• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.02.2024

18:58

Američke pare ne kontroliše Vašington, već bankarski lobiji koji guraju SAD u dužnički ponor! (VIDEO)

Informer/Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Američke pare ne kontroliše Vašington, već bankarski lobiji koji guraju SAD u dužnički ponor! (VIDEO)

Podeli vest

O stanju američke i kineske ekonomije i sudbini dolara i novčane razmene, govorili su gosti Info dana, ekonomista Ivan Pajović i ekonomista Nemanja Antić.

Ekonomista Ivan Pajović naveo je kako je američki Federalna rezerva, zapravo privatna kompanija koja se sastoji od udruženja više banaka.

- U savremenom svetu dolazi do rascepa, jer SAD koja je dominirala vojno i monetarno oseća slabljenje dok Kina jača. FED je konzorcijum privatnih banak koji je preuzeo kontrolu novčane mase i kod njih se zapravo SAD zadužuju. To direktno krši američki ustav, jer samo kongres ima pravo na kontrolu novčane mase, što nam govori se nešto dešava iza zavese. To je nastalo zato što su brojni kongresmeni potkupljeni i zato se granica javnog duga stalno povećava i to zapravo formira vrzino kolo korupcije - rekao je Pajović.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Ekonomista Nemanja Antić istakao je da su amerikanci napravili neverovatan uspeh obzirom na to da daleko kraće postoje od Kine, kao i da imaju daleko manje ljudstva od njih.

- U kupovnoj moći Kina je trenutni lider, ali ono što ljudi moraju da shvate da je Amerika postojala mnogo kraće od Kine i sa mnogo manje stanovnika i manje od veka postala najdominantnija sila na svetu. Pored toga engleski jezik je najkonvertabilniji, sa druge strane Kina ima negativni prirodni priraštaj kao i Evropa, dok je američki konstantno pozitivian i dolazi migracijama i heterogenim stanovništvom - rekao je Antić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija