• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.07.2023

14:05

Svetislavu Pešiću nož u leđa zabili njegovi najveći aduti!

Starsportphoto

Košarka

Svetislavu Pešiću nož u leđa zabili njegovi najveći aduti!

Podeli vest

Selektor Srbije Svetislav Pešić diže u nebesa Nikolu Jokića, Nikolu Kalinića i Vasilija Micića, a sada su mu ti isti pred Svetsko prvenstvo okrenuli leđa.

Selektor u svom stilu sipa komplimente na račun pomenutih, kako su najbolji, najvažniji, kako baš oni drže ekipu na okupu, kako Jokić dolazi prvi na trening, odlazi poslednji... Ali, oni nisu našli za shodno da mu se ovog leta oduže tako što bi stisnuli zube, obukli dres Srbije i na Mundobasketu "grizli" za nacionalni tim, kako bi obezbedili barem mesto na Olimpijskim igrama u Parizu, da ne budemo bahati i pominjemo medalju. Izgleda da više nismo zemlja košarka, izgubili smo i kult reprezentacije, jer kako ovo drugačije objasniti. Nisko smo se srozali, ostaje nam samo da se nadamo da ne može niže.   

Svetislav Pešić je prošle godine podigao prašinu pošto je otpisao Miloša Teodosića pred Evropsko prvenstvo, poručio da u timu ima igrače koji mogu mnogo više da daju. Ponizio je tada selektor kapitena, legendu, jednog od najvažnijih igrača u poslednjih 20 godina, upravo zbog Nikole Jokića i Vase Micića.

Foto: Starsportphoto

 

 

- Odluka je moja, nije laka, ne samo zbog toga što je on dugo godina u reprezentaciji, već ni za jednog igrača nije laka. I on je bio možda malo iznenađen, ali to je sastavni deo sportskog života. Rekao sam mu direktno da ne mogu, nakon svega što sam video, da mu ponudim status i mesto koje je dosad imaju u reprezentaciji, da se okrećem igračima za koje smatram da mogu više da daju u ovom trenutku. Naravno da je bilo mnogo razgovora na tu temu, znamo da je kapiten i vrhunski plejmejker, košarkaš, mislili smo da ostane u ekipi kao rezervni igrač. On nikada nije bio igrač sa klupe, a rekao sam mu da imam bolje igrače od njega za te pozicije. Kao što sam rekao, ekipu ne čini 12 najboljih, već 12 koji najbolje funkcionišu. On se zahvalio meni, kao i ja njemu za način na koji je prihvatio vest - rekao je  selektor o Teodosiću pre godinu dana, a u ponedeljak o njemu čak nije želeo ni da priča.

Šta je dobio? Apsolutno ništa! Danas, godinu dana kasnije, najbolji igrač sveta, koji ima 28 godina i pre mesec dana je postao NBA šampion, umoran je psihički i fizički da bi bio tu za Srbiju, a sećamo se da je Aleksandar Mitrović na štakama zbog te iste Srbije otišao na Mundijal u Kataru. Što se Micića tiče, on je, kako kaže selektor, potpisao novi ugovor, obnovio povredu ramena, pod terapijama je, te ni na njega ne možemo da računamo. 

- Micić je najbolji strelac Evrolige, i pored toga što je plejmejker. Vrlo je čudno. Sa Evropskom ligom ništa ne može da te iznenadi. Najbolji strelac, prošle godine MVP i on nije u prvoj petorci, iako je on držao čitavu utakmicu protiv Olimpije Milano, naravno, uz pomoć ostalih igrača. Ali, neverovatno je da on nije MVP. Ja sam mislio da je to greška. Ne razumem jednu takvu odluku, uz svo poštovanje - pričao je selektor prošle godine kada je izostalo priznanje koje bi Vasu uvrstilo u idealnu petorku Evrolige. 

Izribao je tada Pešić Evroligu zbog Micića, koji je sad njega ostavio na cedilu. Odluka jedinog organizatora igre reprezentacije Srbije će dovesti do toga da prvi put "orlovi“ na veliko takmičenje odlaze bez plejmejkera. Nakon neslavnog rastanka sa Milošem Teodosićem prošle godine, Stefana Jovića koji se često bori sa povredama, Srbija je u Vasiliju Miciću imala jedinog plejmejkera, godinama verovatno najboljeg na Starom kontinentu.

Foto: Starsportphoto©

 

 

Najveći hendikep je ipak neidgranje Nikole Kalinića. On je za selektora najvažniji igrač za tim, ali i on je premoren posle sezone u Barseloni, pa bi da se odmori ovog leta. Pešić za Kalinića kaže da "drži grupu, drži ekipu i da je svuda na terenu“, sad je ostao bez hobotnice.

Foto: Starsportphoto©

 

 

- Meni ne smeta kad me pitaju da li Jokić će da igra ili neće. To je već standardno pitanje, ali je mnogo važno da se zna da jedan igrač ne pobeđuje, ali jedan igrač može da rasturi kompletnu grupu. Znamo da je košarka kolektivni sport. Niko me ne pita da li će Kalinić da igra. Dosad me niko nije pitao. Šta mislite kako se Kalinić oseća? A, meni je Kalinić najvažniji igrač reprezentacije. Evo sad ovde vam direktno kažem  meni je Kalinić najvažniji igrač reprezentacije, kao što mi je bio Gurović - kazao je Pešić pre 12 meseci, pa će sad kako zna i ume morati bez najvažnijeg igrača. 

Jasno je svima da je Srbina drastično oslabljena, jer pored pomenutih na Svetskom prvenstvu u Filipinima, Japanu i Indoneziji, neće igrati ni Stefan Jović i Vladimir Lučić zbog povrede. Možda će biti orni da igraju za Srbiju na Olimpijskim igrama naredne godine, ali prvo "orlovi" moraju da se domognu Pariza. Nije na odmet pomenuti da navijači potez najboljih igrača doživljavaju kao izdaju domovine, povređeni su i uvređeni. Teško će im ovo zaboraviti!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija