• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.04.2024

19:40

Prošvercovali čak sedam tona kokaina! Počinje suđenje "balkanskom kartelu"

MUP

Vesti

Prošvercovali čak sedam tona kokaina! Počinje suđenje "balkanskom kartelu"

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu za 10. jun je zakazano pripremno ročište pred početak suđenja pripadnicima kriminalne grupe, poznate u javnosti kao "balkanski kartel", koji se terete da su od decembra 2019. do avgusta 2020. prošvercovali oko sedam tona kokaina.

Optužnica je podignuta protiv Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubiše Lindo, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Soldoa, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikole Đorđevića i Deniza Mihajlovića.

Istraga je u ovom slučaju počela naredbom Tužilaštva za organizovani kriminal 12. maja prošle godine. U trenutku kada je započet postupak, na teritoriji Srbije je uhapšeno 14 okrivljenih i svi se nalaze u pritvoru.

U bekstvu se nalaze preostala šestorica i za njima je raspisana međunarodna poternica. 

Najveća količina kokaina je zaplenjena na Arubi u februaru 2020., a pripreme su započete u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod "Aresa", i tom prilikom je pronađeno i zaplenjeno četiri i po tone kokaina.

Foto: AP/Photo

Narkotici zaplenjeni na brodu "Aresa", u Belgiji i Holandiji

Sledeća zaplena od 1.200 kilograma kokaina usledila je u junu 2020. u Belgiji, dok je u avgustu 2020. u Roterdamu zaplenjeno preostalih 742 kilograma kokaina.

Zaplenjena im sva imovina

Pored ove tri zaplene, predmet optuženja je i velika količina oružja različite vrste, automatskog, poluautomatskog, kao i municije i eksplozivnih naprava. Reč je o oružju koje je pronađeno prilikom hapšenja jednog pripadnika "niške grupe" u njegovom stanu.

Odlukom Tužilaštva okrivljenima su blokirani i svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina - stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku
Društvo

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku

Crkvena opština Vračevska u Lešku je nakon Vaskršnje Liturgije u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, organizovala Vaskršnju Olimpijadu gde su se deca takmičila u više kategorija najjače i najlepše jaje, najlepši crtež, a takmičili su se i u trčanju u kome su učestvovali osnovci, ali i bebe, puzeći do cilja.

05.05.2024

17:27

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija