• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.04.2024

18:00

Vatikan je spašavao ustaške koljače nakon rata! Ovako su monstrumi bežali u Južnu Ameriku!

Shutterstock

Balkan

Vatikan je spašavao ustaške koljače nakon rata! Ovako su monstrumi bežali u Južnu Ameriku!

Podeli vest

Najvećom rimskom pacovskom linijom upravljala je mala, ali uticajna mreža hrvatskih sveštenika, članova franjevačkog reda, na čelu sa ocem Krunoslavom Draganovićem, koji je organizovao veoma složen lanac sa sedištem u Rimu.

Pacovska linija se u početku fokusirala na pomoć pripadnicima hrvatskih ustaša, uključujući njihovog vođu Ante Pavelića.

Sveštenici aktivni u lancu uključivali su: Vilim Cecelja, bivšeg zamenika ustaškog vojnog vikara, sa sedištem u Austriji gde su se skrivale mnoge ustaške i nacističke izbeglice, Dragutin Kamber, Dominik Mandić, zvanični predstavnik Vatikana u San Đirolamu i takođe „opći ekonomista“ ili blagajnik franjevačkog reda, koji je iskoristio ovu poziciju da stavi franjevačku štampu na raspolaganje pacovskoj liniji i monsinjor Karlo Petranović, sa sedištem u Đenovi.

Vilim bi uspostavio kontakt sa onima koji se kriju u Austriji i pomogao im da pređu granicu u Italiju.

Foto: wikipedija

 

Kamber, Mandić i Draganović su im nalazili konake, često u samom manastiru, dok bi sređivali dokumentaciju, a Draganović bi Petranovića u Đenovi kontaktirao sa brojem potrebnih vezova na brodovima koji polaze za Južnu Ameriku.

Operacija Draganovićeve pacovske linije bila je javna tajna obaveštajne i diplomatske zajednice u Rimu.

Već u avgustu 1945. saveznički komandanti u Rimu postavljali su pitanja o korišćenju San Đirolama kao „utočišta“ za ustaše.

Godinu dana kasnije, u izveštaju Stejt departmenta od 12. jula 1946. navodi se devet ratnih zločinaca, uključujući Albance, Crnogorce i Hrvate, koji zajedno uživaju neposrednu zaštitu katoličke crkve.

U februaru 1947. specijalni agent CIC-a Robert Klaiton Mad prijavio je deset članova Pavelićevog ustaškog kabineta koji žive ili u San Girolamu ili u samom Vatikanu.

Mad je u manastir ubacio agenta i potvrdio da je u njemu "saće sa ćelijama ustaških operativaca" koje čuvaju "naoružani mladići".

Foto: Pixabay

 

Sveštenici se dičili Draganovićem!

Postojanje Draganovićeve pacovske linije potvrdio je i veoma ugledni istoričar vatikanske diplomatije Robert Grejem navodeći da ne sumnja da je Draganović bio izuzetno aktivan u prevlačenju svojih hrvatskih ustaških prijatelja.

Grejem je tvrdio da je Draganovićevu pacovsku liniju odobrio Vatikan govoreći da samo zato što je on sveštenik ne znači da on predstavlja Vatikan.

- To je bila njegova sopstvena operacija - dodao je on.

Istovremeno, bilo je četiri slučaja u kojima je Vatikan to uradio i intervenisao u ime interniranih ustaških zarobljenika.

Državni sekretarijat je zatražio od vlade Velike Britanije i SAD da oslobode hrvatske zarobljenike iz britanskih logora za interniranje u Italiji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija