• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.08.2023

08:44

NASA na nogama! Kometa u obliku svemirskog broda se približava Zemlji - 2. jun 2024. je ključan

Shutterstock

Zanimljivosti

NASA na nogama! Kometa u obliku svemirskog broda se približava Zemlji - 2. jun 2024. je ključan

Podeli vest

Astronomi su 20. jula ove godine primetili da je približavajuća kometa postala sto puta sjajnija. Radi se o kometi 12P/Pons-Brooks koji je službeno otkrivena 1812, a koja od nedavno, zbog odlamanja krhotina i leda, formom nalikuje na Milenijskog sokola - svemirski brod iz Ratova zvezda.

Trenutno je kometa još uvek izvan orbite Marsa, a najviše će se približiti Zemlji 2. juna 2024. Iako će se zbog svog sjaja verovatno moći uočiti i golim okom, stručnjaci ipak preporučuju korišćenje dvogleda.

 - Trebao bi da bude vidljiv, sigurno će postati još sjajniji, kao što se događa i s drugim kometama kada se približe Suncu -  rekao je za Business Insider Ričard Mils iz Britanske astronomske organizacije.

Neće se videti golim okom

Treba samo napomenuti da se ovaj čudnovati oblik komete neće moći videti golim okom, niti ako ga posmatrate dvogledom ili slabijim teleskopom. U slučaju da odlučite da ga potražite na noćnom nebu, verovatno ćete ga uočiti kao malu svetlu tačkicu, odnosno mrljicu.

Astronomi još uvek nisu sigurni zašto je kometa 12P/Pons-Brooks, koja kruži oko Sunca svake 71 godine, zadnjih nedelja tako drastično posvetlela. Mils smatra da bi uzrok tome mogao biti aktivni ledeni vulkan na njegovoj površini.

 - To da unutar komete ima tečnosti, to je revolucionarna ideja s kojom naučnici nisu mogli da se pomire desecenijama. Ali kada pogledamo ovu kometu, nema drugog objašnjenja nego da unutar njega uz čvrste materije i plinove ima i tečnosti - rekao je.

Foto: Shutterstock

 

 

Komete su nepredvidive

Dakle, Mils pretpostavlja da je sjaj nastao nakon što se sunčeva svetlost reflektovala sa izbačenog materijala iz ledenih vulkana.

 - Poznato je da su komete nepredvidljive, neke su imale takve slične ispade -  rekao je astronom Đanluka Masi iz Projekta virtualnog teleskopa. Na primer, kometa 29P/Schwassmann-Wachmann je 2021. eruptirala četiri puta uzastopno i priredila spektakularnu predstavu.

Masi nagađa da je ovaj neobičan oblik potkovice, koji podseća na Milenijski sokola, nastala zbog senke koju baca prašnjava koma (magličasti ovoj oko kometskog jezgra koji zajedno s njom stvara glavu komete).

Astronomkinja Keri Holt sa Univerziteta Merilend je za Scientific American kazala da je kometa prilikom svog "ispada" u svemir izbacila nekih 10 milijardi kilograma prašine i leda. Iako naučnici već vekovima znaju za ovakve događaje, Holt ipak smatra da je oblik 12P/Pons-Brooksa poprilično čudan te se nada kako će dodatna posmatranja prilikom njenog približavanja Suncu objasniti ovu neobičnu formu potkovice.

Koje god da je objašnjenje, zasigurno se ne radi o vanzemaljcima koji su odlučili da maknu "nevidljivi štit" sa svog svemirskog broda i najave dolazak. Kao što smo već spomenuli, kometa je otkrivena 1812, a pored Zemlje prođe svakih 70 godina. Zabeleženo je i 1884. i 1954. te ni jednom do sada prilikom svog prolaska pored Zemlje s njega nisu mahnuli "mali zeleni".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija