• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. MARIĆ

31.01.2023

07:00

CENE ARANŽMANA OD KORONE DO DANAS VIŠESTRUKO SKOČILE! Letovanje u Hrvatskoj skuplje 200%

Društvo

CENE ARANŽMANA OD KORONE DO DANAS VIŠESTRUKO SKOČILE! Letovanje u Hrvatskoj skuplje 200%

Podeli vest

U Opatiji deset noćenja sa doručkom 2019. je koštalo oko 700 evra, a ove godine isti paket iznosi čak 2.100 evra. Egipat poskupeo duplo, sa 500, na 1.000 evra.

Cene letovanja za 2023. su u odnosu na period pre korone višestruko skočile, a najdrastičnije poskupljenje zabeleženo je na Hrvatskom primorju. Tako je 2019. u Opatiji deset noćenja sa doručkom u hotelu koštalo oko 700 evra, a ove godine isti paket iznosi čak 2.100 evra, što je 200 odsto više.

Da je letovanje u Hrvatskoj neosnovano skupo, slažu se i Hrvati. Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata navodi da će obični građani moći da letuju na hrvatskom Jadranu samo kao paradajz turisti.

Foto: AP PHOTO

Hrvatsko primorje

- Samo jedan vrlo uski krug ljudi sebi može priuštiti sedam dana letovanja. To za dobar deo građana koji ipak žele da letuju znači da pripreme počinju puno ranije... Hranu, namirnice koje mogu stajati, krompir se čak pripremi, povrće, sve što može da se što manje troši na licu mesta - kazao je Sever.

Za šetnju Splitom u kupaćem 150 evra

Početkom ove godine u Splitu je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu, u kojoj su za prekršioce propisane veće kazne pa se može očekivati da ovog leta na ulicama neće biti turista u kupaćim kostimima jer im, ako ih "ulovi" komunalni redar, sledi kazna od 150 evra.

Foto: Pixabay

Split

Ista kazna propisana je za one koji piju alkohol na javnim mestima, a kazna za šetanje psa bez povoca je u skladu s odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i iznosi 66,36 evra za fizičko lice.

I ljubitelji Egipta moraju debelo da otvore novčanike, jer je letovanje u Hurgadi duplo skuplje - aranžman koji je pre četiri godine koštao 500, sada se prodaje za 999 evra. Deset polupansiona na grčkom Rodosu umesto nekadašnjih 610, sada košta 850 evra. Ništa nije bolje ni kada je reč o Grčkoj i Turskoj.

I Grčka skuplja

Predviđa se da će poskupljenje letovanja biti drastično i u odnosu na prošlu godinu i ići će i do 40 odsto, pa će tako omiljena srpska destinacija Grčka ove godine za mnoge biti nedostižna.

Na to ukazuju i građani koji navode konkretne primere. Tako Nikola Stanković, jedan od korisnika društvenih mreža, tvrdi da je apartman u Grčkoj koji je prošle godine koštao 38 evra za noć, sada poskupeo na 70 evra.

Foto: Informer

Grčka, Hanioti

- Podizanje cene stalnim i starim mušterijama za 85 odsto je nečuveno. Zbog promene cene, mi ćemo tražiti drugi smeštaj - napisao je Stanković.

Cene letovanja na omiljenim destinacijama Srba

Destinacija usluga 2019. 2021. 2022. 2023.

Opatija, Hrvatska hotel, noćenje sa doručkom 10 dana 700 1.100 1.500 2.100
Hurgada, Egipat hotel, ol-inkluziv, 7 noći 500 700 950 999
Alanja, Turska hotel, polupansion, 7 noći 550 590 670 720
Rodos, Grčka hotel, polupansion, 10 noći 610 680 799 850

Da se povećanju cena ne nazire kraj, potvrđuje i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić i ukazuje da su aranžmani značajno skuplji i u odnosu na prošlu godinu. Kako stvari stoje, kaže Seničić, uzimajući u obzir inflaciju i ostala poskupljenja, čak i kada bi se situacija stabilizovala, cene aranžmana se ne bi vratile na staro.

Foto: Informer DN

Aleksandar Seničić

- Poskupljenja zavise od destinacije i termina. Hoteli su u odnosu na prošlu godinu skuplji za oko 20, a privatni smeštaj od pet do 10 odsto. Na primer, aranžman u septembru na bazi sedam noćenja i ol-inkluziv usluge u Hurgadi koji je 2020. godine iznosio 460 evra, prošle godine 650 evra, ove godine će koštati blizu 780 evra - navodi Seničić i dodaje:

Čarter letovi

- Apartmani su poskupeli od pet do 10 odsto, u zavisnosti od termina putovanja i destinacija. Kada je reč o hotelima, poskupljenja se kreću od pet do 15 procenata u odnosu na leto 2022. Cene autobuskog prevoza će, takođe, biti veće za oko 10 odsto, dok će avionski prevoz najviše poskupeti, i do 20 procenata. Teško je sada govoriti o okvirnim cenama, ogromna je ponuda - objašnjava Seničić.

Ono što će dodatno poskupeti letovanje su cene čarter letova koje još nisu dogovorene.

- Nadamo se da će dogovor pasti do predstojećeg sajma turizma u februaru. Onaj ko tada bude zbog popusta kupovao aranžman, trebalo bi da uplati i osiguranje od otkazivanja - savetuje Seničić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija