• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.07.2023

09:33

Šta raditi u slučaju nuklearnog udara? Bivši oficiri za Informer TV: Svetu preti razaranje neviđenih razmera!

informer/public

Live TV

Šta raditi u slučaju nuklearnog udara? Bivši oficiri za Informer TV: Svetu preti razaranje neviđenih razmera!

Podeli vest

O pretnji koju evenutalni nuklearni sukob predstavlja po planetu, kao i o aktuelnim dešavanjima u Rusiji i Ukrajini, za Informer TV govorili su pukovnik u penziji Boško Zorić i Luka Kastratović, general-major u penziji.

Naši gosti su analizirali uticaj rata u Ukrajini na stanje i događaje na Kosovu i Metohiji. Oni su takođe diskutovali o trenutnoj situaciji na ukrajinskom frontu.

Zbog sve većih tenzija u svetu i nuklearne retorike velikih sila, pukovnik u penziji Boško Zorić smatra da je veoma važno da stanovništvo zna kako da reaguje u slučaju eventualnog nuklearnog udara.

- Mora se u istom momentu leći u neku uvalu, kanal, da bi udarni talas prošao. Nakon toga ide toplotni talas, koji sve spaljuje, pa radijacija. Protiv radijacije se bori odlaskom u skloništa, a jedna od najbitniji stvari jeste kako postupati sa hranom. Ona se mora prati u više voda, sa sodom bikarbonom - rekao je Zorić.

On smatra da najrealnija opasnost dolazi od nuklearne elektrane Zaporožje.

- Ako imamo u vidu šest reaktora nuklearne elektrane i njihovu ukupnu snagu, to se ne može porediti ni sa atomskim bombama u Hirošimi i Nagasakiju. I dan danas, u Japanu se deca rađaju sa deformitetima. Svedoci smo optužbi Rusije i Ukrajine da se spreman napad na nuklearnu elektranu. Igra sa nuklearnim oružjem, kada su ga stvarali i kada su shvatili pogubnost tog oružja, proglasili su ga kao oružje odvaćanja, koje čovečanstvo nikada ne sme da ponovo iskoristi. Ko garantuje da upotreba taktičkog nuklearnog oružja neće izazvati odgovor druge strane sa strateškim nuklearnim oružjem? Konačan ishod svega toga samo može biti kraj čovečanstva, što se može meriti u milijardama žrtava - rekao je bivši pukovnik.

On je govorio i o dolasku britanske rakete dugog dometa "storm šedou" u posed Rusa.

- To se radi o raketama dometa oko 250 kilometara. U ukrajinskom slučaju, one se lansiraju iz vazduhoplova i Ukrajinci ih koriste za ciljeve poput ključne infrastrukture. Cilj svake vojske je doći u posed savremenog naoružanja neprijatelja, da bi se proučila tehnologija koja se primenjuje u tom oružju - rekao je Zorić. 

General-major u penziji, Luka Kastratović tvrdi da su Rusi tokom Prigožinove pobune uništili skoro sve nemačke tenkove "leopard" na frontu

- Od početka rata u Ukrajini, vidimo da okolopna vozila Zapada se uništavaju čim stigne na front. Mnogo vojnika gine, a to šta ostaje, to obučavaju u 17 drugih zemalja. Nisu samo došli u posed ovih raketa, već i drugih sredstava. Ukrajina je veliki poligon ispitivanja novog naoružanja. Tenkovi Leopard, u vreme Prigožinove pobune, svi leopardi na frontu su uništeni. O tome štampa ne piše - rekao je Kastratović.

On je ukazao na činjenicu da je Bajden, slučajno ili namerno,  izjavio da je ipak sve ovo prešlo meru, i da on savetuje da Ukrajina mora da se pomiri sa gubitkom teritorije. 

- Amerikanci ipak izbegavaju da daju oružje koje može da dejstvuje po teritoriji Ruske Federacije. Otac hladnog rata, dve godine pre NATO agresije, napisao je članag gde upozorava Ameriku da se ne približava granicama Rusije, jer je to strateška greška. Oni su posebno besni zato što nisu uredili međunarodne odnose kada je Rusija bila na kolenima za vreme Jeljcina. Period od 1999. godine, kada je imenovao Putina za predsednika, mnogi stručnjaci kažu da je to istorijska prekretnica - rekao je bivši general major


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija