• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.08.2023

13:32

Wi-Fi signal vam je slab? Evo kako da ga pojačate

Shutterstock

Hi-Tech

Wi-Fi signal vam je slab? Evo kako da ga pojačate

Podeli vest

Imate stari ruter koji skuplja prašinu u fioci? Uključite ga – pokazaćemo vam u šest jednostavnih koraka kako da prilagodite njegova podešavanja da biste poboljšali svoj Wi-Fi signal.

Priključivanjem starog rutera i njegovim podešavanjem možete mu promeniti namenu u ekstender za Wi-Fi. To je održiva alternativa koja štedi novac u kupovini potpuno novog rutera.

 - Mnogi ruteri dolaze s ugrađenim načinom rada 'bežični repetitor' ili 'bežično premošćivanje' koji vam omogućava konfigurisanje rutera. Ovde ćemo pokriti kako da prilagodite svoja podešavanja da to učinite. Radiće kod većine rutera objavljenih u poslednjih pet do deset godina. Ne samo da će ruter proširiti vaš Wi-Fi signal, već se ethernet LAN priključci na uređaju mogu koristiti i za fizičko povezivanje drugih uređaja s vašom mrežom - kažu stručnjaci.

Za početak vratite svoj stari ruter na fabrička podešavanja. Tačan metod će se razlikovati, ali obično se to radi pritiskom na taster za resetovanje na poleđini rutera 30 sekundi. Zabeležite IP adrese vašeg trenutnog rutera i starog – one mogu da se pronađu na poleđini ili na maloj kartici vašeg provajdera širokopojasnih usluga. Nakon što resetujete svoj stari ruter pratite ove korake:

1. Spojite ethernet kabl na jedan od LAN (ethernet) priključaka na starom ruteru, a drugi kraj uključite u svoj računar.

Foto: Shutterstock

 

 

2. Otvorite veb pregledač (kao što je Hrom ili Safari) na računaru i unesite IP adresu starog rutera u adresno polje. Od vas će se tražiti da unesete korisničko ime i lozinku rutera.

3. Nakon što se prijavite, idite na LAN podešavanja i potražite DHCP podešavanja. Onemogućite DHCP server na starom ruteru – to znači da će vaš glavni ruter upravljati dodelom IP adresa.

4. Ako ostanete unutar LAN podešavanja, videćete podešavanja IP adrese. Ovde možete podesiti statičku IP adresu u istom rasponu kao i vaš trenutni ruter u upotrebi. Na primer, ako je IP adresa vašeg glavnog rutera 192.168.1.1, starom ruteru možete dodeliti 192.168.1.2.

5. Dođite do bežičnih podešavanjana starom ruteru. Trebalo bi da pronađete opciju za SSID ili naziv bežične mreže. Ažurirajte ovo, zajedno sa SSID lozinkom, da odgovara vašem trenutnom ruteru. To će omogućiti vašim uređajima da se automatski povežu i neprimetno prebacuju između dva rutera.

6. Sačuvajte promjene koje ste uradili, zatim isključite ethernet kabl iz računara. Povežite jedan kraj na LAN priključak na starom ruteru, a drugi kraj na LAN priključak na glavnom ruteru.

Nakon što ste završili tehničke korake, vreme je da svoj ruter postavite na mesto gde imate slab signal. Upotrebite ethernet kabl za povezivanje starog rutera s glavnim, jer on pruža optimalne performanse i daje pouzdanu i efikasnu vezu između dva uređaja. Ako je ethernet kabl nepraktičan, upotreba adaptera za struju može biti održiva alternativa, prenosi Vecernji.hr


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Naša kineskinja ima samo kinesko državljanstvo - Bolje govori srpski, a potpisuje se kao Ana Guo Stojković, a odrasla je u Leskovcu!
Društvo

Naša kineskinja ima samo kinesko državljanstvo - Bolje govori srpski, a potpisuje se kao Ana Guo Stojković, a odrasla je u Leskovcu!

Ana Guo od svog četvrtog meseca živi u porodici Stojković u selu Oraovica kod Leskovca. Voli da kaže da je privilegovana jer ima dve porodice. Bolje govori srpski od kineskog, ali ima samo kinesko državljanstvo. Danas je student prve godine FON-a u Beogradu.a Guo od svog četvrtog meseca živi u porodici Stojković u selu Oraovica kod Leskovca. Voli da kaže da je privilegovana jer ima dve porodice. Bolje govori srpski od kineskog, ali ima samo kinesko državljanstvo. Danas je student prve godine FON-a u Beogradu.

09.05.2024

10:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!
Fudbal

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!

Španski fudbaler Hose Luis Mato Hoselu (34) bio je protagonista istorijskog povratka protiv Bajerna, koji je njegovom Real Madridu obezbedio prolaz u finale Lige šampiona (2:2, 2:1)! Momak sa nestvarnom fudbalskom pričom, po kojoj bi i film mogao da bude snimljen, iskoristio je neverovatan golgeterski instinkt koji će bez sumnje ostati u sećanju navijača "kraljevskog kluba" i naterao fudbalski svet da sa poštovanjem priča o njemu.

09.05.2024

09:46

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija