• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.05.2024

16:36

Proverite da li vam je penzija pravilno sračunata: Ako niste zadovoljni iznosom koji ste dobili, ovo treba da uradite!

Shutterstock

Društvo

Proverite da li vam je penzija pravilno sračunata: Ako niste zadovoljni iznosom koji ste dobili, ovo treba da uradite!

Podeli vest

Žalba se podnosi u pisanoj formi.

Izvestan broj penzionera je zbunjen kada dobije rešenje o penzionisanju ukoliko je ono privremeno, a da su pritom ispunili sve zakonom propisane uslove za penziju.

Takva situacija se događa jer PIO fond često nema sve dokaze kojima se potvrđuje staž, tj. firme u kojima su osiguranici radili prosto nisu na vreme, ili nisu uopšte, podnele podatke koji dokazuju uplatu doprinosa.

Na tri godine je vremenski ograničeno svako privremeno rešenje o penzionisanju poslednjim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, podseća Kurir.

To znači da ukoliko se u tom vremenskom periodu podaci koji nedostaju iz staža ne prikupe, akontativni iznos penzije iz privremenog postaje konačan, a Fond PIO će doneti odgovarajuće rešenje po službenoj dužnosti.

Foto: Shutterstock

 

U međuvremenu, penzioner može da se žali ukoliko nije zadovoljan obračunom penzije koji mu je uradio PIO fond i to na sledeći način:

Ukoliko je podnosilac zahteva nezadovoljan dobijenim rešenjem, ima pravo žalbe u roku od 15 dana od dana prijema rešenja. U svakom rešenju postoji tzv. pouka o pravnom leku.

Žalba se podnosi u pisanoj formi filijali koja je donela rešenje, i to direktno na šalteru ili poštom kao preporučena pošiljka.

Prvostepeni organ ispituje da li je žalba dopuštena, blagovremena i izjavljena od ovlašćenog lica, pa ako utvrdi da nije – odbacuje je.

Ukoliko je ona dopuštena, blagovremena i izjavljena od ovlašćenog lica, prosleđuje je drugostepenom organu na dalji postupak i odluku.

Rešenjem drugostepenog organa žalba može biti odbijena, usvojena ili delimično usvojena.

Drugostepeni organ obično nalaže dalje radnje i postupak prvostepenom organu ili, ređe, sam meritorno odlučuje o pravu.

Spisi predmeta žalioca se vraćaju nadležnoj filijali, pri čemu je prvostepeni organ dužan da u skladu sa drugostepenim rešenjem donese odgovarajuće rešenje u prvom stepenu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija