• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Radivojević

22.02.2022

17:26

SRPSKA ŠAMPIONKA ZA INFORMER PROGOVORILA O JOVANI PREKOVIĆ I SNEŽANI PANTIĆ! Sneža je bila laf, a da sam ja na Jokinom mestu...

printscreen

Ostali sportovi

SRPSKA ŠAMPIONKA ZA INFORMER PROGOVORILA O JOVANI PREKOVIĆ I SNEŽANI PANTIĆ! Sneža je bila laf, a da sam ja na Jokinom mestu...

Podeli vest

U ponedeljak je kao bomba odjeknula vest da će olimpijska i svetska šampionka u karateu, Jovana Preković, ove godine okončati karijeru. Tim povodom za Informer.rs oglasila se jedna od najboljih karatiskinja sa ovih prostora svih vremena, Tanja Petrović

Trener karate šampionke iz Tokija Jovane Preković, Roksanda Atanasov, najavila je mogućnost da Pekovićeva završi karijeru ove godine i obrazložila je nedostatkom motiva jer karatea neće biti na narednim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine i verovatno ni u Los Anđelesu.

- Tužna realnost je da karate neće biti u programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Izvesno je da ga neće biti ni u Los Anđelesu 2028. Zbog svega toga, jednostavno ne vidimo neku budućnost, jer nećemo moći da radimo kao što smo to činile do sada. S obzirom da to neće biti izvodljivo, postoji mogućnost da se moja trenerska i Jovanina takmičarska karijera završe ove godine. Ostavljamo još malo prostora da vreme to pokaže- rekla je Atanasov gostujući na Fakultetu za sport Univerziteta "Union – Nikola Tesla".

Foto: printscreen

Tanja Petrović sa naslednicom Tarom, koja je sjajna karatiskinja

Žena koja je među prvima sa ovih prostora osvetlala obraz ženskog karatea na svetskoj sceni bez sumnje je Tanja Petrović. Nakon nje naša zemlja je iznedrila vrhunske takmičarke, pre svih nedavno preminulu Snežanu Pantić, a onda i Jovanu Preković.

Foto: oks.org.rs

 

Prisetila se nekadašnja svetska šampionka i takmičarka koja je pokorila Japan na otvorenom prvenstvu te zemlje perioda kada je i sama bila aktivan borac, ali i onoga što je usledilo nakon toga.

Foto: printscreen/Instagram

Snežana Pantić se 2002. godine okitila zlatnom medaljom na SP u Madridu

U moje vreme, ja sam nekako išla sama protiv svih! Bile su sankcije i taj inat u meni da prezentujem svoju zemlju na najbolji mogući način je bio najveći motiv. Nakon mene i Sneža se sučavala sa nepravdama, desilo se i bombardovanje i baš nakon tog perioda je ona ostvarila najveći uspeh i pokorila planetu u Madridu!

Upravo joj je Tanja Petrović bila selektor u tom periodu.

- Upravo tako. Baš sam verovala u Snežanu, koja je bila laf i veliki borac i nju je pokretao taj neki inat, motiv je bio ogroman, a onda je i uspeh došao! Ona i Predrag Stojadinov su se okitili zlatnim medaljama i sav rad i trud su se isplatili.

Foto: Tanjug/AP

 

Da li Vas je iznenadila informacija da Jovana Preković, iako i dalje mlada (26), nakon što je postala šampionka planete i uzela zlato na Olimpijskim igrama razmišlja o tome da se povuče?

- Iskreno i jeste i nije. Na svu sreću Joka misli samo na karate i na tatami. To joj je omugućio njen tim na čelu sa Roksandom Atanasov. Ona nije morala da se susreće sa nepravdama sa kojima smo morale Snežana i ja i dobro je da je tako. Sa druge strane Jovana je iza sebe imala Olimpijski komitet, sve uslove da iz sebe izvuče maksimum. Naprasno ostaje bez tih uslova, karate nije više olimpijski sport, a sam KSS ne može da isprati ono što je potrebno vrhunskom šampionu da nastavi da ređa uspehe- kaže Tanja Petrović za Informer.rs i nastavlja u dahu:

Foto: Reuters

 

- Da se razumemo, Jovana Preković je nivo iznad svih. Ona je od kraratea napravila umetnost, nju je prosto uživanje gledati. Ona ako se ujutru probudi i kaže sebi - " Ja ću biti prvak sveta" ona će to i biti. Ali za vrhunske šampione su potrebni i vrhunski uslovi i sada kada Olimpijski komitet više neće biti ujključen u ceo proces, razumljivo je ako odluči da se više ne takmiči.

Foto: Reuters

 

Koji bi bio Vaš savet kao iskusne takmičarke i velike šampionke?

- Kao neko ko živi i diše karate, iako mi se mnogi ljudi, ili situacije kroz karijeru nisu dopadali, ja ne bih odustala! Ali, da sam ja Joka, koja je osvojila sve što se moglo osvojiti, koja je bila "ušuškana" i zaslužuje to da bude, koja je pored Roksande mislila samo i isključivo na karate, a onda izgubila tu "sigurnost" i ušuškanost razmislila bih. Možda bih se posvetila fakultetu, radu sa decom, porodicom... ali verujem da će, šta god da odluči, biti dobro za nju - taključila je Tanja Petrović za Informer.rs.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ŠTETA! Srbija ostaje BEZ OLIMPIJSKE ŠAMPIONKE!
Ostali sportovi

ŠTETA! Srbija ostaje BEZ OLIMPIJSKE ŠAMPIONKE!

Trener karate šampionke iz Tokija Jovane Preković, Roksanda Atanasov, najavila je mogućnost da Pekovićeva završi karijeru ove godine i obrazložila je nedostatkom motiva jer karatea neće biti na narednim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine i verovatno ni u Los Anđelesu

21.02.2022

13:09

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija