• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.04.2024

16:40

Raste panika u Ukrajini! Sudbina Zelenskog zapečaćena: U Moskvi otkrili šta će se uskoro desiti

EPA

Vesti

Raste panika u Ukrajini! Sudbina Zelenskog zapečaćena: U Moskvi otkrili šta će se uskoro desiti

Podeli vest

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će ljudi u Ukrajini dovesti u pitanje legitimitet predsednika Volodimira Zelenskog, dodajući da veruje da je njegova sudbina “zapečaćena”.

Kako je preneo “Njuzvik”, njegove komentare naširoko su preneli ruski državni mediji, koji su ukazali da u martu u Ukrajini nije bilo Ustavom propisanih izbora zbog ratnog stanja usled ruske invazije. Zelenski je izabran za predsednika 2019, a neki američki kongresmeni su pozivali na održavanje izbora u ratno vreme.

Ali, i vlada i opozicija u Ukrajini su izrazili sumnju u održivost izbora. Pored toga što su milioni glasača razmešteni a Moskva kontroliše skoro petinu ukrajinske teritorije, tu su i oštećena infrastruktura, zastareli birački spisak i nedostatak sredstava, navodi portal.

Ali, Peskov je tokom intervjua sa prorežimskim novinarom Pavelom Zarubinom rekao da bi ukrajinski glasači bili nezadovoljni zbog nedostatka izbora.

- Čini mi se da je sudbina Zelenskog zapečaćena – rekao je on.

- Veoma brzo će doći trenutak kad će mnogi (ljudi), uključujući one u Ukrajini, dovesti u pitanje njegov legitimitet – rekao je Peskov u intervjuu prikazanom u program “Moskva.Kremlj.Putin.” i objavljenom na Zarubinovom kanalu na “Telegramu”.

Foto: EPA/SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Dmitrij Peskov

- On će morati nekako da se opravda. Ali, za nas je glavno to da moramo da nastavimo rat. Moramo da se zaštitimo i moramo da ispunimo zadatke koje smo postavili – rekao je Peskov.

On je takođe rekao da “raste panika na ukrajinskoj strani fronta”.

- Veoma je važno za nas da održimo zamah i ne stanemo – rekao je Peskov, dodajući da će “druga strana” – koju on opisuje kao “kolektivni Zapad plus jedan” – tesirati Rusiju “na izazov”.

Peskov je dodao da je glavna stvar za Rusiju da ne pokaže slabost. “Njuzvik” navodi da je tražio komentar od ukrajinske predsedničke kancelarije.

Šta su rekle ankete?

Portal ukazuje da je anketa u Ukrajini pokazala da većina građana ne želi izbore u ratnim uslovima. Istraživanje kijevske firme SOCIS, sprovedeno između 22. februara i 1. marta, otkrilo je da 59,7 odsto Ukrajinaca veruje da ove godine ne bi trebalo da bude izbora zbog rata, dok nešto ispod četvrtine smatra da se ipak trebaju održati.

Odvojeno istraživanje iz decembra Međunarodnog instituta sociologije u Kijevu otkrilo je da je poverenje Ukrajinaca u Zelenskog opalo sa 84 odsto krajem 2022. na 62% do kraja 2023, u poređenju sa 88 odsto podrške koju je dobio njegov bivši komandant Valerij Zalužni.

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak nedavno je rekao da bi Zalužni za nekoliko nedelja mogao da prezume funkciju ambasadora u Velikoj Britaniji.

Dok je Peskov doveo u pitanje legitimitet Zelenskog, međunarodna zajednica je osudila “naštimane” ruske izbore na kojima je prošlog meseca Putin osvojio reizbor. Ostaće na vlasti do 2030, navodi “Njuzvik”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija