• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.05.2024

10:40

Ovim državama nema spasa! Moskva donela radikalnu odluku: Svi odnosi prekinuti - sami su krivi za sve!

Reuters

Vesti

Ovim državama nema spasa! Moskva donela radikalnu odluku: Svi odnosi prekinuti - sami su krivi za sve!

Podeli vest

Rusija će nastaviti da koristi diplomatske mere uticaja na baltičke zemlje, krajnje je nepoželjno ići tako daleko da se prekidaju aktivnosti diplomatskih misija, uzimajući u obzir sunarodnike koji tamo žive, izjavila je za Sputnjik portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsetila da veliki broj ljudi koji govore ruski, uključujući i državljane Rusije, živi u baltičkim zemljama.

- Nažalost, progon sunarodnika zbog ‘disidentstva’, progon ruskih stranaka, politički motivisana pritvaranja, hapšenja i izmišljeni krivični slučajevi postali su uobičajena pojava za Letoniju, Litvaniju i Estoniju - podsetila je ona.

Zaharova je naglasila da se pod izmišljenim izgovorom „pretnje nacionalnoj bezbednosti“ ruski državljani deportuju iz baltičkih zemalja.

- Raste rusofobija i svakodnevna diskriminacija, uključujući maltretiranje dece u školama, pa čak i vrtićima. Ruski jezik je skoro potpuno istisnut iz svih oblasti javnog života, uključujući i obrazovni sistem, a rusko informativno prisustvo je likvidirano - primetila je diplomata.

Zaharova je napomenula da „u sadašnjoj situaciji, Ruska Federacija ne može da napusti naše sunarodnike u nevolji, ona se aktivno bori protiv ovih suštinski neofašističkih pojava ne samo u specijalizovanim međunarodnim strukturama, već i direktno u baltičkim zemljama – kroz napore naših ambasada“.

- Oni danas rade u izuzetno teškim, često opsadnim uslovima. Značajno je povećan pritisak na njih, jer je odlukom Vilnjusa, Rige i Talina svih pet naših konzularnih predstavništava u baltičkim zemljama, koje su štitile interese ruskih državljana i stanovnika ruskog govornog područja direktno u regionima baltičkih država, zatvoreno 2022. godine - podsetila je ona.

Prema njenim rečima, prestanak rada diplomatskih misija u ovoj situaciji značio bi da građani

Rusije koji žive u baltičkim zemljama i stotine hiljada ruskih sunarodnika „ostalo da se nasamo bori sa policijskom brutalnošću“.

- Izuzetno je nepoželjno da se dođe do ove tačke. Mi ćemo nastaviti da primenjujemo diplomatske mere - rekla je Zaharova i podsetila da je nedavno u svojstvu recipročnih mera proterano dvoje letonskih i jedan estonski diplomata.

Kako je navela, Rusija nikada ne inicira prekid diplomatskih odnosa sa drugim zemljama, nastojeći da sačuva mogućnost za dijalog, ali „neprijateljske države čine sve moguće kako bi zakomplikovale normalnu saradnju“.

Portparol je dodala da će Moskva na neprijateljska dejstva baltičkih država odgovoriti asimetričnim merama u ekonomskoj i saobraćajnoj oblasti.

- Uzvratni koraci koje smo preduzeli, uključujući preorijentaciju tokova prevoza tereta ka severozapadnim lukama Rusije, imali su izuzetno negativan uticaj na budžetske prihode baltičkih zemalja - ocenila je Zaharova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja
Društvo

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja

U narednih nekoliko godina u Beogradu će biti izgrađeno ili rekonstruisano šest muzeja, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali koji je sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem kod zgrade stare Glavne železničke stanice predstavio nove muzeje koji će biti izgrađeni ili rekonstruisani u Beogradu.

18.05.2024

16:32

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)
Politika

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)

Svečanom akademijom danas je obeleženo 64 godine postojanja i 50 godina imena Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a tom prilikom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da je ovo doba u kome profesija inženjera nikada nije bila cenjenija, kao i da će u budućnosti za inženjere i mlade naučnike biti mnogo više posla kako bi naša zemlja postala bolje mesto za život svih građana.

18.05.2024

16:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12