• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.08.2023

12:51

Mit koji ne umire! Godišnjica smrti Merilin Monro - fatalnu plavušu spremačica je pronašla golu u svilenim čaršavima (FOTO)

Youtube printscreeen

Zanimljivosti

Mit koji ne umire! Godišnjica smrti Merilin Monro - fatalnu plavušu spremačica je pronašla golu u svilenim čaršavima (FOTO)

Podeli vest

Američka glumica i seks simbol Merilin Monro, umrla je 4. avgusta 1962, u 36. godini života.

Norma Džin Mortenson, poznatija kao Merilin Monro je bila američka glumica, pevačica i model. Rođena je 1. juna 1926. godine u Los Anđelesu, a preminula 5. avgusta 1962. godine u rodnom gradu.

Publika pamti njene uloge u filmovima "Sedam godina vernosti“, "Autobuska stanica“, "Princ i plesačica“, "Neki to vole vruće“.

 

 

Nominovana je za nekoliko prestižnih nagrada, a osvojila je Zlatni globus u kategoriji "Najbolja glumica u komediji ili mjuziklu“ i „Najomiljenija svetska filmska glumica“.

Dobila je svoju zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih, a 1999. godine proglašena je šestom najvećom ženskom filmskom zvezdom po izboru Američkog filmskog instituta.

Teško detinjstvo

Rođena i odrasla u Los Anđelesu, Monro je većinu svog detinjstva provela u ukupno 12 hraniteljskih porodica i sirotištu. Mentalno labilna majka nije imala sredstava da brine o njoj, pa je Merilin imala veoma teško detinjstvo u brojnim hraniteljskim porodicama.

Merilin se udala za Džejmsa Dohertija kada je imala samo šesnaest godina.

Manekenska karijera

U aprilu 1944. godine je počela da radi u fabrici za proizvodnju aviona u Van Najsu. Tu je krajem godine upoznala fotografa Dejvida Konovera, koji je primetio njen dar za modeling.

U januaru 1945. godine je napustila posao u fabrici i započela manekensku karijeru. Iste godine je ostavila supruga i potpisala ugovor sa modnom agencijom "Blue Book“.

Skratila je kosu i ofarbala se u plavo. Uglavnom je snimala fotografije za muške magazine. Do početka naredne godine pojavila se na čak 33 naslovnice različitih časopisa. To joj je pomoglo da stekne poznanstva u Holivudu, te je odlučila da se okuša u svetu filma.

 

 


U avgustu 1946. godine potpisala je ugovor sa filmskim studiom "20th Century – Fox“ i promenila ime u Merilin Monro. Sledećeg meseca se i zvanično razvela od Doertija jer nije podržao njenu odluku da postane glumica.
Monro se suočila sa skandalom kada je otkriveno da je pozirala za gole fotografije pre nego što je postala zvezda, ali ta priča nije naštetila njenoj karijeri, već je dovela do povećanog interesovanja za njene filmove.

 

Početak karijere

Tokom narednih nekoliko meseci nije dobijala priliku da glumi, pa je upisala časove glume, pevanja i plesa kako bi imala veće šanse da dobije ulogu. 

Ipak, studio joj u avgustu 1947. godine nije produžio ugovor te se vratila modelingu. Posle niza manjih filmskih uloga, potpisala je novi ugovor sa Foksom krajem 1950. Tokom naredne dve godine postala je popularna glumica sa ulogama u nekoliko komedija, uključujući "As Long as you Feel" i "Monkey Business".

Nakon što joj ni filmski studio „Columbia Pictures“ nije produžio ugovor, Merilin je upoznala Džonija Hajda, jednog od najboljih holivudskih agenata koji joj je obezbedio ulogu u filmu „Love Happy“, što je napravilo veliki zaokret u glumačkoj karijeri.

 

Najtaženija glumica svih vremena

Do 1953. Monro je bila jedna od najuspešnijih holivudskih zvezda. Imala je glavne uloge u filmu "Nijagara", koji se otvoreno oslanjao na njen seksipil. Igrala je u komedijama "Gospoda više vole plavuše" i "Kako se udati za milionera", koje su joj stvorile imidž  „glupe plavuše”.

Uprkos činjenici da su mnogi osudili gole fotografije koje je snimila nekoliko godina ranije, Merilin Monro se našla na listi najtraženijih glumica svog vremena.

Igrala je filmovima "Clash by Night“, "Don`t Bother to Knock“ i "We`re Not Married!“. Ozbiljnijim ulogama je pokazala da je mnogo više od seks simbola svoga vremena i da zaslužuje pohvale koje dobija.

Pa ipak u komediji "Monkey Business“ u kojoj je glumila sa Kerijom Grantom Merilin tumači privlačnu, ali glupu i detinjastu sekretaricu, dok u filmu "Full House“ igra prostitutku.

Shvativši da titula "seks simbola“ može da joj omogući da igra ono što želi, sve češće je novinarima davala povoda da pišu „sočne“ tračeve o njenom privatnom životu.

 

 

Usledili su filmski blokbasteri "River to No Return“, "There’s No Business Like Show Business“ i "The Seven Year Itch“ nakon kojih je raskinula ugovor sa filmskim studiom "Foks“ i preselila se u Njujork kako bi studirala glumu.

Hju Hefner je 1953, u prvom broju "Plejboja“  objavio  gole fotografije Merilin Monro, što je pomoglo njenom imidžu „seks simbola“ 50-ih godina 20. veka. 

U međuvremenu je "The Seven Years Itch“ postao jedan od najuspešnijih filmova u 1955. godini, te su je čelnici u "Foksu“ nagovorili da se vrati u Holivud. Potpisala je novi ugovor koji je podrazumevao da može da glumi i u projektima drugih filmskih kuća.

Igrala je salonsku pevačicu Šeri u drami "Bus Stop“ i insistirala na tome da ne bude savršeno našminkana i glamurozna kako su ljudi od nje navikli. Kritičari su pohvalili i film i glavnu glumicu, a Monro je prvi put nominovana za nagradu Zlatni globus. Sa fotografom Miltonom Grinom je 1957. godine osnovala produkcijsku kuću pod nazivom "Marilyn Monroe Production“.

Prvi i poslednji film u izdanju ovog filmskog studija je bio "The Prince and the Showgirl“ u kome je igrala rame uz rame sa britanskom filmskom zvezdom Lorensom Olivijeom, koji je takođe režirao film. Ova uloga joj je donela nominaciju za nagradu BAFTA, te nagradu "David di Donatello“, italijanski pandan čuvenom Oskaru.

 

Filmovi za sva vremena

Tokom 1959. godine u bioskopima širom sveta se pojavila komedija Bilija Vajldera  "Some Like It Hot“ u kojoj Monro deli scenu sa Tonijem Keritsom  i Džekom Lemonom. Za vrlo kratko vreme film je postao blokbaster, a Merilin je osvojila Zlatni globus u kategoriji "Najbolja glumica u mjuziklu ili komediji“.

"Neki to vole vruće“ se smata jednim od najboljih filmova svih vremena.

Krajem iste godine je sa Ivom Montanom snimila film "Let`s make love“, koji će ostati upamćen po pesmi "My heart belongs to daddy“. Sa Klarkom Gejblom i Montgomerijem Kliftom je snimila „The Mistifis“,

Vratila se na snimanje komedije "Something`s To Give“ koja zbog problema na setu nikad nije završena. Film se pokazao kao potpuni i preskupi debakl studija "Foks“.

Merilin je u maju 1962. godine otpevala čuvenu pesmu "Happy birthday“ tadašnjem američkom predsedniku Džonu Kenediju.  Snimci televizijske rođendanske proslave su obišli svet, upravo zbog njene seksipilne čestitke.

Usledili su novi veliki projekti sa Frenkom Sinatrom i Džonom Kelijem, kao i biografski film o Džin Harlou.

Borba sa anksioznošću i alkoholom

Mnogi režiseri i filmski radnici su tvrdili da je Monro bila vrlo „teška za saradnju“. Često je kasnila na snimanja, nije pamtila tekstove i neretko je ponavljala iste scene mnogo puta kako bi se uverila da je odglumila najbolje što može.

To se moglo pravdati urođenim perfekcionizmom, niskim samopouzdanjem, ali i strahom od javnog nastupa.

Kako bi se izborila s anksioznošću i hroničnom nesanicom počela je da koristi lekove za smirenje i amfetamine u kombinaciji s alkoholom.

 

 

 

Misteriozna smrt

Kada je 5. avgusta 1962. godine spremačica došla u Merilin dom u Brentvudu u Los Anđelesu, pronašla je glumicu mrtvu. Zvanično je objavljeno da je uzrok smrti bila prevelika doza lekova za spavanje, ali je odlazak seks simbola 50-ih ostao nerazjašnjen.

Njena smrt je ocenjena kao verovatno samoubistvo.

Postojale su sumnje da su za njenu smrt bili odgovorni Robert i Džon Kenedi, a Norman Hodžes je navodno tvrdio da ju je on ubio po naređenju CIA-je. Merilin je sahranjena 8. avgusta 1962. godine na groblju Vest Vilidž Memorial Park u Los Anđelesu.

Međutim, testovi za obdukciju nikada nisu završeni, a njena smrt ostala je misterija sve dan danas.

- Čudni događaji u vezi sa njenom smrću pokrenuli su teorije zavere. Merilin je pronađena gola na krevetu sa svilenim čaršavima, sa rukom zgrčenom na telefonu kao da je pokušala nekog da pozove. Lista poziva koje je obavila te večeri izbrisana je. Dnevnik koji je pisala, kao i nekoliko poruka pisanih rukom Roberta Kenedija nikad nisu otkriveni. Položaj u kom je bila - noge su joj bile ispružene - veoma je čudan za nekog ko je umro od predoziranja, pa to govori da je neko pomerao njeno telo - piše Filip R. Džirard u enciklopediji „Teorije zavere u američkoj istoriji”.


 

 

Privatni život

Brakovi Merilin Monro sa penzionisanom zvezdom bejzbola Džoom DiMađom i dramaturgom Arturom Milerom bili su veoma popularni, ali su se završili razvodom.

Sa čuvenim američkim igračem bejzbola Džoom Di Mađiom venčala se 14. januara 1954. godine u San Francisku. Tokom medenog meseca posetili su Japan, a Merilin je održala četiri koncerta za američke vojnike u Koreji. Samo 247 dana nakon venčanja zatražila je razvod zbog psihičkog nasilja koje je trpela.

Kako su njihovi savremenici zapisali, Di Mađiju je posebno zasmetala kultna scena iz filma "Sedam godina vernosti“ u kojoj joj vetar diže haljinu.

Zanimljivo je da je slavni sportista organizovao njenu sahranu i narednih 20 godina na njen grob slao crvene ruže tri puta nedeljno. Nikad nije govorio o Merilin u javnosti, a ne može se sa sigurnošću reći da li se nakon njene smrti ponovo oženio.

Dok je bila u braku sa Di Mađijom, na jednoj zabavi je upoznala kolegu Marlona Branda. Nekoliko nedelja kasnije viđeni su u Holivud Ruzvelu, te su počeli tajno da se zabavljaju. Prema beleškama iz njenog dnevnika, godinama su bili u tajnoj vezi.

 

 

U međuvremenu je u Njujorku upoznala dramaturga Artura Milera. Venčali su se 29. juna 1956. godine, ali je ovo venčanje ostalo skriveno od javnosti. Razveli su se 24. januara 1961. godine u Meksiku.

Po kuloarima je kružila priča da je Merilin Monro bila u vezi sa braćom Robertom i Džonom Kenedijem. Njena drugarica Džin Karmen je kasnije tvrdila da je bila u vezi s obojicom, a da je volela samo Roberta. Osim toga, Karmen je izjavila da veruje da je barem jedan od Kenedijevih odgovoran za njenu smrt. Nekoliko godina kasnije detektivi su potvrdili da je njena kuća bila prisluškivana, te da je moguće da su FBI, CIA ili čak mafija bili odgovorni za njenu smrt, piše biografija.org.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!
Fudbal

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!

Španski fudbaler Hose Luis Mato Hoselu (34) bio je protagonista istorijskog povratka protiv Bajerna, koji je njegovom Real Madridu obezbedio prolaz u finale Lige šampiona! Momak sa nestvarnom fudbalskom pričom, po kojoj bi i film mogao da bude snimljen, iskoristio je neverovatan golgeterski instinkt koji će ostati u sećanju navijača "kraljevskog kluba" i naterao fudbalski svet da sa poštovanjem priča o njemu.

09.05.2024

09:46

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija