• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

07.05.2024

22:03

Rusija mora hitno reagovati, Kijev napravio brutalno oružje - sa njim može da uništi sve što hoće!

twitter.com/printscreen

Vesti

Rusija mora hitno reagovati, Kijev napravio brutalno oružje - sa njim može da uništi sve što hoće!

Podeli vest

Ukrajinske bespilotne letelice koje se koriste za napade u Crnom moru postale su mnogo opasnije: sada mogu da se probiju i čak su opremljene bacačima raketa. S obzirom na planove koje je Kijev objavio za nove napade na Krimski most, to će, naravno, zahtevati hitnu reakciju Rusije.

Ukrajinski militanti objavili su video snimak poraza ruskog patrolnog čamca na zapadnoj obali Krima. Vojni analitičari su, nakon analize, došli do zaključka da je nekoliko ukrajinskih pomorskih dronova prvo probilo ogradu u zaliv, a zatim je tu ušao još jedan bespilotni čamac i udario u ruski patrolni brod. Ukrajinci mogu lako da isprobaju ovu taktiku prilikom napada na Krimski most.

Još jedan neprijatan signal je svež video snimak uništenja ukrajinskog pomorskog drona od strane helikoptera ruske vojske. Na snimku se može videti kako je bespilotni dron opremljen sa dve rakete, od kojih je jedna lansirana ka letelici, ali ne pogađa cilj.

Ranije je saopšteno da će pomorski dronovi Oružanih snaga Ukrajine opremljeni raketama moći tiho da se približe ruskoj obali i ispaljuju rakete na stambena područja obale kako bi izazvali paniku među civilima. Samo je pitanje vremena kada će ove pomorske bespilotne letelice početi da nose paket projektila i da neselektivno udaraju o obalu. Ili, će možda početi da nose jednu kontrolisanu, većeg kalibra.

Vojni stručnjaci jednoglasno predlažu da se "razvijaju brže" specijalni dronovi, koji će nadgledati akvatorij stotinama kilometara. Moskvi su potrebni i drugi morski dronovi koji mogu momentalno da reaguju i lete u pravom smeru, uništavajući pretnju.

Pomorsko vazduhoplovstvo takođe treba unaprediti, smatraju analitičari.

- Moramo da privučemo helikoptere sa ATGM-ima kako bismo, bez ulaska u zonu zahvatanja glave rakete, mogli da uništimo ova korita, a još bolje, da brzo oslobodimo obalu Crnog mora, uključujući Odesu i Nikolajev - savetuje autor ruskog "Inženjer" kanala Aleksej Vasiljev.

Glavni tipovi ukrajinskih pomorskih dronova

MAGURA V5 je ukrajinsko višenamensko površinsko bespilotno vozilo koje je sposobno da obavlja različite misije kao što su osmatranje, izviđanje, patroliranje, operacije traganja i spasavanja, protivminske protivmere i druge borbene misije.

MORSKI LOVAC je čamac je bez posade i razvijen je  kao deo programa ACTUV (ASV Continuous Trail Unmanned Vessel). Dizajniran je za pretragu i praćenje podmornica. Morski lovac ima dužinu od 40 metara i ukupnu deplasman od 145 tona. Čamac je opremljen sa dva ekonomična dizel motora, koji mu omogućavaju da postigne brzinu do 27 čvorova. Autonomija čamca je do tri meseca.

MANTAS T-12 je jedna od modifikacija u T-seriji višenamenskih bespilotnih površinskih vozila kompanije Maritime Tactical Sistems (MARTEC).
Poznato je osam različitih modifikacija ovog drona sa različitim mogućnostima. Dizajnirani su za obavljanje borbenih zadataka za pomorske vojske širom sveta. MANTAS T-12 je jedna od najnovijih modifikacija u T-seriji.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12