• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.01.2024

12:34

Počinje haos! Hitno saopštenje Moskve, najveći udar na Putina samo što nije! Iz SAD stigle veoma loše vesti!

Reuters/profimedia

Vesti

Počinje haos! Hitno saopštenje Moskve, najveći udar na Putina samo što nije! Iz SAD stigle veoma loše vesti!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države rade na stvaranju „pete kolone“ u Rusiji i u tom cilju nameravaju da intenziviraju rad sa Rusima, polaznicima američkih programa razmene, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

On je naveo podatke Stejt departmenta, prema kojima broj ruskih stipendista američkih obrazovnih i kulturnih programa, kao što su Access, Advance, FLEX, Fulbright, Global UGRAD, Summer Work and Travel, premašuje 80.000 ljudi.

- Amerikanci smatraju da bi uz 'odgovarajuću obradu' oni mogli da zamene nesistemsku opoziciju koja je masovno pobegla na Zapad i da postane osnovni element pete kolone - saopštio je Nariškin.

Spoljnoobaveštajna služba takođe navodi da SAD nameravaju da intenziviraju rad sa Rusima koji su bili na programima razmene u SAD u cilju mešanja u predsedničke izbore u Rusiji.

- Vašington radi na obnavljanju kontakata sa takvim građanima, uspostavljanja poverljive komunikacije sa njima. U budućnosti je planirano da se pređe na aktivno uključivanje bivših stipendista u političku borbu protiv ruske vlasti - navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, planirano je održavanje obuka u pograničnim zemljama sa Rusijom.

Glavni akcenat biće na obuci učesnika da koriste metode izazivanja međunacionalne mržnje, mešanja u izbore i diskreditacije rukovodstva zemlje na društvenim mrežama. Posebna pažnja na sastancima biće posvećena pitanjima bezbedne komunikacije sa američkim 'pokroviteljima'.

Vašington se takođe nada da će stipendisti biti uključeni u pripremu novih mehanizama za sankcioni pritisak na Rusiju“, navodi se u izveštaju.

Nariškin je dodao da će službenici američkih obaveštajnih službi od 16. do 18. februara održati u Rigi obuku o metodama raspirivanja mržnje u društvu u Rusiji.

- Očigledno da se uoči predsedničkih izbora u Rusiji Amerikanci hvataju i za najmanju mogućnost da poljuljaju unutrašnju političku situaciju u našoj zemlji - zaključio je on.

Predsednički izbori u Rusiji biće održani 17. marta 2024. godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19