• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ B. I.

30.04.2024

16:30

Čudo! Par roda selica već 31 godinu doleće baš ovde! Nepogrešivo, uvek na isti krov!

B. I.

Vesti

Čudo! Par roda selica već 31 godinu doleće baš ovde! Nepogrešivo, uvek na isti krov!

Podeli vest

Na visu Javora, na nadmorskoj visini od čak 1.240 metara, surova planinska klima nije omela par selica da se i ovog proleća dosele u Kalipolje.

Meštani Ljepojevića ne umeju da objasne šta je rode navelo da na putu između Evrope i Afrike navrate baš kod njih, ali u šali kažu, možda je njihovo selo i još lepše nego što ga oni vide, kao što mu i ime govori!

Kroz razgovor, sećaju se, kada je par roda prvi put doleteo u selo 1993. godine i svio gnezdo u domaćinstvu Ivankovića, na krovu drvenog pomoćnog objekta.
Od tada svake naredne godine dolaze na isto mesto!

Na njih su se navikli žitelji ovog planinskog sela. Domaćini su uvek njihov dolazak očekivali krajem marta, a ovog proleća su poranile.

- Ove godine su nas iznenadile. Doletele su 12. marta, što je prilično ranije nego inače. Vreme koje one provedu ovde je, eto, od marta, pa do negde, kraja avgusta, do Velike Gospojine. Tada sa mladuncima kreću u toplije krajeve - priča nam domaćin Zoran Ivanković, u čijem dvorištu su nastanjene rode.

Foto: B. I.

Domaćini su im pomogli da sačuvaju gnezdo

 

Retkost je da izaberu mesto za gnezdo baš na surovoj planini, a u ovom kraju Srbije, pored Ljepojevića, jedan par redovno doleće i na Bele Zemlje kod Užica. Tu je znatno niža nadmorska visina i blaža, prijatnija, klima, a na Javoru je veoma hladnije, pa se planinci sve ove godine pitaju - šta ih je privuklo da dođu baš kod njih?

Ne kriju, zavoleli su ih, u selu su atrakcija, a naručito su zanimljive najmlađima. Svakog ih proleća očekuju, a kada dolete, obraduju im se kao da dolaze prvi put.
- Čitao sam jednom da je životni vek belih roda 15 godina, pa mislim da su ove koje sada doleću potomci onih prvih. I one su se izlegle možda baš i ovde - smatra Zoran.

Aprilske mrazeve, kažu, rode su vešto izbegle, napustile su gnezdo u Ljepojevićima i nije ih bilo dvadesetak dana. Zabrinuli su se domaćini, ali kako nam rekoše, vratile su se čim je otoplilo. Osetile su, pretpostavljaju, posle letnjih temperatura dolazak zime, pa su mudro na nekom toplijem mestu sačekale da se prolepša i opet došle.

Oluja ih raskućila prošle godine

Prošlogodišnje nevreme raznelo je gnezdo pa su stradali i mladunci u njemu. Ivankovićima je bilo veoma teško pa su, čim je oluja prošla, oko gnezda postavili jednu gumu od traktora, da ga "osiguraju".

Strepeli su da li će se posle te nesreće vratiti, i došle su. Tako se sad u selu "upravljaju" prema njima" - kad dođu, kreću sa poljoprivrednim radovima u polju, a kad odlete, srađuju letinu i pripremaju se za zimu.

Ivankovići ih doživljavaju kao stalne goste, i kažu, sigurni su da im donose berićet u domaćinstvo.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set