• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

07.12.2023

14:39

Ovaj uređaj vam bukvalno "jede" struju: Troši kilovate i kada je isključen, evo kako da štedite

Shutterstock

Društvo

Ovaj uređaj vam bukvalno "jede" struju: Troši kilovate i kada je isključen, evo kako da štedite

Podeli vest

Uređaj koji se smatra "energetskim vampirom" je onaj koji kontinuirano koristi energiju, čak i kada je isključen. Ako ste pomislili na šporet, moraćemo da vas razočaramo - to nije tačan odgovor. Bojler je uređaj koji "jede" struju u vašem domu, ako ga ne upotrebljavate pravilno.

Uređaj koji se smatra "energetskim vampirom" je onaj koji kontinuirano koristi energiju, čak i kada je isključen, ali je i dalje priključen na električni sistem u domu.

Na takve aparate vam, verovali ili ne, odlazi čak četvrtina potrošene energije u stanu/kući, što svakako značajno utiče na iznos na računu, koji plaćate na kraju meseca. Generalno bi sve ove uređaje trebalo isključivati iz struje - televizore, kablovske prijemnike, konzole za video-igrice, klima uređaje, laptopove... Ali, bojler je šampion među "vampirima".

 Samo jedan minut "negašenja" vode dok koristite sapun, godišnje vas košta više nego potrošnja mašine za veš, mašine za sušenje, mašine za pranje sudova, fena i pegle zajedno.

Uzećemo za primer protočni bojler od 18 kw/h, koji, za razliku od klasičnih bojlera nema kazan i troši struju samo kada ga uključite, tj, kada pustite da teče topla voda.

Ukoliko uzmemo u obzir da sapunanje traje oko minut (a često mnogima traje i duže), jedna četvoročlana porodica koja se tušira jednom u toku dana, ukoliko isključi dotok vode u tim trenucima, uštedeće tog dana 4 x 0,3 KW/h, dakle - 1,2 KW/h dnevno.

Na mesečnom nivou to je oko 36 kW, a na godišnjem nivou čak - 438 KW/h. Kada je reč o klasičnim bojlerima, ušteda je još veća, piše Telegraf.

Ukoliko imate klasični bojler (a takvih je više od 90% korisnika u Srbiji), ovu matematiku možete uvećati za još najmanje 30%, što je oko neverovatnih 850 KW/h godišnje.

Kako da smanjite račun

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat "Bolja energija" donose nekoliko dodatnih saveta za pametno korišćenje bojlera:

Temperaturu vode podesite na termostatu bojlera na 60 stepeni jer ćete tako smanjiti nepotrebne gubitke;

Nemojte držati bojler stalno uljučen jer su tako gubici toplote i potrošnja električne energije najveći;

Uvek uključite bojler noću, a gasite ga danju. ne zaboravite da je električna energija noću jeftinija čak 4 puta nego danju;

Redovnim uklanjanjem kamenca koji se taloži na grejačima doprineće bržem zagrevanju vode i značajnom smanjenju energije, a time i smanjenju vaših troškova.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu! (VIDEO)
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu! (VIDEO)

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija