• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.05.2024

15:49

Đurić: Grad Novi Sad mora da učestvuje u reintegraciji pojedinaca u društvo

Zoran Sinko

Politika

Đurić: Grad Novi Sad mora da učestvuje u reintegraciji pojedinaca u društvo

Podeli vest

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno sa profesorkom Vesnom Turkulov posetio je danas centar za psiho-socijalnu rehabilitaciju i resocijalizaciju od bolesti zavisnosti "Zemlja živih" na Čeneju i tom prilikom rekao da grad mora da pomogne štićenicima prilikom reintegracije u društvo.

Đurić je dodao i da pored ove muške jedinice koja broji 25 štićenika funkcionišu još tri - u Krčedinu, Vilovu i Rajkovcu.

- Ono što moramo raditi u budućnosti je da menjamo gradsku odluku koja reguliše volonterski rad koji je plaćen da ipak štićenici koji izađu odavde mogu i da se uključe negde i da rade i da budu plaćeni za to. Ipak je to njima druga šansa u životu - rekao je Đurić.

Prema rečima profesorke Vesne Turkulov, smeštajni kapaciteti u psihijatrijskim ustanovama u zemlji su limitirani, a potrebe su velike.

- Ja kao lekar sam iznenađena da je sve manje zavisnika od narkotika, a sve više od kocke i društvenih igrica. Kako čujem skoro polovina je onih koji su zavisni od kocke, to je problem i u svim psihijatrijskim ustanovama u zemlji - rekla je Turkulov.

Otac Branko Ćurčin koji je i osmislio koncept Zemlje živih devedesetih rekao je da štićenici na Čeneju borave besplatno zahvaljujući gradu.

- Oko 6.000 ljudi je prošlo, računamo one koji su bili jedan dan i ceo program. Svaki peti je prošao čitav program, a mi smo u kontaktu sa svima koji su bili preko godinu dana. Ima i dece koja su bila ovde po šest meseci, pa su izašli i dobro su-  kazao je otac Branko.

Jedan od štićenika Ilija Vučinić dodao je da je probleme sa alkoholom imao preko 10 godina.

- Zajednica mi je pomogla da ponovo upoznam sebe i da se oporavim i da praktično naučim da se borim sa svim životnim problemima koji će me po završetku rehabilitacije svakako čekati - kazao je Vučinić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!
NEVEROVATNO

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!

Kada govori o tome da su Amerikanci "nezamenljiva nacija, jedina supersila na svetu i glavna demokratija", predsednik SAD Džozef Bajden iz nekog razloga ne spominje američki državni dug i nekontrolisano štampanje novca, ukazala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u nedavnoj objavi na Telegramu, ocenivši da je to "krindž godine".

26.05.2024

20:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija