• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

11.01.2024

21:49

Raste napetost između SAD i Ukrajine! "Upotrebićemo nuklearku"! Švedska ulazi u rat sa Rusijom? Zelenski pada ove godine!

Reuters

Vesti

Raste napetost između SAD i Ukrajine! "Upotrebićemo nuklearku"! Švedska ulazi u rat sa Rusijom? Zelenski pada ove godine!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 687. dan.

Poljski plaćenik se probudio u ruskoj bolnici

Poljski plaćenik David Voevoski, zarobljen od strane ruske vojske, rekao je da više ne želi da ima posla sa vojnicima Oružanih snaga Ukrajine (OSU), jer su ga u teškoj situaciji prepustili, ranjenog, njegovoj sudbini, a sami su pobegli. Video snimak Poljakove priče je u četvrtak, 11. januara, objavio na Telegramu guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Raste napetost između Amerike i Ukrajine

Amerika želi da Ukrajina jasno definiše svoj plan za borbu protiv Rusije dok rat ulazi u treću godinu te se očekuje da će Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika Džo Bajdena za nacionalnu sigurnost, sledećeg meseca na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu otvoriti to pitanje s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, javlja Blumberg.

Rus se krio 10 dana u zemunici sa vojnikom Ukrajine

Ruski borac sa pozivnim znakom "Babka" ispričao je detalje kako je uspeo da preživi zajedno sa vojskom Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Snimak je objavio je telegram kanal Maš .

 

 

Spremite se za rat sa Rusijom! Otvara se novi front?

Upozorenje dvojice visokih zvaničnika odbrane Šveđanima da se pripreme za rat, izazvalo je zabrinutost i optužbe za nepotrebnu paniku, piše Bi-Bi-Si.

Slovački premijer neće da ćuti

Finansiranje i naoružavanje Ukrajine je „uzaludno rasipanje ljudskih resursa i novca" koje će služiti samo da se ukrajinska groblja popune „hiljadama mrtvih vojnika", napisao je slovački premijer Robert Fico. Ficov članak je prst u oko predsednice njegove zemlje, koja ga je pozvala da pošalje oružje u Kijev.

Zelenski će biti svrgnut ove godine

Predsednik Volodimir Zelenski biće svrgnut ove godine, jer se suprotstavio svim svojim domaćim i stranim saveznicima, izjavio je prognani ukrajinski opozicioni lider Viktor Medvedčuk. Propast Zelenskog će, međutim, biti dobra za ukrajinski narod, dodao je on.

Medvedčuk je bio lider stranke Opoziciona platforma - Za život, koju je vlada Zelenskog zabranila jer je navodno bila „proruska". Uhapšen je i proteran iz Ukrajine u razmeni zarobljenika sa Moskvom. Političar je od tada promovisao projekat koji bi njegovu matičnu naciju učinio neutralnom državom, dajući prioritet nacionalnim interesima, a ne ruskom neprijatelju.

Preokret u Briselu

Letonija najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini

Letonski predsednik Edgar Rinkevič najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati, posebno, haubice, municiju, protivtenkovsko oružje i najavio potpisivanje dva sporazuma s Ukrajinom.

Rinkevič je to saopštio na zajedničkom brifingu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Rigi.

Kanada ispalila Ukrajinu

Medvedev upozorava na nuklearni odgovor Ukrajini

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti, rekao je da neki ukrajinski vojni komandanti razmatraju gađanje raketnih mesta unutar Rusije raketama dugog dometa koje je isporučio Zapad.

Medvedev je upozorio predsednika Vladimira Putina  da bi bilo kakvi ukrajinski napadi na lansirne lokacije unutar Rusije oružjem koje isporučuju Sjedinjene Države i njihovi saveznici rizikovali nuklearni odgovor Moskve.

- Šta to znači? To znači samo jedno – oni rizikuju da upadnu u akciju paragrafa 19 osnova ruske državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja - napisao je Medvedev na Telegramu.

- Ovo treba zapamtiti - poručio je Medvedev.

Predlog zakona o mobilizaciji vraćen ukrajinskoj vladi na doradu

Ukrajinski nacrt zakona o pooštravanju pravila o mobilizaciji vraćen je vladi na dalji rad, saopštio je predsednik parlamenta Ruslan Stefančuk.

Posle sastanka rukovodstva parlamenta i vojnih komandanata, Stefančuk je rekao da će predlog zakona biti prerađen.

Predlog zakona bi omogućio Kijevu da pozove više ljudi u vojsku kako se rat sa Rusijom približava dvogodišnjoj granici.

Nacrti predloga uključivali su elektronske pozive i niz strogih sankcija za one koji krše zakon o mobilizaciji.

Memorandum o uklanjanju mina u Crnom moru!


Turska, Rumunija i Bugarska potpisale su memorandum o stvaranju protivminske pomorske grupe u Crnom moru, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Turski ministar odbrane Jašar Guler, njegov rumunski kolega Angel Tilvar i zamenik bugarskog ministra odbrane Atanas Zaprjanov potpisali su u Istanbulu memorandum o razumevanju, za formiranje trilateralne inicijative za čišćenje mina u Crnom moru, navodi se u saopštenju ministarstva na platformi X, prenosi TASS.

Guler je saopštio na ceremoniji potpisivanja da je ruski napad na Ukrajinu negativno uticao na bezbednosnu situaciju u Crnom moru, stvarajući pretnju od mina i da su  prošlog leta tri zemlje odlučile da preduzmu mere i formiraju zajednički tim, a da je sporazum rezultat tih dogovora.

 

 

(VIDEO) Evropa eksplodirala zbog ovog snimka! Zelenski naveo četiri države i kakva ih sudbina čeka: Počeli su da pričaju...

 

Putin pohvalio ruske dronove!

Vojska efikasno koristi ruske dronove u zoni specijalne vojne operacije, rekao je Vladimir Putin na sastanku sa preduzetnicima Dalekog istoka u Habarovsku.

- Proizvodi koje proizvodite vi i vaše kolege, kao što je svima poznato, veoma su traženi: i udarne bespilotne letelice i dronovi za izviđanje. Oni se veoma efikasno koriste - rekao je predsednik.

 

Počinje haos! Hitno saopštenje Moskve, najveći udar na Putina samo što nije! Iz SAD stigle veoma loše vesti!

 

Ukrajina pokušala da napadne tri ruska regiona!


Ukrajina je jutros pokušala da napadne tri ruska regiona dronovima - Rostovski, Tulski i Kaluški, a ruski sistemi protivvazdušne odbrane presrele su tri ukrajinske bespilotne letelice, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Prema rečima načelnika Kaluške oblasti Vladislava Šapše, na periferiji Kaluge, iznad tehničkog objekta pumpne stanice, došlo je do eksplozije drona i oštećena je zgrada. Požara i povređenih nije bilo, rekao je Šapša, prenele su RIA Novosti. 

Ukrajina gotovo svakodnevno granatira ruske pogranične teritorije i izvodi napade dronovima.
 

 

Novorosijski padobranci upali su na položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Verbovoja

Jedinice Novorosijskih gardijskih brdsko-desantnih snaga upali su na položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Verbovoja u pravcu Zaporožja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"U okviru izvođenja aktivnih borbenih dejstava u blizini sela Verbovoje u Orehovskom sektoru Zaporožskog pravca, jurišne grupe Gardijskog vazdušno-jurišnog Kubanskog kozačkog puka Novorosijskih padobranaca uspešno su izvršile borbenu misiju zauzimanja položaja ukrajinskih formacija i poboljšanje situacije duž linije fronta", saopštilo je ministarstvo.

Kako je saopšteno, padobranci su otkrili neprijateljska vatrena oruđa i kontrolne tačke, a zatim ih suzbili vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom.

 

Napad na Harkov, 11 povređenih!

Jedanaest osoba je povređeno, od kojih jedna teško, u ruskom raketnom napadu na hotel u centru Harkova, rekao je regionalni načelnik Oleg Sinegubov.

On je napisao na aplikaciji Telegram da se muškarac star 35 godina nalazi u teškom stanju, a da je ukupno devet povređenih prebačeno u medicinske ustanove. Među povređenima su i turski novinari, istakao je Sinegubov.

Fotografije na društvenim mrežama pokazuju da su mnogi prozori na hotelu izbijeni, a balkoni srušeni.

Šef tužilaštva u Harkovu Oleksandr Filčakov rekao je u video snimku objavljenom na Telegramu da su u hotelu bili 23 gosta i osam članova osoblja kada su ruske rakete pogodile objekat.

Gradonačelnik Harkova Igor Teregov rekao je da je oštećeno nekoliko kuća u okrugu, kao i proizvodni pogon i salon automobila. U hotelu borave novinari, preneo je Rojters, dok ruska strana tvrdi da su tamo bili smešteni strani plaćenici.

 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

Vesti

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem
Politika

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem

Grupa Srba sa severa Kosova fotografisala se ispred zgrade opštine Leposavić sa zamenikom ministra za lokalnu samoupravu Arberom Vokrijem, zamenikom ministra za zajednice i povratak Radoicom Radomirovićem, kao i kandidatkinjom za poslanicu u Evropskom parlamentu Austrijankom Kati Šneberger, a među njima su, kako piše Nacionale, dvojica muškaraca za koje je taj portal ranije objavio da su konzumirali narkotike u zgradi opštine Leposavić.

14.05.2024

20:22

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19