• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

26.11.2023

10:23

Od stana na dan zaradi se i nekoliko hiljada evra! Stručnjaci: Problem je što se porez slabo plaća

Shutterstock

Društvo

Od stana na dan zaradi se i nekoliko hiljada evra! Stručnjaci: Problem je što se porez slabo plaća

Podeli vest

Izdavanje kuća i stanova na dan više se nego dobro isplati, i u svetu i kod nas. Nema evidencije o tome koliko se nepokretnosti izdaje na taj način u Srbiji, ali se procenjuje da je samo u Beogradu više od hiljadu i po.

Cena ide i do 200 evra za stan na dan u "Beogradu na vodi". Na tu zaradu malo ko plaća porez.

Od izdavanja stana na dan u Beogradu mesečno može da se zaradi i nekoliko hiljada evra. Klijenti su mahom stranci, a rezervacije uglavnom preko interneta.

- Cene se kreću od nekih tridesetak pa do 200 evra. Kvadrature stanova se kreću od 20 kvadrata garsonjere, pa do stanova od 100 kvadrata koji poseduju više spavaćih soba koji su obično za porodice sa decom koji dolaze iz inastranstva - navodi Ivana Milošević, sajt Bgapartmani.

Dobru zaradu prati kažu stanodavci i dosta posla i odgovornosti.

- Imamo nekih dvadesetak stanova u ovom momentu. Oni su različite kvadrature. Nalaze se uglavnom po centru grada. Mi goste prijavljujemo regularno - poručuje Aleksandra Rašić, agencija stan na dan "Paradise", Beograd.

Međutim, vlasnik nekretnine koji izdaje stan na dan dužan je da ima nalepnicu na vratima stana koju izdaje Sekretarijat za turizam. Ali u praksi retko ko to čini. Obaveza upravnika zgrade jeste da evidentira stanove koji se izdaju na dan.

- Ono što je vidljivo u poslednje vreme i sa čim se susrećemo u kompleksima velikim i luksuznim, jeste da određeni vlasnici stanova uzimaju po 20 stanova, oni ih komercijalizuju, izdaju ih kao stan na dan. Problem na koji nailazimo kod izdavanja stana dan jesu, na primer, neki praznici, kao što je Nova godina. Tada je bitno da ako je apartman kategorizovan za tri osobe i budu tri osobe u stanu, da se ne prava neke proslave, da ne bude veliki broj gostiju, jer samim tim ugružena je i bezbednost tih gostiju - ističe Ljubiša Banovački, predsednik upravnika zgrada Beograd.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija