• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.04.2024

18:30

Isprobajte medeno srce sa višnjama! Posna poslastica koja se topi u ustima

pexels.com

Recepti

Isprobajte medeno srce sa višnjama! Posna poslastica koja se topi u ustima

Podeli vest

Varijanta poznatog kolača sa višnjama je neodoljiva i osvežavajuča.

Medeno srce je jedan od kolača koji domaćice često pripremaju. Pored toga što je veoma ukusan, ovaj kolač se lako i brzo pravi i veoma je izdašan.

Možete koristiti sveže višnje, ali i one iz zamrzivača ili kompota. Kolač se pravi bez jaja i mleka, pa je idealan za dane posta.

Sastojci:

250 g brašna
kesica sode bikarbone
3 kašike kakao-praha
pola kesice cimeta
1 muskatni oraščić
200 g šećera
250 ml kisele vode (ili mleka, odnosno jogurta u mrsnoj verziji)
130 ml ulja
300 g očišćenih višanja
100 g čokolade za kuvanje
50 ml slatke pavlake (opciono, za mrsnu verziju)

 

Foto: Pixabay

 

Priprema:


Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, kakao, cimet, izrendan muskatni oraščić, šećer, kiselu vodu i 120 mililitara ulja. Sve sastojke dobro izradite varjačom ili mikserom.

U podmazan i brašnom posut pleh sipajte polovinu smese, pa pecite na 200 stepeni desetak minuta, odnosno dok se na površini kolača ne uhvati korica.

Izvadite tepsiju iz rerne, preko kolača sipajte očišćene višnje (ne morate ih cediti), pa preko višanja sipajte ostatak smese za kolač i vratite u rernu da se peče. Kolač je gotov kad se odvoji od ivica tepsije.

Ostavite kolač da se prohladi, a onda ga prelijte glazurom koju ćete napraviti od 10 mililitara ulja i 100 grama čokolade za kuvanje rastopljenih na tihoj vatri.

Ukoliko ste opredelili za mrsnu verziju glazure, sipajte 50 mililitara slatke pavlake u šerpicu, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa sve rastapajte na tihoj vatri dok se sastojci ne sjedine. Vruću glazuru razlijte preko malo ohlađenog kolača i ostavite da se stegne, a onda sečite kolač na kocke i služite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija