• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: N. Lazović

04.08.2023

20:00

Dojenje bez muke! Naučite da prepoznate i kada je beba sita

Shutterstock

Dom i porodica

Dojenje bez muke! Naučite da prepoznate i kada je beba sita

Podeli vest

Za mnoge mlade žene koje su tek postale majke šok predstavlja kada otkriju da dojenje, koje deluje tako prirodno, nije uvek i lako.

 Verovatno ćete dobiti mnogo korisnih saveta od svoje babice, patronažne sestre ili prijateljice, ali sa svakom novorođenom bebom nastaju nova iskustava u dojenju.

Ipak, najčešća pitanja koja mlade mame postavljaju su: "Kako da znam da je moja beba gladna?", "Kako da pravilno dojim?" i "Da li je mleko koje je posisala dovoljno za nju?" Slede odgovori na njih...

Znaci gladi i kako ih prepoznati

Za početak bebu treba staviti na grudi i ponuditi joj da sisa kada se pojave rani znaci gladi. Oni uključuju nemir, okretanje glavice (kao da nešto traži), sisanje ručice, ćebenceta ili drugog predmeta koji joj dodiruje usta, migoljenje, pokretanje tela, ispuštanje zvukova (coktanje, mljackanje...).

Ako roditelji ne reaguju na ove signale, dete će početi da plače jer ono glad oseća kao neprijatnost. Glasno plače, izvija telo, beba je napeta. Pokušaj da se nahrani novorođenče koje neutešno plače naporan je i za majku i za bebu. Ako se beba jako rasplače, postaće i nervozna, nagutaće se previše vazduha pri podoju, brzo će se umoriti - pa podoj neće biti efikasan.

Foto: Shutterstock

 

 

Plač je, inače, poslednji signal da je beba gladna, a nekada je pauza između prvog i poslednjeg znaka vrlo kratka. Najbolje je da beba bude u vašoj blizini da biste mogli pravovremeno da reagujete.

Naučite da prepoznate i kada je beba sita: telo se opušta, ručice padaju sa strane, sisa sporije, sa pauzama.

Tehnika podoja

Kada je reč o tehnici podoja, mama i beba su aktivni partneri u dojenju. U prvim danima oni istražuju jedno drugo, uče jedno o drugom, upoznaju se i usklađuju iz dana u dan. Nekad se tehnike nauče i savladaju tokom kratkog perioda, a nekim mamama je potrebno više vežbe i truda.
Najvažnije pravilo je da usta bebe obuhvate što veću površinu areole dojke, a da bradavica bude što dublje u ustima bebe da se uspostavi vakuum. Ako osetite bol prilikom dojenja, zagolicajte donju usnu bebe, sklonite je sa dojke, pa počnite sve iz početka (nije dobro da trpite bol).
Ukoliko niste baš spretne, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć.

 Koliko mleka je potrebno bebi?

Beba verovatno dobija dovoljnu količinu mleka kada sisa najmanje osam do 12 puta tokom dana, sisa ritmično uz kratke pauze, može se videti sisanje, čuti gutanje i disanje. Zatim, kada pokvasi pelene šest ili više puta za 24 sata i ima obično tri do šest stolica. Kada dobija u težini, u proseku 150 do 240 grama nedeljno tokom prva četiri meseca i izgleda zadovoljno i živahno između podoja.

S druge strane, beba možda ne zadovoljava svoje potrebe za mlekom ako spava u dugim intervalima kako bi sačuvala energiju (više od četiri sata), slabije plače, ima mali broj oskudnih stolica ili ih uopšte nema, prečesto sisa, nervozno plače posle podoja, ne dobija dovoljno na težini ili ima smanjenu količinu urina.
Važno je znati da se potrebna količina mleka razlikuje i u odnosu na uzrast, težinu i zdravstveno stanje bebe.

Postupci koji mogu biti štetni za dojenje

ograničavanje dužine ili definisanje tačnog vremena podoja
nepravilna higijena bradavica
upotreba krema za bradavice
odvajanje majke i bebe bez posebnih medicinskih razloga
hranjenje bebe flašicom
stalna merenja bebe (pre ili posle podoja)
davanje mlečne formule




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija