• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.07.2023

08:35

"Putin mora da definiše ratne ciljeve!" Dejan Vukelić za Informer TV o aktuelnoj situaciji u Ukrajini!

Informer

Live TV

"Putin mora da definiše ratne ciljeve!" Dejan Vukelić za Informer TV o aktuelnoj situaciji u Ukrajini!

Podeli vest

U specijalnoj emisiji Informer TV tražimo odgovore na pitanja koje se tiču aktuelne situacije povodom propasti ukrajinske ofanzive, kao i uticaja iste na stanje i događaje na Kosovu i Metohiji. Takođe, analiziraćemo apokaliptično predviđanje pukovnika Daglasa Mekgregora koji smatra da će doći do velikog evropskog rata, kao i da Sjedinjene Američke Države neće dočekati izbore 2024. godine.

Naš jutrašnji gost je urednik Srpskog portala, Dejan Vukelić, koji za Informer TV govori o najnovijim dešavanjima u Rusiji i Ukrajini, kao i o uticaju tog sukoba na događaje na Kosovu i Metohiji.

On je za našu televiziju izjavio da nikome trenutno nisu jasni ciljevi Rusije.

- Rat od 500 dana je ozbiljan rat, bez ikakvog izgleda da se završi, to zaista preti da postane najozbiljniji sukob od drugog svetskog rata na teritoriji Evrope. Ono što meni tu nije nikako jasno jeste konačni cilj Rusije. Žele da zadrže Donbas i Krim, ali gde je ta granica kada će Rusi reći da su njihovi ciljevi ispunjeni - pita se Vukelić.

Vukelić smatra da je otimanje Kosova i Metohije imalo ogroman uticaj na današnje stanje sveta.

- Moj ključni utisak je da su ovo stvari koje se dešavaju u svetu kada više ne postoji funckionalno pravo. To je počelo otimanjem Kosova i Metohije, kada su primenom čiste sile oteli jednoj zemlji teritoriju. Time je otvorena Pandorina kutija i posledice gledamo i sada. Mi smo nekoliko puta iz usta Vladimira Putina čuli da je govorio o Kosovu i Metohohiji, ali to nije nama išlo na korist. U međunarodnoj politici se sada primenjuje samo sila. Ko će ispaliti više raketa, projektila... Meni je žao ljudi u Ukrajini, ta zemlja će biti vraćena u kameno doba ako se ovako nastavi - rekao je Vukelić.

On je takođe izjavio da razume ukrajinsku poziciju u ovom sukobu.

- Mislim da svi Srbi mogu tako da razmišljaju. Ono šta se njima desilo, to se desilo i nama na Kosovu i Metohiji. Srbija priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, i glasala je za sve rezolucije koje su oduđivale agresiju Rusije na Ukrajinu. To je dobra politika, mi od nje ne treba da odustanemo. Dok baštinimo takvu politiku, mi imamo pravo da govorimo da su Kosovo i Metohija deo Srbije. Mi ne smemo da upadnemo u zamku licemerja, da ne daj Bože priznamo nezavisnost Donbasa i Krima i njihovo prisajedinjenje Rusiji - rekao je urednik Srpskog portala.

Naš gost je izjavio da očekuje od Vladimira Putina da definiše ciljeve specijalne operacije.

- Ja razumem i Rusiju koja želi da zaštiti svoj narod, koji trpe diskriminaciju i napad vlasti iz Kijeva. Ja bih voleo zaista da čujem od Vladimira Putina šta je cilj ove operacije. Denacifikacija Ukrajine? Pa, ne možete sve Ukrajince da nazovete nacistima. Imate to i sa druge strane, kao kod Vagnerovaca koji imaju istetovirane kukaste krstove - izjavio je Vukelić.

Vukelić smatra da je potreban kompromis kako bi se okočao rat u Ukrajini.

- Ukrajina bi morala da se odrekne dela teritorije, ali nisam siguran da bi bilo ko u Ukrajini smeo to da uradi. Nijedan Ukrajinac se neće odreći svoje teritorije. Rusija se sigurno neće povući sa Krima i Donbasa. Kada vi nemate jasno definisane ratne ciljeve sa obe strane, vi tim stranama ne možete da ponudite kompromis - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija