• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.04.2024

13:36

Nemačkoj je Republika Srpska genocidna tvorevina, a NDH krije kao zmija noge! Zapad ne odustaje od sramne rezolucije! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Nemačkoj je Republika Srpska genocidna tvorevina, a NDH krije kao zmija noge! Zapad ne odustaje od sramne rezolucije! (VIDEO)

Podeli vest

Pokušaj Nemačke da na silu ostvari svoje ambicije da Republiku Srpsku proglasi genocidnom tvorevinom, komentarisali su gosti Info jutra, direktor predsedništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović i advokat Predrag Savić.

Direktor predsedništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović istakao je da zvanično Sarajevo treba da se zapida da li bi rezolucija dodatno produbila razdor u BiH.

- Kome treba da rezolucija u ovom trenutku, sem da bude politička predstava koja se direktno ruga žrtvama i njihovim porodicama. Kolektivni Zapad nastavlja sprovođenje svojih interesa na ovom prostoru, a političko Sarajevo ne postavlja sebi pitanje, da li ova rezolucija doprinosi pomirenju ili dubljem razdoru u BiH. Od dana kada smo potpisali Dejtonski sporazum, imali smo zajednički cilj da gradimo jednu Bosnu koja će se jednako odnositi prema svim žrtvama. Mi u RS smo imali potpuno jasan odnos prema svemu što se desilo tokom građanskog rata i pada SFRJ. Činjenica da je ambasador BiH bez ikakvog pravnog dokumenta zastupa stavove koji nisu zajednički za celu BiH - rekao je Ciciović.

Foto: Zoran Sinko

 

Advokat Predrag Savić naveo je da nemačka uloga tokom celog procesa, doliva so na ranu Srbiji koja je nekoliko puta kroz istoriju bila žrtva genocida u kome je direktno i indirektno učestvovala Nemačka.

- Nemci su ti koji su doveli Rafaela Lemkina da stručno obradi pravni institut genocida i šta on znači. Njegov motiv je bio sprečavanje pojave novog Hitlera, on je znao da u Nemačkoj postoje zakoni koji se obačunavaju sa drugim verama i etničkim grupama. Upravo je Lemkin ostao bez 40 članova svoje porodice tokom Holokausta i on pod pojmom genocida podrazumeva da mora postojati genocidna namera prvenstveno, čega u Srebrenici nije bilo. Nemačka uloga je tu ono što dosipa so na ranu, jer su za vreme Austrougarske prouzrokovali hiljade žrtava u Srbiji, a tokom Drugog Svetskog rata su omogućili da NDH vrši zverstva nad Srbima, e to je genocidna tvorevina, a ne Republika Srpska. Moramo da podsetimo Nemce da su počinili višetruke genocide i više puta bili pokrovitelji pokolja srpskog naroda. Srbija je jedina u regionu koja je osnovala specijalno veće za individualno kažnjavanje ratnih zločinaca, čak i na štetu pojedinih nacionalnih interesa, a sad nam Zapad vraća što nam lepi etiketu genocidnog naroda - rekao je Savić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija