• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

26.01.2024

07:44

Izvršena strašna smrtna kazna u SAD! Prvo pogubljenje opasnim gasom izazvalo buru! (FOTO)

Reuters/shutterstock

Vesti

Izvršena strašna smrtna kazna u SAD! Prvo pogubljenje opasnim gasom izazvalo buru! (FOTO)

Podeli vest

U američkoj saveznoj državi Alabami prvi put je korišćenjem azotnog gasa pogubljen osuđenik, što je ta država u SAD nazvala "dosad najbezbolnijom i najhumanijom metodom pogubljenja", dok protivnici tvrde da je metoda surova i eksperimentalna.


Kenet Judžin Smit (58), osuđen za ubistvo, usmrćen je u četvrtak veče, izjavio je guverner Alabame Kej Ajvi, prenosi Rojters. On je proglašen mrtvim u 20.25 po lokalnom vremenu, u zatvoru u Alabami. 

Smitu je stavljena maska na lice i udahnuo je čist azotni gas kroz nju, što je izazvalo nedostatak kiseonika.

Smit je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva iz 1988. godine, a vlasti Alabame već su pokušale da izvrše kaznu u novembru 2022. godine tako što je on vezan za kolica i pokušano je da mu se ubrizga smrtonosna mešavina hemikalija.

Međutim, pošto oni koji je trebalo da izvrše kaznu nisu uspeli da Smitu pronađu venu, odustali su od pokušaja u ponoć, kada je istekao nalog savezne države za izvršenje smrtne kazne. Do sada najčešće korišćena metoda izvršenja smrtne kazne u SAD jeste smrtonosna injekcija, koja je uvedena 1982. godine.

Pogubljenje azotnim gasom nikada ranije nije korišćeno za izvršenje smrtne kazne u SAD.

Pogubljenje Smita je, podseća Glas Amerike, usledilo nakon pravne borbe u kojoj su Smitovi advokati tvrdili da ga država koristi kao "pokusnog kunića" za eksperimentalni metod pogubljenja koji bi mogao da prekrši ustavnu zabranu okrutnih i neobičnih kazni.

Prvo pogubljenje azotnim gasom

Savezni sudovi odbili su Smitov pokušaj da spreči pogubljenje azotnim gasom, a najnoviju presudu doneo je u četvrtak uveče Vrhovni sud SAD.  

Sudija Sonja Sotomajor, koja je zajedno sa još dve liberalne koleginice izrazila suprotno mišljenje, napisala je:

Foto: Reuters

Kenet Judžin Smit, prvi osuđenik u SAD pogubljen azotnim gasom

 

"Pošto nije uspela da ubije Smita iz prvog pokušaja, Alabama ga je odabrala za svoje 'zamorče' da testira metod pogubljenja koji nikada ranije nije pokušan. Svet gleda."

- Nema mnogo istraživanja o umiranju usled azotne hipoksije. Kada neka država želi da upotrebi novi metod pogubljenja, u interesu je javnosti da joj priloži dokaze o tome da taj metod umanjuje bol i patnju osuđenika - navode Smitovi advokati.

Smit je jedan od dvojice muškaraca koji su osuđeni za ubistvo Elizabet Senet 1988. godine.
On i još jedan muškarac bili su plaćeni po 1.000 dolara kako bi ubili Senet, a ubistvo je naručio njen muž, inače pastor, koji je bio u velikim dugovima i bilo mu je potrebno životno osiguranje supruge. 

Portparol zatvora izjavio je da se Smit u poslednjim satima života sastao sa članovima porodice i svojim duhovnim savetnikom.

Za poslednji obrok izabrao je biftek, grilovani krompir, tost i jaja u sosu od bifteka, rekao je Džef Hud, Smitov duhovni savetnik. 

- Bio je prestravljen zbog mučenja koje bi moglo da usledi. Ali, i on je u miru. Jedna od stvari koje mi je rekao je da konačno odlazi - dodao je Hud.

Protokol pogubljenja zahtevao je da Smit bude vezan za kolica u komori za pogubljenje - ista ona u kojoj je bio vezan nekoliko sati tokom pokušaja da vanja smrtonosne injekcije - i da mu na lice bude stavljen „respirator sa vazduhom“.

 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15