• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: infomer.rs

11.05.2023

20:00

OVAJ TEKST SVAKA ŽENA TREBA DA PROČITA! Miljana je mislila da ima koronu, a onda su stigle NEOČEKIVANE VESTI!

Privatna arhiva

Društvo

OVAJ TEKST SVAKA ŽENA TREBA DA PROČITA! Miljana je mislila da ima koronu, a onda su stigle NEOČEKIVANE VESTI!

Podeli vest

Svakog dana, dijagnoza karcinoma jajnika bude postavljena kod najmanje tri žene. Ova bolest dnevno odnese najmanje dva života.

U kandžama ove zloćudne bolesti našla se i Miljana Đura (37) iz Vršca koja je sasvim slučajno otrkila da je obolela. Kako za Informer, navodi ova majka dva dečaka, prvi simtom je bio umor koji je pripisivala poslu.

Ova pravnica, zaposlena kao sekretar u vrtiću, objašnjava da uprkos tome što spada u 20 odsto populacije koji odlaze na redovne preventivne preglede, tumor nije otrkila na njima. Umor, bol u leđima i kašalj, su joj više "ličili" na neko virusno oboljenje. 

Mislila sam da imam korona virus, međutim test je bio negativan. Tri radiologa su mi snimala telo, ali ništa "sporno" nisu primetili. Krvna slika mi je bila dobra, sem trombocita koji su bili visoki. Jednostavno, ništa nije ukazivalo da imam tumor. Međutim, kada sam uradila test tumor markera, bilo je jasno o čemu je reč - navodi Miljana u ispovesti ya Informer povodom Svetskog dana borbe protiv karcinoma jajnika.

Kako objašnjava naša sagovornica, ubrzo je saznala sumornu dijagnozu. Međutim, nije želela da očajava, krenula je u žestoku borbu.

Otkriveno je da sam puna vode koja pritiska dijafragmu i zbog toga sam kašljala, a tumor je ustanovljen između jajnika i rektuma. Tačnije tumor je bio naslonjen na rektum. To je ustanovljeno magnetnom rezonancom. Kada su mi saopštili dijagnozu, verujte, nisam ni pitala koliki je taj tumor. Bila sam šokirana i samo sam imala na umu da moram da se borim. Jednostavno, nikada mi nije palo na pamet da to može meni da se desi - kaže gospođa Đura.

Foto: Privatna arhiva

Miljani ništa ne može da skine osmeh sa lica

Ova hrabra žena, inače članica Udruženja „Progovori“, navodi da nakon ustanovljene dijagnoze nije čitala tekstove na internetu o ovoj bilesti, što savetuje i svim ostalim teškim bolesnicima.

Nisam htela da se zatupljujem mnogobrojnim informacijama! Osim lekarskog izveštaja, ništa drugo nisam pročitala. Potom su krenuli prvi ciklusi hemioterapija... Nakon nekoliko, otišla sam na operaciju, ali na njoj ništa nije učinjeno... Uzet je bris i hirurg je rekao da neće da me kasapi, već da nastavim sa hemioterapijama, a da će se tek nakon novih ciklusa znati da li ću moći pod nož - kaže naša sagovornica.

Nakon prvog ciklusa hemioterapija Miljana je izgubila kosu. Tada joj je najveća podrška bila sestra.

Samo sestra može toliku podršku da pruži. Kazala mi je da za sve postoji rešenje i da ćemo kupiti periku, a ako mi otpadnu i obrve da ćemo ih istetovirati. Verujte, ja nisam ni marila za to. Samo mi je bilo važno da pobedim. Periku jesmo kupili, ali je nisam stavila više od jednog puta. Nosila sam maramu. Sinovima sam kazala da sam bolesna i da koristim jake lekove, zbog kojih sam izgubila kosu, ali da će mi kosa ponovo izrasti kada ozdravim. Oni su to prihvatili, a moja majka nije mogala da veruje da sam im to saopštila - iskrena je Miljana.

Foto: Pixabay

Hemioterapije su prolazile uspešno, a onda je našoj sagovornici zakazana i operacija. Kako objašnjava tada su joj ostranjeni jajnici, materica i trbušna maramica.

Operacija je prošla uspešno i nakon toga sam imala još tri preventivne hemioterapije. Sada sam "čista", ali ne mogu da kažem da sam izlečena. Kada su ovakve bolesti u pitanju tek nakon pet godina se može reći da je neko izlečen od kancera ili ne. Ono što me je posebno iznenadilo jeste to da je moj Brca test koji pokazuje genetski uzrok raka bio pozitivan. Pokazalo se da sam pedeset odsto šansi bila genetski predodređena da dobijem ovaj rak. Međutim, test je pokazao i da 80 odsto šansi imam da dobijem rak dojki. Nisam kockar u životu i zbog toga sam odlučila da se preventivno podvrgnem mastektomiji grudi sa rekonstukcijom odnosno odstranjivanje delova dojki - navodi ova Vrščanka i poručuje svima da posle svega što je preživela, savetuje sve da idu redovno na preventivne preglede. 

Inače, Brca test otkriva mutacije na BRCA1 i BRCA2 genima, koje su u osnovi nastanka naslednog karcinoma dojke i/ili jajnika, dok je Miljana dobila pozitivan rezultat ovog testa, kako navodi njenoj rođenoj sestri je on bio negativan. Ovaj test se kod žena koje su obolele ili imaju u porodici nekoga ko je imao ovaj tumor vrši o trošku RFZO, dok u privatnim ustanovama on košta oko 40.000 dinara, s tim da je upola jeftiniji ukoliko dostavite dokaz da u porodici imate nekoga ko je oboleo od ove vrste tumora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cancer survivor

pre 11 meseci

Znate koliko znaci nama koji smo prosli ili prolazimo ovaj pakao da nam isticete koliko dnevno oboli i izgubi bitku? Pravo ohrabrenje. Vasi bombasticni naslovi nece unaprediti zdravstveni sistem koji je najbitniji za PREVENCIJU koju toliko potencirate, prevencija se ne postize recima i naslovima u novinama. Ovakvi tekstovi vredjaju svakog ko je prosao kroz bilo sta slicno.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15