljištu promenio namenu, morao bi da na taj iznos doplati još deset puta više. U Ustavu piše da je poljoprivredno zemljište od opšteg društvenog značaja. Ono je izvor hrane i života i ko želi da mu promeni namenu, mora mnogo da plati - kaže Prostran.

Foto: Shuterstock

 

U zemljištu nikad manje humusa

Prosečno poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji obrađuje 6,4 hektara, gaji jedno goveče, pet svinja, tri ovce, 43 komada živine i ima tri košnice pčela. Oni koji se bave poljoprivredom u proseku imaju 60 godina, dok je tek svaki jedanaesti nosilac gazdinstva mlađi od 40 godina. U ovoj grani radi ukupno 1.150.653 ljudi, što je 14 odsto manje nego 2018, kada je Republički zavod za statistiku radio anketu u poljoprivredi.
- Naše zemljište je degradirano. Humusa, tj. organske materije u njemu je sve manje. Imamo veoma malo stočarstva. Nemamo organskog đubriva. U Vojvodini je nekada humusa u zemljištu bilo i do pet procenata. Sada ga je manje od tri odsto. Da bi se procenat humusa povećao za jedan posto, potrebno je i do 100 godina. Ne treba zaboraviti i da u Srbiji ima dosta neobrađenog zemljišta. To sebi ne smemo da dozvoljavamo, jer to ne dozvoljavaju sebi ni mnogo razvijenije zemlje - navodi Dragana Latković, predsednica UO Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Svetski trend

Kako kaže, i kod, nas kao i svetu, vlada trend kupovine zemljišta.

- Bil Gejts je prošle godine kupio 250.000 hiljada hektara zemlje. Svetska populacija se povećava i ulaganje u zemljište kao neobnovljivi prirodni resurs mnogi prepoznaju kao dobru investiciju - naglašava Prostran.

Foto: Shutterstock

 

Naš sagovornik navodi da se sa smanjenjem slobodnog poljoprivrednog zemljišta povećava njegova cena.

- Najkvalitetnije zemljište u Srbiji nalazi se u okolini Bečeja i Srbobrana. Ima raznog zemljišta koje se prodaje - od bara, pašnjaka do utrina - kaže ovaj stručnjak.

NAJSKUPLJE PRODATE ORANICE  
MESTO CENA ZA M2  CENA HEKTAR
Novi Sad / Rumenka 50 500.000
Novi Sad/Kać

40

400.000
Dobanovci 29.9 290.900
Šabac 25 250.000
Jakovo 24.9 240.900
Futog 21 210.000
Stari Banovci 18 180.000
Ugrinovci  14 140.000






Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15