• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.07.2023

06:08

Hrvati najavljuju propast srpske košarke, pa poručuju: Srbi, ne vređajte Jokića

Starsportphoto

Košarka

Hrvati najavljuju propast srpske košarke, pa poručuju: Srbi, ne vređajte Jokića

Podeli vest

Nikola Jokić i košarkaška reprezentacija Srbije su među centralnim temama i u Hrvatskoj, pa nam komšije poručuju da ne vređamo asa Denver Nagetsa jer neće igrati na predstojećem Svetskom prvenstvu.

As Denvera neće predvoditi Srbiju na Mundobasketu jer nije fizički i mentalno sprman. Hrvati su jedva dočekali da zaključe da je ovo "početak propasti srpske košarke". "Da li je Nikola Jokić svojim otkazom pokrenuo propast srpske košarke?", naslov je na hrvatskog portala "Index". Novinar Toni Horvat posvetio je tekst Jokićevom izostanku iz sastava "orlova". On je istakao da su svi oni koji su dvostrukog MVP-a NBA lige očekivali ovoga leta na Mundobasketu bili u velikoj zabludi:

Propast srpske košarke

- Jasno, mnogi taj Jokićev potez doživljavaju kao izdaju domovine, povređeni su kao kad ih odbije ili ostavi devojka te na njega reaguju infantilnim ispadima. Ali ko god je očekivao da će ovog leta videti Jokića u dresu Srbije verovatno provodi život i u puno ozbiljnijim zabludama. Verovanje da će Jokić kraj avgusta i početak septembra provesti na Dalekom istoku jednako je verovanju da je Zemlja ravna - piše pomenuti autor na početku teksta.

Ali, Hrvati smatraju da Jokić zbog odluke nije zaslužio uvrede.

"Jokić je od 2016, kad je postao dovoljno dobar da zaigra za Srbiju, propustio samo jedno veliko takmičenje Eurobasket 2017, a ovo Svetsko prvenstvo će mu biti drugo. Jedan otkaz nije trend, posebno ako je razumljiv kao ovogodišnji, dok ne počne dovoditi do toga da reprezentaciju zaobilaze i "manji" igrači... Zato Srbija ne bi smela da vređa Jokića jer se ove godine nije odazvao, nego da bude ponosna na njega i zahvalna kad obuče "sveti" dres. Ako kult reprezentacije opada, ne opada zbog njega, nego zbog svetske košarke kojom vlada liga čija je on trenutno najvrednija imovina.

Hrvat navodi da je Nikola u prethodnih 22 meseca imao samo mesec i po dana odmora, nakon osvajanja istorijske titule sa Denverom. Navodi se da je Nikola nakon prošle sezone priključio reprezentaciji Srbije na Eurobasketu, nakon što je prethodno odigrao i dva meča FIBA prozora za predstojeće Svetsko prvenstvo protiv Turske u Istanbulu i Grčke u Beogradu, a nakon toga je ušao u napornu NBA sezonu. 

Nikola čekao poslednji čas

"Sad bi se, nepuna dva meseca nakon napornog perioda, trebao opet priključiti reprezentaciji i nekoliko nedelja posle takmičenja ponovo otputovati u SAD na novu sezonu, u kojoj su mu ambicije opet da igra do juna.  To bi značilo da od avgusta 2022. do juna 2024. od moguća 22 kalendarska meseca slobodan ima samo jedan i po, koji upravo provodi. Ljudi, budite ozbiljni", navodi Index.

Zbog toga pomenuti novinar ističe da nije nikakvo čudo što Jokić želi da se odmori te da je centar Nagetsa verovatno to odlučio još mnogo ranije.Takođe se dodaje da ne bi trebalo sasvim isključiti da je to bila preporuka iz Denvera.

Foto: Starsportphoto

Nikola Jokić ne igra za Srbiju na Svetskom prvenstvu

 

"Ne mogu sa stopostotnom sigurnošću da tvrdim da Nagetsi nisu zabranili Jokiću da igra, ali ne verujem u to. Previše ga poštuju da mu ne bi prepustili odluku, iako ne pre nego što mu jasno iskažu svoj stav. Ako jesu, ko bi mogao da ih okrivi? Pred Jokićem je prva godina petogodišnjeg ugovora kojim su mu Nagetsi garantovali  neverovatnih 276 miliona dolara. I zamislite sad da u prvoj sezoni čovek u kog su toliko uložili doživi tešku povredu zbog preopterećenosti. Jokić prema svom poslodavcu ima ogromnu obavezu, koja uključuje maksimalnu brigu o sebi između sezona. Prema Srbiji takođe ima veliku obavezu, ali baziranu na emocijama. Koliko god velike one bile, nije razumno velike odluke donositi na njihovom temelju. Mislim da je Nikola odluku doneo odavno, ali da je čekao poslednji  čas da je potvrdi selektoru jer je želeo maksimalno da odloži bes razočarane nacije, da se sačuva od neugodnih povika i dobacivanja na hipodromu ili na raftingu Tarom i da uživa u odmoru".

Foto: Tanjug/AP

Vasa Micić ne igra za Srbiju

 

Jokić i Micić nisu problem

Novinar Indeksa podseća na svetom vlada novac, odnosno NBA liga košarkom. 

"U Srbiji ne sme da bude problem otkaz Jokića ili Micića, ali činjenica da se reprezentaciji ovog leta zahvatio niz igrača mnogo više zabrinjava. Srpski mediji javljaju da su Svetsko prvenstvo izbegli i Kalinić, Pokuševski, Bjelica, Stefan Jović i Jaramaz, ukupno sedam igrača. Ne ulazeći u lične razloge svakog od tih otkaza, ako su samo  jedan ili dvojica od njih svoj dolazak uslovili dolaskom Jokića i(li) Micića, to bi bio ozbiljan problem koji narušava kult reprezentacije. Ali narušava ga i sama FIBA, koja nije znala da se izbori za svoja prava, koja je dopustila da se Eurobasket igra svake četiri umesto svake dve godine kako bi izašla u susret NBA ligi, a zauzvrat povećala važnost Svetskog prvenstva. Opet, Amerikanci šalju B ili C sastav, a najbolje čuvaju za Olimpijske igre. To je rezon i međunarodnih NBA zvezda, posebno sad kad se Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre održavaju u uzastopnim godinama. Ako moraju da biraju  jedno od ta dva takmičenja većina će se opredeliti za Olimpijske igre.

 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić najavio: U toku rekonstrukcija 16 železničkih stanica
Društvo

Vesić najavio: U toku rekonstrukcija 16 železničkih stanica

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je Infrastruktura železnice Srbije sredinom aprila ove godine počela rekonstrukciju železničke stanice Gajdobra čime je, kako je rekao, započela rekonstrukcija 16 železničkih stanica širom Srbije.

13.05.2024

14:20

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Potez Siljanovske i dalje trese Grčku! Micotakis burno reagovao! Nazvao je manipulatornom, provokatorkom i šta sve ne!
"NEZAKONITO, NEDOZVOLJENO..."

Potez Siljanovske i dalje trese Grčku! Micotakis burno reagovao! Nazvao je manipulatornom, provokatorkom i šta sve ne!

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je, povodom toga što nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova prilikom polaganja zakletve nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, da je njen "provokativni izbor" da prekrši zvanični tekst svoje zakletve i da svoju zemlju nazove drugim imenom nezakonit i nedozvoljen.

13.05.2024

09:10

Zabava

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"
Kultura

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"

56. Мајска изложба под слоганом Генеза представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

10:31

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako
Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako

Tradicionalna manifestacija za ljubitelje vrhunske jagnjetine sa Stare planine - "Jagnjijada" u pirotskom selu Krupac, biće održana narednog vikenda, 18. i 19. maja u dvorištu seoske škole u ovom selu.

12.05.2024

11:00