• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.03.2024

16:29

Italijani izumiru?! Rekordno nizak broj rođenih

Shutterstock

Vesti

Italijani izumiru?! Rekordno nizak broj rođenih

Podeli vest

Broj rođenih u Italiji je rekordno nizak u 2023. godini i pada već 15 godina zaredom, saopštio je danas državni zavod za statistiku ISTAT, dok broj stanovnika nastavlja da opada.

Stalni pad nataliteta u Italiji smatra se vanrednim stanjem u zemlji, ali uprkos uzastopnim vladama koje su se obavezale da će to učiniti prioritetom, nijedna do sada nije uspela da zaustavi pad.

Očekivani životni vek je skočio

Italija je prošle godine zabeležila 379.000 rođenih, što je pad od 3,6 odsto u odnosu na 2022. i pad od 34,2 odsto u odnosu na 2008. To je bio najmanji broj od ujedinjenja zemlje 1861. godine.

Stopa fertiliteta je pala na 1,20 dece po ženi sa 1,24 u 2022. – daleko ispod stope od 2,1 koja je potrebna za stabilnu populaciju.

Nasuprot tome, prošle godine je registrovano oko 661.000 smrtnih slučajeva, što je pad u odnosu na prethodne tri godine kada je kovid povećao stopu smrtnosti u Italiji.

ISTAT je objavio da je i očekivani životni vek prošle godine skočio na 83,1 godinu, šest meseci više nego 2022. godine.

Dok je 2023. godine bilo oko 282.000 više umrlih nego rođenih, ukupna italijanska populacija pala je za samo 7.000 na 58,99 miliona zahvaljujući većem dolasku stranih migranata i povratku italijanskih emigranata.

Ukupna italijanska populacija u opadanju

Stranci su 2023. godine činili 8,99 odsto stanovništva zemlje, odnosno ukupno 5,3 miliona, što je za 3,2 odsto više nego godinu ranije, a najviše ih živi na severu zemlje.

Ukupna populacija Italije je u stalnom padu od 2014. godine, sa kumulativnim gubitkom od tada od više od 1,36 miliona ljudi, što je jednako broju stanovnika Milana, drugog po veličini grada u zemlji.

ISTAT je u septembru prošle godine saopštio da bi Italija mogla da izgubi skoro 10 odsto stanovništva u narednih 25 godina, a da bi stanovništvo trebalo da padne, prema osnovnom scenariju, na 54,4 miliona do 2050. godine.

Ističući ubrzano starenje stanovništva Italije, ISTAT je rekao da je skoro svaki četvrti stanovnik stariji od 65 godina, pri čemu je po prvi put više ljudi starijih od 80 nego mlađih od 10 godina. Pre pola veka odnos je bio jedan prema devet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija