• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.04.2024

21:35

Ispravka: Ubistvo Danke Ilić nema veze s izmišljenim planom čipovanja dece

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Ispravka: Ubistvo Danke Ilić nema veze s izmišljenim planom čipovanja dece

Podeli vest

Na našem portalu je objavljen tekst po nazivom "Snimak Danke Ilić iz Beča je diverzija? Saša Borojević: Verujem da je Danka vrlo blizu kuće! (VIDEO)" koji je portal Raskrinkavanje.ba nakon analize ocenio kao teoriju zavere.

U emisiji "Info veče" gostovao je društveni analitičar Saša Borojević. On je govorio o nestanku devojčice Danke Ilić. U članku je objavljen sporan video u kom on govori o čipovanju dece.

Borojević u videu govori o navodnom projektu čipovanja dece pod imenom “Čipi”, koji je, kako se tvrdi, uveo bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama 2016. godine. U ovoj zemlji postoji program pod imenom CHIP, no on nema nikakve veze sa čipovanjem dece. Naziv CHIP ustvari je skraćenica od Children’s Health Insurance Program, odnosno Program zdravstvenog osiguranja dece. Reč je o programu koji pruža jeftino zdravstveno osiguranje osobama mlađim od 18 godina u porodicama čija su primanja previsoka da bi se kvalifikovali za Medicaid (program javnog zdravstvenog osiguranja namijenjen pojedincima i porodicama s niskim primanjima), ali nedovoljna za privatno zdravstveno osiguranje.

Detaljnu analizu raskrinkavanje.ba možete pročitati na ovom linku.

Sporni video je uklonjen, a mi se izvinjavamo čitaocima zbog prenošenja pogrešne informacije.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Saša Borojević

Inačem društveni analitičar Saša Borojević uporedio je slučaj Danke Illić sa slučajem Barbare Vitez koja je nestala pre više godina i nikada nije pronađena.

-Ovaj slučaj podseća na slučaj Barbare Vitez. Ona je nestala pre sedam godina. Njeni drugari išli su na poligraf i prošli su poligraf. Stigla je vest da su je videli u Budimpešti. Ja verujem da je Barbara Vitez živa isto kao što mislim da je Danka Ilić živa. Sve dok se dete ne pronađe, mi je smatramo živom. Godišnje u Evropi nestane 250.000 dece. 24% je onih koje kidnapuje jedan od roditelja. Jedan mali broj dece se nikada ne pronađe. Snimak koji sam imao prilike da vidim je zapravo ozbiljna diverzija. On je snimao dete iz više uglova. Obe žene na snimku ćute. Čak i da ovo jeste Danka, čovek koji je ovo objavio napravio je veliku uslugu onima koji su Danku oteli. Umesto da je poslao policiji, on je objavio na društvenim mrežama i dao svim redakcijama. Tako je dao 14 sati vremena da Danka ode iz Beča. Ovo je ozbiljno ugrozilo istragu ako jeste Danka, ako nije Danka, to je zamajavanje- rekao je Borojević.

On je komentarisao i druge zemlje u Evropi i svetu koje imaju ogromne probleme sa nestalom decom.

-Barbara Vitez je daleko starija od Danke. Ona je tražena kao Danka i nikada nije pronađena.  Ja verujem da je Danka vrlo blizu kuće. Policija je uključila sve opcije. Oni upravo iz tog razloga kopaju toliko taj teren. Ja se ne bih usudio tek tako da osudim majku ili oca. Ne bih prihvatao priče jedan kroz jedan jer nema dokaza. Po iskustvu drugih zemalja, mogu da kažem da ima petoro dece u Srbiji koja još nisu pronađena. Danka će biti šesta ako je ne nađu. Jedno dete je veliki broj. U Americi i Engleskoj ima najveći broj nestale dece. Na jedan minut troje dece nestaje. Veliki broj se vrati, ali ima veliki procenat koji se nikada ne vrati. Na društvenim mrežama kidnaper može da sazna sve o tom detetu. Korišćenje veštačke inteligencije već pokazuje u kojoj meri smo mi u debaklu. Molim ljude da ako misle da su videli  Danku ne kače te informacije na internet, na društvene mreže, nego da odmah kontaktiraju policiju- rekao je Borojević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija