• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.01.2024

10:35

Šok ofanziva! Rusi upali na sever Ukrajine, melju sve pred sobom! Uzbuna na ukrajinskim kanalima: Pucaju, bacaju granate...

Reuters

Vesti

Šok ofanziva! Rusi upali na sever Ukrajine, melju sve pred sobom! Uzbuna na ukrajinskim kanalima: Pucaju, bacaju granate...

Podeli vest

Brojnii ukrajinski vojni Telegram kanali pišu o brzom i izuzetno efikasnom napadu ruske izviđačke grupe, koji je navodno izvedan u pograničnom regionu Sumske oblasti.

Sudeći po činjenicama navedenim u poruci, tačnoj lokaciji područja, podacima o ukrajinskim jedinicama koje su pretrpele gubitke, ruski vojni dopisnici zaključuju da su informacije tačne.

Događaji su se odigrali u Sumskoj oblasti, u blizini naselja Miropolje, 6. januara, uoči pravoslavnog Božića.

Sudeći po ukrajinskim informacijama, ruski obaveštajci, od šest do osam ljudi, četiri sata su terorisali ukrajinske položaje: pucali iz automatskog oružja i bacali granate na osmatračnice.

Istovremeno, grupa se brzo kretala kroz neprijateljsku teritoriju, što se videlo i „osećalo“ na različitim mestima.

- U ovom slučaju možemo reći da su naši bili opušteni, jer nije bilo komunikacije i podrške između pozicija - rekao je ukrajinski izvor.

Ukrajinska komanda nije se odmah odazvala pozivu u pomoć, ali je ipak poslala, kako piše izvor, odred snaga za specijalne operacije i jedinicu iz 129. zasebne brigade teritorijalne odbrane u borbu protiv ruskih obaveštajaca.

Nisu uspeli da presretnu neuhvatljivu rusku grupu, ali su i sami bili minirani, izgubivši dva vojnika koji su poginuli i tri ranjena.

Dok su Ukrajinci „gazili” minska polja, ruski obaveštajci su uništili zemunicu Oružanih snaga Ukrajine, zarobili nekoliko vojnika i nestali. Tačan broj zarobljenih Ukrajinaca nije poznat, ali pet pancira ostavljeno je u zemunici.

- Nema ništa iznenađujuće. Običan napad dobro obučene diverzantske grupe iza neprijateljskih linija. Krajem decembra sam primetio da je šest ukrajinskih graničara zarobljeno. Danas su se pojavile informacije o još pet „graničara“ koji su položili oružje. Okolnosti hvatanja nisu precizirane. Ali verovatnoća da su mogli biti zarobljeni kao rezultat dubokih napada na pozadinske linije neprijatelja je veoma velika. Povrh toga, dok se ne stvori takozvana „sanitarna zona“, ruski DRG bi, po mom mišljenju, trebalo da se angažuju na uništavanju neprijateljskih artiljerijskih sistema i sistema protivraketne odbrane koji granatiraju ruske pogranične regione. Sličnu praksu su naširoko koristile granične trupe SSSR-a tokom rata u Avganistanu. Tačna je činjenica da se takve operacije ne oglašavaju. Tišina je ključ uspeha - ocenjuje informaciju vojni ekspert Aleksandar Ivanovski


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19