• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

02.05.2024

12:14

Povratak giganta na veliku scenu! Omiljeni klub "kalčo-nostalgičara" ponovo u eliti!

EPA Images

Fudbal

Povratak giganta na veliku scenu! Omiljeni klub "kalčo-nostalgičara" ponovo u eliti!

Podeli vest

Fudbaleri Parme osigurali su povratak u Seriju A remijem sa Barijem (1:1) u 36. kolu drugog ranga takmičenja! Velikan iz Emilija-Romanje igraće u eliti prvi put od sezone 2020/21!

Jedan od sinonima za italijanski Kalčo devedesetih godina prošlog veka bila je Parma! Klub koji je tih godina bio u vlasništvu kompanije "Parmalat" na čelu sa bogatim, ali i kontroverznim vlasnikom Kalistom Tancijem, dovodio je u svoje redove najveće zvezde italijanskog, evropskog i svetskog fudbala.

 

 

Legendarni Nevio Skala uveo je klub u elitu 1990. godine i od tog trenutka krenuo je vrtoglav uspon kluba sa stadiona "Enio Tardini". Nikada Parma nije uspela da dođe do najvrednijeg trofeja namenjenog šampionu Italije, ali su osvojena tri pehara u Kupu (1992, 1999, 2002) kao i Superkup 1999. godine.

Foto: EPA Images

Antonio Benarivo (levo) i Nevio Skala (desno)

Italijanska regija koja je do tada bila najpoznatija po parmezanu, sada je dobila još jedan simbol prepoznavanja u Evropi i svetu - Parma je osvojila Kup pobednika kupova 1993. godine, a zatim i Kup UEFA u dva navrata (1995, 1999). Listi značajnih trofeja treba dodati i Superkup Evrope 1993. godine kada je u dve utakmice nadigran veliki Milan!

Foto: EPA Images

 

Najveće zvezde tima u prvim godinama uspeha bili su Nestor Sensini, Tomas Brolin, Đanfranko Zola i Faustino Asprilja. Ubrzo za njima stigli su i Fernando Kouto, Dino Bađo i tada golobradi Đanluiđi Bufon. Dodatkom Ernana Krespa i Fabia Kanavara oformljen je izuzetno jak tim koji je izborio prvi plasman u Ligu šampiona u istoriji kluba 1997. godine.

Foto: EPA Images

 

Legendarni plavo-žuti dres nosili su krajem devedesetih godina i Huan Sebastijan Veron, Lilijan Tiram i naš Savo Milošević. Klub je, zbog činjenice da se nalazio u vlasništvu najveće italijanske i evropske mlekare u to vreme, dobio nadimak "mlekadžije", mada je tradicionalni nadimak Parme bio i ostao - "krstaši".

Nažalost, početkom 21. veka Parmalat je doživeo bankrot. Tanci je zbog višemilionske prevare osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, a klub je ostao bez snažne finansijske podrške. Čak i takva, oslabljena Parma uspevala je i u narednim godinama da ostane stabilan prvoligaš, mada u evropskim okvirima više nije predstavljala ozbiljan faktor.

Foto: EPA Images

 

Sa izuzetkom jedne sezone (2008/09) Parma je bila stalni učesnik elitnog ranga sve do kobne 2015. godine! Tu sezonu klub je završio na poslednjem mestu Serije A, a zbog nagomilanih dugova proglašen je bankrot i ekipa je narednog leta krenula od Serije D, odnosno od četvrtog ranga takmičenja na Apeninima!

Foto: EPA Images

 

Usledile su tri uzastopne promocije i već 2018. godine Parma se vratila u društvo najboljih. Tu se zadržala ukupno tri sezone, samo da bi se vratila u Seriju B 2021! Godinu dana ranije, klub je dobio novog bogatog vlasnika, američkog biznismena Kajla Krausa. Nije se tako nemilice trošilo kao devedesetih godina prošlog veka, ali je klub makar dobio finansijsku stabilnost.

Foto: EPA Images

američki biznismen Kajl Kraus, predsednik Parme

Prošle sezone Parma je igrala baraž za plasman u elitu, ali je zaustavljena u polufinalu od Kaljarija. Ove sezone, puleni trenera Fabija Pekije ništa nisu prepustili slučaju. Promocija je osigurana na dva kola pre kraja sezone, remijem sa Barijem (1:1) na stadionu "Sveti Nikola". Parma je povela u 50. minutu preko Bonija, a konačan rezultat postavio je Di Ćezare u 68. minutu utakmice.

Ipak, bod je "krstašima" bio sasvim dovoljan pošto na dva kola pre kraja regularnog dela sezone imaju nedostižnih sedam bodova prednosti nad trećeplasiranom Venecijom. Tvorac uspeha je nekadašnji fudbaler Napolija i Juventsa Fabijo Pekija, koji je u međuvremenu izrastao u vrhunskog trenera. Pekija je već pre dve godine izborio promociju u Seriju A sa Kremonezeom, a sada je isti uspeh postigao i sa Parmom.

Ključni igrači i naslednici Bufona, Kanavara, Tirama, Verona, Ortege i Krespa bili su Leo Čičizola na golu, Enriko Delprato u odbrani, Brazilac Ernani i Adrijan Bernabe u veznom redu, kao i Adrijan Benedičak i Denis Man u napadu! Aktuelni igrački kadar teško da može da parira iskusnijim i bogatijim timovima u Seriji A, ali uz nekoliko pojačanja opstanak u ligi ne bi trebalo da se dovede u pitanje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Britanski specijalci u Ukrajini testiraju novu taktiku protiv Rusa! Šef američkih komandosa otkrio strogo čuvanu tajnu!
Proći će kao Francuzi!

Britanski specijalci u Ukrajini testiraju novu taktiku protiv Rusa! Šef američkih komandosa otkrio strogo čuvanu tajnu!

Šef američke komande za specijalne operacije general Brajan Fenton otkrio je nove detalje o operacijama britanskih kopnenih jedinica u Ukrajini, navodeći da Pentagon o ratu koji je u toku saznaje „uglavnom kroz oči partnera za specijalne operacije Velike Britanije", koje je on naveo kao testiranje novih pristupa modernom ratovanju na frontu.

16.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija