• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

15.02.2023

21:47

ISTRAŽIVANJA POKAZALA! Loš zadah može biti pokazatelj većeg rizika od srčanih oboljenja!

freepik

Ljubav

ISTRAŽIVANJA POKAZALA! Loš zadah može biti pokazatelj većeg rizika od srčanih oboljenja!

Podeli vest

Švajcarski istraživači su otkrili da bakterije koje izazivaju bolesti desni i loš zadah mogu povećati rizik od srčanih oboljenja.

Smrdljiv zadah može biti loš za vaše srce, tvrdi studija.

Švajcarski istraživači su otkrili da bakterije koje izazivaju bolesti desni i loš zadah, mogu povećati rizik od srčanih oboljenja.

To je zato što bakterija, poznata kao F. nucleatum, može povećati upalu srca.

Studija je pratila zdravlje srca više od 3.000 ljudi, tokom 12 godina i testirala njihovu krv na antitela.

Foto: Foto: freepik.com

loš zadah

Bivša studentkinja, Flavija Hodel, iz Škole prirodnih nauka EPFL, rekla je da bolest desni može "doprineti kardiovaskularnom riziku".

Tim je otkrio da su oni ljudi koji su imali antitela protiv F. nucleatum u krvi, što sugeriše da su imali bolest desni u nekom trenutku svog života, imali neznatno povećan rizik od srčanog i moždanog udara.

Profesor Žak Felej sa Škole prirodnih nauka, rekao je da istraživanje "dodaje sve više dokaza da zapaljenje izazvano infekcijama može doprineti razvoju koronarne bolesti srca i povećati rizik od srčanog udara", prenosi TheSun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija