• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

24.04.2024

16:30

Građani Srbije pozvani da popisuju rode! "Važno je učešće velikog broja ljudi"

Društvo za zaštitu ptica Srbije

Društvo

Građani Srbije pozvani da popisuju rode! "Važno je učešće velikog broja ljudi"

Podeli vest

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) sprovodi 8. Međunarodni popis belih roda i poziva sve zainteresovane građane da uzmu učešće u prebrojavanju ovih ptica i na taj način doprinesu proširivanju znanja o brojnosti belih roda, gnezdilišnim navikama kao i broju njihovih mladunaca.

Popis se odvija u dva kruga. Prvi je počeo 22. aprila i traje do 31. maja, a drugi je planiran od 17. juna do 15. jula.

Za sprovođenje popisa veoma je važno učešće velikog broja ljudi, ljubitelja ptica i prirode.

Ukoliko je neko zainteresovan za učešće u popisu ili ima dodatna pitanja može se obratiti nacionalnom koordinatoru za popis u Srbiji Kristini Milošević na imejl rode@pticesrbije.rs ili na broj telefona 021/3044925.

Bela roda je lako uočljiva i prepoznatljiva ptica, krupna, velika, belo-crne obojenosti, dugih crvenih nogu i kljuna. Gotovo je nemoguće pomešati je sa nekom drugom vrstom pogotovo što je karakteristično za njih da naseljavaju isključivo ljudska naselja i za smeštaj svojih masivnih gnezda najčešće koriste stubove za prenos električne energije, krovove, dimnjake, druge strukture. Zato je ovo popis u kojem može da učestvuje najšira javnost, samo je potrebno ispoštovati određene metode kako bi sakupljeni podaci bili kvalitetni ‒ pojašnjava Miloševićeva iz DZPPS.

Ranije su rode svoja velika i teška gnezda pravile od grančica, blata i sličnog materijala, na stogovima slame ili na stablima drveća, ali u poslednjih 40 godina su gotovo u potpunosti premestile svoja gnezda na objekte koje je čovek pravio.

Foto: V.N.

 

Nakon što pređu put od oko 12.000 kilometara, rode se gotovo uvek vraćaju u isto gnezdo, koje dograđuju i popravljaju tokom čitave gnezdeće sezone.

Ljudi su ranije svoje aktivnosti i obaveze u poljoprivredi usklađivali sa dolaskom ptica selica iz Afrike, a među njima su najuočljivije bele rode stoga je u kulturi ona prepoznata kao simbol rađanja, plodnosti, blagostanja, dolaska proleća i lepog vremena. Bela roda je strogo zaštićena vrsta, te onome koji ruši njihova gnezda, oduzima im jaja, puca na njih ili ih na bilo koji nači uznemirava, prema zakonu sledi novčana ili zatvorska kazna.

Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine. Ove godine se organizuje osmi put na području gnezdećeg areala belih roda, u cilju njihovog očuvanja. Organizator popisa je organizacija „Naturschutzbund Deutschland” (NABU), „BirdLife” partner u Nemačkoj, a Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodiće popis na teritoriji Republike Srbije i tako se pridružiti međunarodnim naporima u proučavanju ove vrste.

Brojanje se sprovodi po propisanoj metodologiji na teritoriji cele države. Za ovu priliku smo napravili posebnu aplikaciju za mobilne telefone koja se može preuzeti sa sajta pticesrbije.rs, pomoću koje se mogu lako, a kvalitetno prikupiti podaci. Za popis se takođe može koristiti i jednostavan formular koji se može takođe pronaći na sajtu ‒ dodaje Kristina.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija