• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

18.04.2024

21:30

Aston Vila sa penala srušila Lil, heroj Martinez! Fiorentina u produžetku do polufinala

AP PHOTO

Fudbal

Aston Vila sa penala srušila Lil, heroj Martinez! Fiorentina u produžetku do polufinala

Podeli vest

Fudbaleri Aston Vile posle drame i penala pobedili su Lil sa 4:3 i plasirali se u polufinale Lige konferencija, dok je Fiorentine tek u produžetku slomila Viktoriju Plzenj rezultatom 2:0.

Francuski prvoligaš je bio na pragu plasmana među četiri najbolje ekipe, jer je sve do 86. minuta imao rezultat od 2:0 koji ih je vodio dalje, jer je u prvom meču "vila" slavila sa 2:1. 

Ipak, engleski premijerligaš je u poslednjim trenucima uspeo da se izvuče i odvede meč u produžetke, a potom i u penale. U lutriji sa bele tačke više sreće imali su igrači Aston Vile. Tačnije heroj gostiju bio je golman Emiliano Martinez, koji je odbranio dva udarca sa 11 metara. 

Foto: EPA Images

 

Aston Vila je sigurno otvorila penal seriju, pogodio je Tilmans, potom je sjajni Matinez pročitao udarac Bentaleba. U nastavku Votkins i Keš su bili sigurni za "vile", dok su domaće precizni bili Dejvid, Gomez i Kabelja. U četvrtoj seriji Šavelijer je zaustavio šut Bejlija i vratio Lilu u igru. 

Na drugoj strani siguran je bio Daglas Luiz, a onda je sjajni argentinski golman u odlučujućoj petoj seriji zaustavio i šut Andrea i odveo Aston Vilu među četiri najbolja tima u Ligi konferencija. 

Foto: AP PHOTO

 

Francuski prvoligaš ušao je u meč sa namerom da što pre nadoknadi gol minusa iz prve utakmice. Lil je od prvog minuta potisnuo rivala na njegovu polovinu terena. Aston Vila je pod takvim pritiskom brzo poklekla, pa su već u 15. minutu morali da vade loptu iz mreže. Veliki posao odradio je Gabrijel Gudmundson, prošao je po levoj strani, zatim po zemlji poslao pas ka Jusufu Jazidžiju, koji je sa nekih 12 metara zakucao u donji levi ugao gola. Turski napadač tako je anulirao rezultat na 2:2 i vratio svoj tim u potpunu igru.

Izabranici Paula Fonseka posle datog gola skinuli su "teret sa leđa", igrali su dosta otvorenije i još ofanzivnije krenuli ka golu Emilijana Martineza. Argentinski čuvar mreže bio je na pravim mukama u 28. minutu. Jusufi je centrirao, pokušao je glavom Andre, ali je Martinez sigurno sprečio novi pogodak domaćina. Aston Vila delovala je potpuno nemoćno pred naletima rivala i činilo se da izabranici Unaj Emerija jedva čekaju kraj prvog poluvremena. 

Foto: AP PHOTO

 

Odmor je više prijao "dogama", koje su u prvom minutu drugog poluvremena propustile još jednu šansu. Haraldson se našao pred golom engleskog tima, ali je njegov šut završio tik pored stative. Posle skoro sat vremena loše igre, Vila se konačano trgla i počela da igra, a prvu šansu na meču imali su u 56. minutu, ali je Keš bio neprecizan. Samo 12 minuta kasnije, Lil je duplirao prednost. Haraldson je izveo korner i centrirao na prvu stativu, gde je najviši u skoku bio Andre i savladao Martineza. Činilo se u tim trenucima da su "vile" pred nokautom, jer je sve išlo naruku Francuza.

Foto: AP PHOTO

 

Ipak, ekipa Unaja Emerija odbijala je da se preda, a u 86. minutu ih je i pogledala sreća vredna produžetka. Golman Lila nespretno je ispustio loptu u svom petercu, potom se i sapleo na svog saigrača, a lopta se odbila do Keša, koji je sa ivice kaznenog prostora projektilom zatresao mrežu i odveo meč u produžetke. Kako u dodatnih pola sata igre nije bilo previše uzbuđenja, odluka o polufinalisti pala je posle serije penala u kojoj je više sreće imala Aston Vila.

Za razliku od meča u Lilu, okršaj u Firenci protekao je u dominaciji jednog tima i anti-fudbalu u režiji druge ekipe. Posle prošlonedeljnog remija bez golova u Plzenju, gde ekipe nisu previše pokazale, večeras je italijanski tim bio taj koja je potpuno dominirao na terenu, ali je do trijumfa i plasmana u polufinale stigao tek u prodžetku. 

Tokom 90 minuta igre na "Artemio Frenkiju", domaći tim je bio taj koji je stvarao šanse i napadao, ali je bedem češke ekipe, koja je ove sezone u Ligi konferencija primila samo jedan gol, bio neprobojan.

Foto: AP PHOTO

 

Već u petom minutu, Andrea Beloti je zapretio sa dva metra, ali je fantastičan na golu gostiju bio Martin Jedlička. Nastavila je "viola" sa pritiskom na protivnički gol, pored Belote pretio je Rolando Mandragora, ali je čuvar mreže Plzenja bio poput hobotnice na golu. Češki golman posebno se istakao u 30. minutu kada je svoj tim spasao sigurnog gola. Prvo je Jedlička fantastičnom odbranom zaustavio šut Kristijana Kuamea sa nekih sedam osam metara, lopta se potom odbila do Belotija, koji je šutirao glavom i pogodio stativu. Nastavili su izabranici Vićenca Italijana da bezuspešno napadaju gol Plzenja, koji se organizovano branio, pa su mreže do poluvremena ostale netaknute. 

Foto: AP PHOTO

 

Ni u nastavku, situacija se nije promenila na terenu. Fiorentina je bila ta koja je diktirala ritam, igralo se na polovini gostujuće ekipe. Gosti su od 66. minuta imali i igrača manje, pošto je njihov fudbaler Kadu dobio direktan crveni karton. Brazilac je neoprezno startovao otvorenim đonom nad protivničkim igračem, pa je glavni sudija Hesus Žil Manzano posle gledanja snimka odlučio da vezistu Plzenja pošalje put svlačionice. Ni igrač više na terenu nije pomogao Fiorentini da probije "bunker" gostiju, uzalud su pokušvali Beloti i Mandragora, pa je meč otišao u produžetke. 

Foto: AP PHOTO

 

Ono što nisu uspeli za 90 i kusur minuta u regularnom delu, "viola" jeste već u drugom minutu prvog produžetka. Popustila je koncentracija i čelična odbrana Viktorije, što je Niko Gonzales iskoristio i posle konfuzije u kaznenom prostoru matirao Jedličku. Ovaj pogodak potpuno je slomio češku ekipu, koja je u nastavku ponovo kapitulirala. Fiorentina je sve dileme oko plasmana u polufinale rešila u 108. minutu golom Kristijan Biragija za 2:0.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija