• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.04.2024

07:20

Aleksić diže pobunu protiv Đilasa i Ponoša! Totalni raskol u tajkunskoj opoziciji

ATAIMAGES

Vesti

Aleksić diže pobunu protiv Đilasa i Ponoša! Totalni raskol u tajkunskoj opoziciji

Podeli vest

Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, pobunio se protiv svog koalicionog partnera i lidera takozvanog saveza 'Srbija protiv nasilja' Dragana Đilasa!

Funkcioneri Aleksićeve stranke žele da izađu na ponovljene beogradske izbore koji su zakazani za 2. jun, dok Đilas i njegov saradnik Zdravko Ponoš, šef pokreta SRCE, ne odustaju od bojkota i izazivanja haosa na ulicama. Istovremeno, Đilas ima bunu i u svojoj stranci, što je dokazuje iznenadni odlazak Ane Stevanović, jedne od njegovih najbližih saradnica, koja se takođe usprotivila ideji tajkuna da ne izađe na predstojeće glasanje u Beogradu.

Raspad izvestan

Da je u Đilasovoj koaliciji na pomolu veliki raskol potvrđuje Miloš Pavlović, koji je poručio da opozicija treba da ide na sastanak kod predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, koja je za sledeću nedelju najavila novi sastanak o izbornim uslovima i ispunjenju preporuka ODHIR-a i pozvala opozicionare na razgovor.

- Opozicija treba da ide na sastanak u vezi s preporukama ODIHR-a, jer je opozicija postavila svoje uslove. Ako se ti uslovi i ispune, opozicija bi svakako trebalo da izađe na izbore! - rekao je Pavlović.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

S tim stavom, prema svemu sudeći, saglasna je i Ana Stevanović, Đilasova bliska saradnica i članica Predsedništva SSP, koja je juče saopštila da napušta tu partiju zbog 'nepovratne razlike u vrednostima'.

'Posle pet godina odlučila sam da i formalno napustim SSP, u kome sam od dana osnivanja, i podnesem ostavke na stranačke funkcije - članice Predsedništva i internacionalnog sekretara. Odluka nije doneta u trenutku, već zbog nepovratne razlike u vrednostima i uverenja da je odluka o bojkotu pogrešna. Razlozi za ovu odluku su brojni, budući da nije doneta u trenutku, ali ključan razlog je nepovratno razilaženje u vrednostima', napisala je Stevanovićeva na društvenoj mreži Iks.

I dok se Đilas nije oglašavao tim povodom, politički analitičar Dejan Vuk Stanković, komentarišući sve ove navode, kaže da je očigledno počeo neminovan proces raspada Đilasovog saveza.

- Posvađaće se između sebe, izgubiće birače i doživeće politički debakl, šta god da urade. Pogrešno komuniciraju s biračkim telom, suprotnom stranom i međunarodnim akterima. Ovo je početak kraja koji sledi, izvesno je, brzo i eksplozivno - ističe Stanković.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Večiti sukob

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost naglašava da postoji više razloga koji uzrokuju rasulo u opoziciji.

- Očigledno postoje podeljena mišljenja oko toga da li treba izaći na izbore ili ne. Postoji deo opozicije koji smatra da su sada bliže pobedi u Beogradu i da bi zbog toga trebalo izaći na izbore. S druge strane, postoji deo političara oko Đilasa koji ima istraživanja javnog mnjenja i smatra da će izlazak na izbore biti katastrofalan za njih, te da će zabeležiti još gori rezultat nego na decembarskim izborima. Za njih je bojkot izbora u stvari alibi. Ima i onih koji smatraju da je ovo šansa da se potisnu Đilas i njemu bliski političari, a da oni sami izađu u prvi plan, recimo Savo Manojlović - objašnjava Graovac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija