• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.05.2024

15:07

Još jedan šamar za Kurtija! Stano: Prištini će mere biti ukinute kada EU odluči, a ne kosovski političari

printscreen

Politika

Još jedan šamar za Kurtija! Stano: Prištini će mere biti ukinute kada EU odluči, a ne kosovski političari

Podeli vest

Evropska unija će ukinuti mere Prištini kada države članice to odluče, a ne kosovski političari, izjavio je danas portparol EU Peter Stano komentarišuči tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je Priština ispunila zahteve EU za ukidanje kaznenih mera.

Stano je na brifingu za novinare osvrnuo i na to što je prošlo godinu dana od usvajanja u okviru dijaloga Deklaracije o nestalim osobama, i naveo da "u ovoj fazi nema vesti, nema napretka", a da EU i dalje očekuje da će moći da vidi da obe strane napreduju.

- To važi i uopšteno za dijalog, a posebno za ovo konkretno pitanje. Postignute sporazume moraju da prate konkretne akcije i nije EU ta koja nije voljna ili sposobna da preduzme akcije, već su to strane - rekao je Stano. 

Kada je reč o ukidanju mera Prištini, on je podsetio da je EU, kada je uvela mere zbog "stalnih kriznih situacija,  jednostranih odluka i eskalacije odnosa" sa Beogradom, jasno stavila do znanja da je reč o reverzibilnim merama, koje će biti ukinute, kada države članice EU to odluče.

- Kada države članice odluče, a ne kosovski političari, da više nema razloga da ove mere ostanu na snazi, a to se do sada nije desilo - naglasio je Stano.

On je dodao da su rasprave u toku, da mere još nisu ukinute i da države članice nastavljaju razgovore tim povodom. 

- To su unutrašnji procesi. Izbore u četiri opštine (sa srpskom većinom) videli smo kao jedan od elemenata koji je doveo do uvođenja mera, ali je na državama članicama, u skladu sa zaključcima Saveta za opšte poslove iz decembra prošle godine, da preispitaju situaciju i da onda zajedno sa evropskim institucijama odluče da li da ukinu mere ili ne - rekao je Stano. 

Foto: Beta

 

Naglasio je i da je EU uvela mere Prištini ne zbog jedne stvari, već niza "pitanja, koraka, odluka i elemenata koji su naveli EU da se odluči na taj veoma težak korak".

On je objasnio da se ne radi o tome šta je urađeno po jednom pitanju kako bi se ukinule mere niti je "jedna mera uvedena zbog jedne stvari zbog negativnog razvoja događaja".

- Reč je o celokupnoj situaciji. Želimo da vidimo da se celokupna situacija reši. Obe strane imaju zadatke da to ostvare, ali u slučaju Kosova, predstavnici Kosova su vrlo jasno i više puta obavešteni šta su očekivanja EU. Izbori su bili jedan od elemenata. Možemo da gledamo na koji način su izbori organizovani u drugom pokušaju i šta je navelo srpske političke stranke da bojkotuju ovo drugo ponavljanje izbora - naveo je Stano.

On je naglasio da su mere uvedene Prištini iz određenih razloga i da, kada države članice odluče da za to više nema razloga, one će doneti odluku i o ukidanju mera, "postepeno ili u potpunosti". 
"Ali to nije povezano samo sa jednim incidentom ili jednim događajem", napomenuo je Stano.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija