• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.05.2024

16:15

"Do kuće smo prilazili čamcima" Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina: " Bilo ne ponovilo se "(FOTO)

RINA

Društvo

"Do kuće smo prilazili čamcima" Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina: " Bilo ne ponovilo se "(FOTO)

Podeli vest

Pre tačno deset godina, maja 2014. dogodila se nezapamćena katastrofa u Srbiji kada su ogromne poplave nosile sve pred sobom. Na trasi nezaustavljive vodene bujice našla su se i domaćnstva u čačanskom naselju Konjevići koja su tada poplavljena za vrlo kratko vreme.

Valentina Jovanović još uvek se živo seća tog teškog dana, ali i svega što je usledilo nakon katastrofe.

- Nalazili smo se u kući, kada su nam vatrogasci rekli da odmah podhitno izađemo napolje. Izašla sam napolje voda je već bila stigla do druge stepenice, kako smo dalje koračili tako je sve više nadolazila. Bujica je onda nadošla u dvorištu je voda bila tri metra, u kući metar ipo. Sve je bilo uništeno. Mi smo mesec dana tada spavali kod kćerke, svakodnevno dolazili vadii vodu iz kuće i spasavali sta smo mogli od stvari. Tu zimu 2014. godine prspavali smo na ploči štale, to će zauvek ostati urezano u našem pamćenju. Posle su pročeli radovi, kuća je obnovljena zahvaljujući sredstvima Evropske unije i u kuću smo se usleili u ma artu 2015., prvo smo dušeke ubacili, pa onda polako se ponovo kućili - kaže Violeta.

Vatrogasci su iznosili ljude iz kuće, a na njiovim licima mogle su se videti suze i veliki strah.

Teških dana tog maja priseća se i Aleksandar Petrović, takođe iz Konjevića. Njegovoj porodici vodena stihija u potpunosti je uništila radionicu koja se nalazi na prizemlju porodične kuće.

- Ljudi nsiu hteli odmah da se evakuišu tada, želeli su da ostanu u svojim domovima da ih nekako zaštite. Ali bujica je bila nemilosrdna, voda je nosila sve pred sobom, velikom brzinom sve je plavilo. Mi smo morali da spasavamo i mašine na kojima radimo, živinu, ali i naše gole živote. Posle smo se snalazili kako smo morali, spvali u drugim kućama dok se nisu stekli uslovi da se opet vratimo. Prvih pet dana voda je bila tolika da se moglo samo prići čamcem - kaže Aleksandar.

Kuće u čačanskom naselju Konjevići poplavila je ne tako velika reka Dičina, koja je tada nosila sve pred sobom.

Da bi ove slike zaista ostale ružna prošlost, da se nikada više ne bi ponovile za ovih deset godina urađeno je dosta toga, kaže Aleksandar Martinović, ministar poljoprivrede u Vladi Srbije. Uređeni vodotokovi pre svega manjih reka koje su tada napravile velike probleme.

- Za ovih deeset godina su uložena ogromna sredstva, danas je opasnost da nam se dogodi scenario iz 2014 daleko manji. Još uvek ima mnogo posla, jer se tokom prethodnih decenija nije ulagalo ništa ili je to činjeno jako malo. U opštinama koje su bie na udaru od poplava urađena je potpuno nova odrambena infrastruktura. Jako važna uloga u svemu tome je i Srbijavoda, u narednom periodu će biti sanirane i one tačke koje su ostale. U Gornjem Milanovcu uređuje se korito reke Despotovice, što će rizik od njenog izlivanja svsti na minimum - izjavio je Martinović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?
Live TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?

Američki predsednik Džozef Bajden detaljno predstavio plan primirja u Gazi. Obe strane pozitivno reagovale. Poljska podigla navijaciju u nebo. Na samitu u Švedskoj Zelenski traži više naoružanja. Iran se sprema za prevremene predsedničke izbore. U toku je registracija kandidata. Izbori će se održati 28. juna. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Boris Bratina, filozof i pukovnik Velibor Stević. Uživo u program uključio se iz Nemačke i politikolog Andreja Lović, a iz Ukrajine ratni reporter Igor Damjanović.

01.06.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00