• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jelena Nedeljković

24.04.2024

07:30

Derbi u Kupu: Žurka na koju se ide još mamuran od prethodne večeri

Starsportphoto

Crvena zvezda

Derbi u Kupu: Žurka na koju se ide još mamuran od prethodne večeri

Podeli vest

Fudbaleri Crvene zvezde spremaju se za jedan od najvažnijih koraka u sezoni, a to je polufinale Kupa Srbije protiv Partizana, koje će biti odigrano večeras od 19.00 časova (Arena 1 premijum) na "Marakani".

Zanemarićemo na čas one floskule o tome kako je svaki derbi važan i kako je bitno zbog časti, slave, prestiža i onoga ko će biti glavni baja u gradu, pobediti. Nemoguće je izbeći činjenicu da ovaj derbi dolazi samo četiri dana nakon onog prvenstvenog, koji je Zvezdi pripao nakon preokreta (3:2). Sve što su imali, založili su na tu utakmicu. 

Nema zaista nikakve veze što je bodovna prednost bila na strani crveno-belih i što više niko i ne dovodi u pitanje ko će osvojiti titulu. Nije to bilo pitanje ni pre derbija, pa taman da ga je Partizan dobio. Ali svim navijačima, igračima i rukovodstvu mnogo je važno bilo dobiti prvenstveni derbi, jer bez njega bi titula bila nekako okrnjena. Uspešno je taj korak prevaziđen , slavili su Milojevićevi izabranici, ali su se i izduvali.

Foto: Starsportphoto

Slavlje sa navijačima nakon prošlog derbija

Ko redovno prati derbije, barem sa tribina, a kamo li da ih igra, sa sigurnošću će potvrditi da ta utakmica iscrpljuje. Samelje čoveka emotivno, iscedi iz njega svu euforiju i ostane prazna čaura. Ono što razlikuje prosečnog navijača od fudbalera profesionalca je to što ovaj drugi ne sme da podlegne tom podlom osećaju i dozvoli sebi da se oseća prazno. Žreb je tako hteo i igrači moraju da nađu u sebi motiv da odigraju ovaj meč najbolje što mogu.

Sigurno je svako makar jednom u životu imao situaciju da mora dve večeri zaredom da ide na dve važne proslave. Neretko bi atmosfera i emocije ponele čoveka, pa bi se opustio, ostao do kasno, vrlo verovatno i pio alkohol i otišao na spavanje potpuno iscrpljen. Sve zajedno, može biti da je to sladak umor. Muke nastaju jutro posle, kada se čovek probudi mamuran i shvati da to veče - ima još jednu važnu proslavu, na kojoj nema pravo da bude statista, već najveseliji gost. E otprilike je tako i sa fudbalerima Zvezde. 

Okej, odigrali su prethodni derbi kako su želeli, dali su tri gola, režirali preokret za infarkt, Aleksandar Katai je podigao stadion na noge u devetom minutu nadoknade, kada je sa bele tačke režirao pobedu. Sa istom strašću, trebalo bi da pristupe i danas.

Foto: Starsportphoto©

Ndijaje u akciji

Ovaj put je ulog nešto drugačiji. Onaj ko pobedi, odnosno prođe dalje, biće na korak od još jednog trofeja. Naravno da je Zvezda gladna trofeja i uvek želi još, makar ih imala na desetine u vitrinama. Još jednom pobedom nad Partizanom, drugom u pet dana, tim bi potvrdio kvalitet i opravdao ekiptet najboljeg u zemlji. Verovatno će Dragović uspeti da izvuče i emocije i stavi ih u službu ove utakmice. U krajnjem slučaju, možda mu je ovo poslednji derbi. Nešto više od pukog profeionalizma verovatno ima i Srđan Mijailović, ne bi nas čudilo da se Uroš Spajić sinoć uspavao razmišljajući o utakmici. Mnogo ih je još takvih u ekipi i to tako ide uz Zvezdinu decu, od njih bi trebalo mlađe generacije da uče.

A ovi drugi, uglavnom sa stranim pasošem u džepu...pa ako ne mogu da nađu u sebi emociju koja će ih naterati da danas žargonski rešeno izginu na terenu za pobedu, neka se sete svojih bankovnih računa. Neka se sete navijača, koji su ih posećivali u svlačinoci nezadovoljni rezultatima. Neka shvate da je ovo jedna od onih utakmica u kojoj se jednostavno mora pobediti. 

Jer kad dođe tih desetak minuta pred utakmicu, pa kad krene pozitivna trema i priprema za izlazak na teren, kad igrači prođu kroz tunel, osluškujući huk sa tribina, niko se više neće sećati da je prethodni derbi bio pre pet dana. Postojaće samo ono što sledi. Tada će valjda svako od njih pronaći način da ubedi sebe da je pobeda nad Partizanom i korak bliže još jednom trofeju najlepša fudbalska poslastica. A kad se okite oreolom slave, biće vremena i za odmor i za slavlje...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija