• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.11.2023

14:14

Ukinut kućni pritvor Šarićevom advokatu! Dejanu Lazareviću skidaju danas nanogicu!

printscreen

Vesti

Ukinut kućni pritvor Šarićevom advokatu! Dejanu Lazareviću skidaju danas nanogicu!

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je na suđenju Darku Šariću (52) i optuženim pripadnicima njegove grupe, ukinut kućni pritvor optuženom advokatu Dejanu Lazareviću (62), kao i pritvor optuženom Urošu Radovanoviću, poznatijem kao Uroš Mišić!

Lazareviću je ukinuta mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, i on će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

- Advokatu Lazareviću je pritovr ukinut jer su prestali razlozi zbog kojih mu je on određen. On je suspendovan nakon hapšenja, tako da još ne može da brani grupu Veljka Belivuka i svoje klijente - navodi izvor iz pravosuđa za informer. rs.

Lazarević je uhapšen 14. aprila prošle godina, istog dana kada i Darko Šarić, a u kućni pritvor je pušten 17. februara.

Radovanoviću koji se nekad prezivao Mišić, sud je ukinuo pritvor i odredio mu je mera zabrane napuštanja stana. Pripadnici grupe terete se za više krivičnih dela, a između ostalog za planiranje ubistva svedoka saradnike Nebojše Joksovića.

Foto: Marko Đoković

Dejan Lazarević je u zatvoru drastično smršao

Kao što je Informer već pisao u sudnici je danas pregledana pisana dokumentacija o privremeno oduzetim predmetima, odnosno oduzeti automobili i novac od članova porodice optuženih. Odbrana je navela da je dokumentacija sa kriptovane aplikacije "Skaj" stigla 15. aprila 2022. godine dok je postupak pokrenut dan ranije 14. aprila 2022. godine, zbog čega smatraju da je nezakonit dokaz. Tužilac je rekao da je policija ranije dobila dokumentaciju sa "Skaja" kao i da je imala operativna saznanja ranije na osnovu kojih je pokrenut postupak.

Takođe, na toj dokumentaciji se navodi da je dobijena za predmet Veljka Belivuka, što je, kako tvrdi tužilac, tehnička greška Ministarstva pravde Srbije i Francuske. Advokat Dalibor Katančević je istakao da baš zato što je ta dokumentacija dobijena za drugi predmet, ne može da bude korišćena kao dokaz u ovom predmetu, već samo kao obaveštenje.

Foto: Ftp

Uroš Mišić, sada Radovanović je prebačen u kućni pritvor

Sudija nije izveo dostavljene poruke sa "Skaj" aplikacije jer još uvek nije izveden dokaz da su te poruke bile razmenjene između optuženih, kako se navodi u tabeli iz optužnice. Inače sudija je na jednom od prethodnih suđenja presretnutu komunikaciju prihvatio kao ispravnu u ovom postupku. Branilac optuženog Aleksandra Boškovića tražio je da se Boškovićevoj supruzi vrati automobil i dodao da predmeti oduzeti od članova njegove porodice nisu izvršenje krivičnog dela. Prikazane su i naredbe za tajno snimanje i praćenje optuženih.

Branilac Duška Mirkovića istakao je da je naredba za tajno praćenje i prisluškivanje stigla u tužilaštvo istog dana kada je, kako se navodi u tužilaštvu, Mirković i počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret. Prikazana je i službena beleška iz policije u kojoj je Dalibor Ristić rekao da Joksović priprema likvidaciju Nikolaševića. Sledeće suđenje zakazano je za 17. novembar.

Nedavno je sud prihvatio jemstvo za dvojicu optuženih Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića, i oni se sada brane sa slobode.

Foto: ATA Images

Dušku Šarižu sude u odsustvu

Pored Šarića i Lazarevića optuženi su i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić. Bojanu Stanojkoviću, Nikoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću, Milanu Vučiniću, Arsi Šariću i Dušku Šariću se sudi u odsustvu jer su u bekstvu.

Prema optužnici Tuzilaštva za organizovnai kriminal, vođa ove grupe je Darko Šarić, koji je kako se sumnja, stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Joksović, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodio zbog krijumćarenja kokaina. Kada u tome nisu uspeli, Šarić je kako se sumnja, izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju Joksovića da eventualno izgubi status svedoka saradnika.

Oni se terete i da su po Šarićevom nalogu postavili bombu pod kola biznismenu Goranu Nikolaševiću 2020. godine, kada je uništen automobil. Prema navodima iz optužnice bombu je postavio Marko Vuković dok mu je Uroš Radovanović čuvao stražu.

Nikolašević je policiji tada rekao da sumnja da je Joksović pokušao da ga ubije, dok tužilaštvo navodi da je Šarićeva grupa Joksoviću namestila kako bi ga diskreditovala zbog njegovog statusa svedoka-saradnika na suđenju za šverc kokaina.

Tužilaštvo grupu tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavljivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Suđenje Darku Šariću, a u dokazima skaj prepiska Velje Nevolje! Misteriozni dopis iz Francuske, greška ili slučajnost
Specijalni sud

Suđenje Darku Šariću, a u dokazima skaj prepiska Velje Nevolje! Misteriozni dopis iz Francuske, greška ili slučajnost

Suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima koje Javno tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči da su planirali diskreditaciju i ubistvo svedoka saradnika Nebojše Joksovića, izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja, lažno prijavlivanje i krivično delo iz oblasti zakona o tajnosti podataka, danas je nastavljeno pred Specijalnim sudom u Beogradu pregledanjem pisane dokumentacije među kojom su zapisnici o pretresu Šarićeve kuće na dan hapšenja, ali i obaveštenje koje je stiglo iz Francuske a odnosi se na Skaj komunikaciju.

06.11.2023

13:20

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja
Društvo

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja

U narednih nekoliko godina u Beogradu će biti izgrađeno ili rekonstruisano šest muzeja, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali koji je sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem kod zgrade stare Glavne železničke stanice predstavio nove muzeje koji će biti izgrađeni ili rekonstruisani u Beogradu.

18.05.2024

16:32

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)
Politika

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)

Svečanom akademijom danas je obeleženo 64 godine postojanja i 50 godina imena Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a tom prilikom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da je ovo doba u kome profesija inženjera nikada nije bila cenjenija, kao i da će u budućnosti za inženjere i mlade naučnike biti mnogo više posla kako bi naša zemlja postala bolje mesto za život svih građana.

18.05.2024

16:27

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12