• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.07.2023

15:48

Dodik: Republika Srpska može na referendum, nemamo nameru da odustanemo!

AP/Tanjug

Balkan

Dodik: Republika Srpska može na referendum, nemamo nameru da odustanemo!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi Republika Srpska do kraja godine mogla organizovati referendum o svom statusu.

- Verujemo da bi do Nove godine Republika Srpska mogla da ima referendum na kome će se izjašnjavati o najvažnijim pitanjima njenog statusa i o tome na koji način će se ići dalje - izjavio je Dodik na pres konferenciji na Kozari.

On je poručio da RS neće trpeti protektorat.

- Borićemo se na svoj, politički način, sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH, čime bismo toj instituciji vratili autoritet - rekao je Dodik, prenela je Srna.

On je naglasio da ne želi sukob i da ulogu NATO vidi da obezbede mir i, eventualno, izađu na međuentitetsku liniju razgraničenja u slučaju politički uzavrele situacije.

- Republika Srpska nema nameru da odustane od odbrane svoje pozicije - dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, odluke Kristijana Šmita da poništi zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donela i nametne izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države treitiraju kao krivično delo, vode ka tome da predsednika RS, nakon što potpiše zakone koje je donela Narodna skupština, tretira i procesuira.

Dodik je naglasio da ono što je u subotu uradio Šmit nije ništa drugo nego deo osmišljenog plana da se disciplinuje Republika Srpska, da se njen predsednik napravi monstrumom, nerazumonom osobom, čovekom sa kojim se ne može razgovarati, a sve to podržava EU u liku šefa Delegacije EU u BiH Johanesa Satlera.

- Ne može da bude suverenitet ako ste protektorat i ako ste kolonija. Kolonija se definiše kao zemlja u kojoj upravljaju stranci. Treba li većeg dokaza da smo kolonija od onog juče i ovoga što nam se dešava u Ustavnom sudu? - upitao je Dodik.

On je ponovio da su mimo Ustava BiH osnovani i Sud i Tužilaštvo i poreski sistem i bezbednosne agencije BiH, a da se sada ide i dalje i napadaju se još dve stvari - imovina i način i sistem odlučivanja.

- A nas koji branimo Dejtonski mirovni sporazum, pokušavaju napraviti rušiteljima", dodao je Dodik. Kazao je da će kao predsjednik Republike Srpske potpisati usvojene zakone NSRS i da će oni biti objavljeni u Službenom glasniku RS. "Srpska će uskoro zabraniti rad SIPA, Suda BiH i Tužilaštva BiH - istakao je Dodik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija