• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

18.12.2022

10:51

KUĆA ŽIVANOVIĆA - DOM PUN LJUBAVI! Živana i Mićo imaju petoro dece i hjihov primer je ponos sela Akmačići: Oni samo treba da uče i budu dobri, a naše je... (FOTO)

B. I.

Vesti

KUĆA ŽIVANOVIĆA - DOM PUN LJUBAVI! Živana i Mićo imaju petoro dece i hjihov primer je ponos sela Akmačići: Oni samo treba da uče i budu dobri, a naše je... (FOTO)

Podeli vest

Danas su Detinjci, praznik dece, a kada je kuća puna potomaka to je pravo bogastvo koje Bog podari roditeljima. Za porodicu Živanović sa Zlatara deca su život, imaju petoro mališana, u kući vladaju radost i sreća, a Detinjce proslavljaju na starinski način

U planinskim selima u vrletima Zlatara retko se čuje dečiji plač i graja, a seoske škole zbog manjka djaka gotovu su pred gašenjem, ali ima i onih u kojima će sudeći po radjanju dece školsko zvono zvoniti jos dugo.

U selu Akmačići udaljenom nepunih osam kilometara od Nove Varoši porodica Živanović je ostala da živi na vekovnom ognjištu i odgaja petoro zdrave, planinske dece.

Supružnici Živana (31) i Mićo (34) Živanović za jedanaest godina braka imaju petoro dece, dva dečaka i tri devojčice. Njihov primer ponos je sela, opštine i države, oni Srbiju čine jačom i plemenitom zemljom. Iako nije bilo lako prilikom odganjanja i podizanja dece, Živanovići su se ipak izborili i sa svojih deset prstiju skućili u rodnom selu na padinama Zlatara.

- Deca su bogastvo i ukras sveta, i iako je nekad bilo teško ljubav prema njima je sve to prevazišla i činila me jačom i srećnijom - kaže Živana, ponosna majka pet mališana.

Foto: B. I.

Od njih petoro, sada troje pohadja seosku osnovnu školu u Akmačićima, dok najmladje dve devojčice jos uvek nisu krenule u školu.

Najstarija je Aleksija (11), pa Budimir (9), Nikola (7), Nikolina (4), i najmladja Krstina (3) godine. Roditelji ih uče seoskom načinu vaspitanja, a školarce u školi ostaloj nauci...

Zlatar je surova planina, a deca koja tu rastu zasigurno odrastaju u dobre i poštene ljude.
Život je težak, ali i Živanovići su živahni, kao što im prezime govori. Mićo je zaposlen u državnoj službi u Novoj Varoši, u selu gaje deset krava, svinje, a povrtarske kulture seju samo za svoje potrebe. Od pre godinu dana, podizanjem kredita, kupili su mini bager sa kojim vrše usluge iskopa, kopanja i ravnjanja zemljišta u novovaroškom kraju.

Foto: B. I.

Veliki je teret na Mićovim, ali i na Živaninim plećima. Pored brige o deci i posla u kući Živanu možemo videti i u štali, polju, njivi, ali i sa motornom testerom da struže drva.

- Njihovo je samo da uče i budu dobri, a naše je da se borimo za njih - ističe Mićo.

Njihova porodična kuća udaljena je 800 metara od glavnog lokalnog puta, a makadam do kuće im je dugogodisnji problem, naručito kada je sneg, ali i kada je kopno. Nadaju se u opštinu da će čuti njihov vapaj i asvaltirati ovu deonicu puta kojom svakodnevno prolazi pet mališana u školu i nazad. Do prošle godine nisu imali ni vodu, ali su se ipak svojim radom izborili da dovedu vodu i olakšaju sebi život. Živana ističe da je u kući punoj dece živeti bez vode veoma teško, jer je voda svima preko potrebna i neophodna za život.

Detinjce u kući punoj dece proslavljaju na starinski način

Poranili su mališani treću nedelju pred Božić da na svoj praznik slave babi i dedi, da ih ne bi vezivali po starom narodnom običaju. Deca se na ovaj dan vezuju obično kaišom ili kanapom za stolove i stolice, što simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i medjusobno pomaganja u svim prilikama.

Ovog srpskog običaja priržavaju se i Živanovići, dok je na trpezi isečena pršuta, suvo voće, orasi i rakija.

Foto: B. I.

Mališani prvo slave i donose posluženje babi Rakiti (59) i dedi Vladu  (68), koji do sada od troje dece imaju 21 unuče,  od jedne ćerke 12, od sina pet i od druge ćerke četiri unučeta. Deca su u njihovoj porodici to zbog čega se izdvajaju od ostalih i dobar povod da motivišu mnoge mlade bračne parove.

- U današnje vreme nije lako podizati decu, naručito ako ih je više, potrebno je puno truda i zalaganja, a ljubav prema njima je nešto posebno što niko ne može da nam oduzme - dodaje Živana.

U njihovoj porodičnoj kući vlada prava praznična idila, danas slave Detinjce, sutra krsnu slavu Svetog Nikolu, a ubrzo stižu i Badnji dan i Božić, kome se mališani izuzetno raduju. Živanovići su zahvalni Bogu što im je podario predivne kćeri i sinove, jer su oni ponos i odlik jedne srećne seoske porodice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Spajić se dodvorava ovoj svetskoj sili! Evo zašto Crna Gora glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Politika

Spajić se dodvorava ovoj svetskoj sili! Evo zašto Crna Gora glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Istoričar Bogdan Živković sa Balkanološkog instituta SANU ocenio je da danas da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN zato što je ta zemlja pod velikim pritiskom SAD, zato što u mnogo čemu nema suverenitet i zato što crnogorski premijer Milojko Spajić želi podršku najmoćnije svetske sile u nastojanjima da postane prvi čovek Crne Gore.

20.05.2024

20:09

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set