• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

24.10.2023

06:20

Dijeta koja vekovima topi kilograme! Način ishrane naših predaka formula za savršen izgled

Shuterstock

Zdravlje

Dijeta koja vekovima topi kilograme! Način ishrane naših predaka formula za savršen izgled

Podeli vest

Paleo dijeta je rezultat istraživanja profesora Lorena Kordejna, a sama dijeta se zasniva na proučavanju moguće ishrane naših predaka iz perioda paleolita.

Iako su prve asocijacije na ovu dijetu velike količine mesa to ipak ne znači da treba da jedemo sirovo meso i korenje.

- Izbegavanje žitarica, šećera i raznoraznih prerađevina može da učini čuda kaže - Kordejn. 

Koncept Paleo dijete se temelji na tome da su ljudi evoluirali milionima godina pre neolitskog perioda, kada se ishrana zbog poljoprivrede značajno promenila. Autor dijete tvrdi da žitarice nisu bile deo praistorijske ljudske ishrane, te da su uvedene u jelovnik tek u vreme agrokulturne revolucije pre 10.000 godina.

U proteklih 200 godina industrijska revolucija još je značajnije promenila našu ishranu, a štetnost veštačkih aditiva koji produžuju rok trajanja proizvoda kao i drugih dodataka ne dovodi se u pitanje. Sve ove promene značajno štete našem zdravlju i glavni su krivac za bolesti moderne civilizacije, uključujući gojaznost, dijabetes, srčana oboljenja i rak. Osnovne postavke Paleo dijete kažu da bi trebalo da jedemo onako kako smo se to činili desetinama hiljada godina ranije, pre pojave poljoprivrede i daleko pre industrijalizacije. Spomenimo i to da je Paleo dijeta prilično popularna kod brojnih svetskih zvezda i među džet-setom.

Foto: Shutterstock

 

 

Paleo dijeta – osnove

 

U knjizi "The Paleo Diet" iznete su tvrdnje da je ljudska genetika najbolje prilagođena ishrani naših predaka pre poljoprivredne revolucije. Kao takva, Paleo dijeta bazira se na ishrani koja je bila dostupna ljudima u to vreme. Mnoge namirnice su zabranjene. Ukratko, to znači izbegavanje suhomesnatih proizvoda, zatim šećera, soli, proizvoda od žitarica (hleb, kukuruz, pšenica, pirinač, testenine…), mahunarki, mlečnih proizvoda, kvasca, kafe i alkohola. Krompir, soja i kukuruz su posebno zabranjeni zbog toga što su danas genetski i nutricionistički modifikovani.

Iako su u ovoj dijeti eliminisane žitarice i prerađeni ugljeni hidrati, ova dijeta je manje ograničavajuća od sličnih dijeta, kao što je na primer Atkinsonova dijeta, Ketogena dijeta ili LCHF dijeta jer su u njoj većina voća i povrća dozvoljena u neograničenim količinama.

Meso (uključujući i morske plodove) i jaja su možda najvažnije komponente Paleo dijete. Svo povrće je dozvoljeno osim pasulja, mahunarki i krompira. Pečurke su dozvoljene.

Voće, orašasto voće i semenke (sve osim kikirikija) može se konzumirati. Med i sušeno voće dozvoljeni su samo u malim količinama. Dozvoljena su samo neka ulja - maslinovo, laneno i ulje kanole. Preporučuje se uzimanje ribljeg ulje u kapsulama. Od pića - dozvoljeni su voda i čaj, ali i sveže ceđeni nezaslađeni sokovi u malim količinama.

Preporuka je jesti samo kvalitetnu hranu, odstraniti sve što je prerađeno ili stiže u kutiji. Neprerađena, prirodna hrana u vidu krtog mesa, koštica i semenki, voća i povrća, bez skroba, šećera, mlečnih proizvoda i mahunarki je Paleo izbor. Tu su i neke obavezne promene: zamena ulja, smanjivanje zasićenih masti i uzimanje prostih šećera i soli. To mogu svi da priušte, a i prodavnice su dobro opremljene ovim namirnicama.

Foto: Shutterstock

 

 

 

Paleo dijeta – dozvoljene namirnice

 

Jaja, sve vrste mesa, uključujući i morske plodove, povrće i to prvenstveno paradajz, paprika, luk, krastavac, tikvice, patlidžan, blitva, kupus, šargarepa, pečurke, voće, bez izuzetaka, oko 150 g meda i suvog voća nedeljno, maslinovo ulje, od napitaka: voda, čaj, a povremeno i nezaslađeni sok.

Paleo dijeta – zabranjene namirnice

 

Šećer, žitarice, krompir, mlečni proizvodi, prerađeno meso (salame, viršle, paštete), čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majonez, so, kvasac, sirće (preporučuje se korišćenje limunovog soka za salate).

Primer jednodnevnog jelovnika

 

Doručak: Omlet sa spanaćem i pečurkama,

Užina: Šaka bobičastog voća,

Ručak: Pastrmka na žaru, velika mešana salata sa prelivom od limunovog soka i maslinovog ulja,

Užina: Sirova šargarepa i jabuka,

Večera: Piletina na žaru, kuvani brokoli, salata od paradajza,

Dezert: Prženi orasi i jabuka.

Ideje kako možete da se hranite dok držite Paleo dijetu.

Foto: Shuterstock

 

 

Paleo dijeta – argumenti za njeno sprovođenje

 

- Povećan unos proteina smanjuje apetit i ubrzava metabolizam, visoko proteinska ishrana održava mišićnu masu

- Naglašava se važnost voća i povrća

- Organizam ima dovoljno esencijalnih masnih kiselina

- Ishrana će odgovarati osobama koje su sklone povišenom šećeru u krvi

- Poboljšaće zdravstveno stanje i smanjiti rizik od mnogih bolesti kao što su dijabetes, srčane bolesti i rak

- Stvara alkalno opterećenje na bubrezima, što sprečava gubitak kalcijuma i čuva koštano tkivo, a to pak može da smanji rizik obolevanja od osteoporoze

- Nema brojanja kalorija i merenja obroka.

Zaključak

Ako se osoba zaista pridržava Paleo dijete, ovo može biti veoma efikasan način gubljenja kilograma. Ipak, pridržavati se ove dijete neće biti lako, posebno u početku, kada se treba odviknuti od svih namirnica koje su većini nas veoma ukusne. Zbog toga se kod nekih mogu javiti simptomi u vidu umora, glavobolje i potrebe za određenom hranom. Ovi problemi nestaju nakon nekoliko nedelja i od tog trenutka Paleo dijeta je većini osoba veoma laka, jer se u suštini radi o ishrani kod koje nema gladovanja.

Uprkos opasnostima od argumenata za njeno ne sprovođenje, ovakva ishrana zdravija je od npr. Atkinsonove dijete koja isključuje voće. Ne treba zaboraviti da je najbolje hraniti se uravnoteženo, unositi sve grupe namirnica, ali u malim količinama i u pravilnoj kombinaciji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija