• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.06.2023

19:44

SVE O CELULITU i KAKO GA SE REŠITI u KRATKOM ROKU 3 taktike koje daju rezultate

Shutterstock

Zanimljivosti

SVE O CELULITU i KAKO GA SE REŠITI u KRATKOM ROKU 3 taktike koje daju rezultate

Podeli vest

Celulit je jedan od najvećih neprijatelja s kojim se susreće gotovo svaka žena. Ipak, ovaj poremećaj u sastavu tkiva može da se svede na najmanju moguću meru, ali uz puno strpljenja...

Iako svake godine kozmetičari, pa i lekari lansiraju nove tehnike u suzbijanju celulita, teško je odrediti koja je najbolja, a koja nije. Osim toga, neki tretmani su toliko skupi da tek retko ko može da ih priušti. Ako vodite  računa o tome šta jedete, redovno vežbate i koristite adekvatne kreme, koje možete da napravite i kod kuće – ni uspeh neće izostati.

Malo teorije

Pomorandžona kora nastaje kada se uvećane masne ćelije zaglave u vezivnom tkivu i izbijaju na površinu kože, dok se vezivna vlakna povlače nadole, usled čega nastaje prepoznatljiv, naravan izgled kože. 

Poremećaji cirkulacije, hormonalna neravnoteža, nagle dijete, fizička neaktivnost, loša ishrana, stres i pušenje - najčešći su faktori koji izazivaju celulit. Genetika takođe ima veliku ulogu u njegovom nastanku, pa će tako ćerka najverovatnije imati izražen celulit ako ga ima i majka.

Foto: Foto: freepik.com

Slaba cirkulacija, hormoni, dijete, neaktivnost, loša ishrana, stres i pušenje su faktori rizika

Razlog zašto ga žene imaju znatno više nego muškarci leži u hormonima (pre svega estrogenu) i strukturi vezivnog i potkožnog tkiva. Kod žena su vlakna koja učvršćuju kožu za mišiće poređana samo u jednom smeru, a kod muškaraca su gušća i raspoređena u isprepletenu mrežu koja čvrsto drži masno tkivo na svom mestu.

Đumbir i bosiljak

Jedna od najdelotvornijih metoda za uklanjanje pomorandžine kore je masaža - anticelulit u salonu, obična kod kuće - koja podstiče cirkulaciju i pomaže organizmu da se oslobodi toksina. Kad je reč o izboru ulja hladno ceđeno, nerafinisano kokosovo ulje prirodno hidrira kožu i deluje kao antioksidans, što doprinosi borbi protiv celulita. 

Masne kiseline u kokosovom ulju koža brzo apsorbuje i one pomažu u omekšavanju kože. Kada nanesete kokosovo ulje na kožu, masirajte kritična mesta kružnim pokretima ili običnim masažerom oko 10 minuta svakoga dana. 

Foto: Shutterstock

Od đumbira možete da pravite kremu protiv celulita

Đumbir, takođe, deluje kao antioksidans i tonira kožu. Osim toga, potpomaže vezivanje kiseonika u telu, što vodi ka bržem sagorevanju masnoća i izbacivanju toksina iz organizma. 

Možete napraviti kremu od đumbira koja će vam pomoći da se rešite celulita tako što ćete u blenderu/secku samleti svež đumbir dok se ne pretvori u krem i onda njime masirati mesta pogođena celulitom.

U apotekama možete pronaći anticelulit gel od bršljena, a dobrim se pokazalo i nerafinisano ulje bosiljka. Kod kuće možete uraditi i piling: pomešajte dve kašike žutog šećera, tri kašike mlevene kafe i kašiku maslinovog ulja. Smesu stavite u frižider i tri puta nedeljno masirajte zahvaćena mesta. 

Iznutra

Kada je reč o hrani, ne postoje namirnice koje direktno deluju na celulit, ali se zdravom ishranom može uticati na njegovo smanjenje. Izbacite sve prerađevine, industrijske slatkiše, sokove, kafu, alkohol, konzerviranu hranu i namirnice koje obiluju aditivima. 

Ishrana treba da bude bazirana na voću i svežem, barenom ili grilovanom povrću bogatom vlaknima - brokoli, spanać, salate, tikvice, pečurke, cvekla…

Foto: Shutterstock

Birajte sveže namirnice
  • Začinite jelo svežim začinskim biljem, koje sadrži mnogo minerala neophodnih organizmu. Važno je da začine ne kuvate (dodajte ih na kraju), jer tako gube vitamine. Količinu soli ograničite i ne solite naknadno jela.
  • Meso je poželjno jer snabdeva organizam kvalitetnim proteinima i učestvuje u izgradnji mišića. Koristite pileće meso, ćureće, ribu i teletinu. 
  • Ugljeni hidrati? Da, ali u manjim količinama. Birajte integralnu testeninu, krompir, integralni hleb, pirinač i žitarice. Važno je da jedete redovno, ne preskačete obroke i ne gladujete, dok bi šećere trebalo izbaciti, makar na tri meseca. 
  • Pre svakog glavnog obroka popijte čašu limunovog soka ili (razblaženog) jabukovog sirćeta. Telo tako bolje prihvata proteine i stvara kolagen.
  • Zavarajte glad zdravom užinom, nekom voćkom ili parčetom integralnog hleba. Pijte najmanje dva litra vode dnevno i dve do tri šoljice zelenog čaja.

Vežbice

Trud da se oslobodite celulita može da bude uzaludan ako se fizički neaktivni. Treneri preporučuju kombinaciju kardio treninga i treninga snage. Probajte vožnju biciklom, penjanje uz stepenice, ples, plivanje i rolere iz vežbe snage u kojima možete da koristite medicinke, girje (rusko zvono), elastične trake i lopte. Trebalo bi da vežbate tri do pet puta nedeljno sa 70-80 odsto maksimalnog opterećenja.

Foto: Shutterstock

Makazice su jedna od preporučenih vežbi 
Bežbe za razbijanje celulita
  • Lezite na leđa, ruke stavite pored tela. Potom savijte noge u kolenima, blago ih ramaknite i sa osloncem na petu izdižite zadnjicu. Ponovite to 6-8 puta.  
  • Lezite na leđa, ruke stavite na potiljak. Noge malo podignite (na 30-40 stepeni) i zategnite, a potom privlačite grudima naizmenično jednu pa drugu nogu, savijajući ih u kolenima. Ponovite to 6-8 puta.  
  • U sličnom položaju nogama možete izvoditi i makazice, preklapajući ispružene i zategnute noge jednu preko druge. Ako vam je lakše ruke možete saviti u laktovima i podbočiti se. I ovu vežbu ponovite to 6-8 puta. 
  • Jednostavnija varijacija je da iz ovog položaja (oslonjeni na laktove) podižete ispružene noge, zadržite 8 sekundi i lagano spustite. Takođe, noge možete da savijete u kolenima, priljubite uz grudi, a potom njima odgurujete zamišljeni zid ispred sebe. Sve vežbe treba ponoviti 6-8 puta. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija